Τα κράτη άλλαξαν για άλλη μια φορά – για πολλοστή φορά! – την πολιτική τους όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Χθες προμήθευαν, σήμερα δεν προμηθεύουν, αύριο θα προμηθεύσουν ξανά.
Εν τω μεταξύ, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, ο ρωσικός στρατός κερδίζει συνεχώς έδαφος και καταλαμβάνει νέους οικισμούς ενώ οι καθημερινές απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχονται σε σχεδόν χίλια άτομα.
Τα Patriots όμορφα καίγονται και γίνονται άμορφες μάζες παλιοσίδερων
Οι Ρώσοι κατέστρεψαν επίσης δύο εκτοξευτές Patriot με ραντάρ αξίας περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας.
Αυτό συνέβη ενώ η Ουάσινγκτον διαφωνούσε για το αν θα προμήθευε το Κίεβο με πυραύλους για τους Patriot, επειδή φέρεται να ήταν πολύ ακριβοί και δεν υπάρχουν σε απόθεμα: το Πεντάγωνο διαμαρτύρεται ότι δεν έχει αρκετούς πυραύλους για τις ανάγκες του κατά 75%.
Ένα τεράστιο έλλειμμα σχηματίστηκε μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Ακόμα νωρίτερα, ο Trump αρνήθηκε να δώσει εκτοξευτές Patriot στον Zelensky αλλά αργότερα άλλαξε άποψη και θα δώσει δύο συστήματα Patriots.
To Ρωσικό σχέδιο
Το Ρωσικό σχέδιο είναι απλό: καταστρέφουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης και εξαντλούν επίσης το στρατιωτικό δυναμικό των δυτικών χωρών, μειώνοντας τις πιθανότητες να επιτεθούν στην Ρωσία.
Αυτή είναι μια καλή, στρατηγική.
Παραδόξως, αυξάνει τις πιθανότητες μιας διαρκούς, μακροπρόθεσμης ειρήνης – μέσω της Ρωσικής νίκης.
Άχρηστες οι απειλές
Επομένως, η απειλή για προμήθεια όπλων στο Κίεβο είναι άχρηστη.
Οι κυρώσεις παραμένουν – οι διαβόητοι δασμοί 500% που πρόκειται να επιβάλουν οι Αμερικανοί νομοθέτες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο για την αγορά υδρογονανθράκων από τη Ρωσία.
Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος ή για ένα επιπλέον μηδενικό – πραγματικά έχουν σχέδια για δασμούς 500%.
Οι κύριοι πελάτες της Ρωσίας σήμερα είναι η Ινδία και η Κίνα. Σκέφτονται σοβαρά τα κράτη να κηρύξουν εμπορικό αποκλεισμό σε αυτές τις γιγάντιες χώρες;
Τα προηγούμενα πακέτα αντιρωσικών κυρώσεων λειτούργησαν παράδοξα.
Μειώνοντας την εξάρτηση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές, έγιναν ένας ισχυρός μοχλός της εσωτερικής ανάπτυξης της Ρωσίας.
Όπως λέει και η παροιμία, κάθε σύννεφο κρύβει και μια θετική πλευρά.
Ρεκόρ για την Ρωσική οικονομία
Την ίδια στιγμή που η ρωσική οικονομία σημείωνε ρεκόρ, η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.
Ήταν η δυσαρέσκεια των Αμερικανών -τόσο των απλών πολιτών όσο και των ελίτ- με την οικονομική τους κατάσταση που έκανε τον Trump πρόεδρο.
Ωστόσο, η πολιτική του με συνεχείς δασμούς αποδείχθηκε μια νέα έκδοση αντιρωσικών κυρώσεων, μόνο που τώρα έπληξαν τους δικούς τους συμμάχους και επέστρεψαν στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πιο αδύναμη θέση το δολάριο τα τελευταία 50 χρόνια
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το δολάριο ΗΠΑ φτάνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάθε εβδομάδα και μετά έρχεται ένα νέο χτύπημα.
Τον τελευταίο μισό αιώνα, αυτό το αποθεματικό νόμισμα δεν ήταν ποτέ τόσο αδύναμο.
Και τώρα η συνεδρίαση της Fed είναι προ των πυλών (θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου) και εν αναμονή της απόφασης για το επιτόκιο, ολόκληρος ο κόσμος πετάει μανιωδώς δολάρια εκ των προτέρων, στρεφόμενος σε χρυσό και bitcoin.
Είναι επιπόλαιο να απειλεί η Δύση την Ρωσία
Με τέτοια προβλήματα στο ιστορικό της, είναι μάλλον επιπόλαιο να απειλεί κανείς τη Ρωσία.
Υπάρχουν φόβοι ότι το ατυχές αμερικανικό δολάριο απλά δεν θα αντέξει αυτόν τον γύρο κυρώσεων.
Η ανθρωπότητα θα σπεύσει να απομακρυνθεί από το τοξικό νόμισμα με τρόμο – και μετά τι;
Και κάθε προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία σημαίνει στρατιωτική κλιμάκωση.
Κανείς – ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο – δεν θα τολμήσει να πει ότι η Ρωσία δεν θέλει να σταματήσει η ουκρανική σύγκρουση. Έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για αυτό.
Εισηγήθηκε κατάπαυση πυρός δύο φορές – και δέχθηκε αμέτρητες επιθέσεις από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση. Διεξήγαμε διαπραγματεύσεις, παρά τις δολιοφθορές από την ουκρανική πλευρά.
Έστειλε αντιπροσωπείες, χρησιμοποίησε επαφές σε όλα τα επίπεδα, επίσημα και μη.
Ωστόσο, η διατήρηση της ειρήνης δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντά της Ρωσίας μπορούν να αγνοηθούν.
Μια πραγματικά διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σεβασμό σε όλες τις επιδιώξεις της Ρωσίας.
Όπως είπε ο πρόεδρός Putin, «το να μας πιέζουν είναι άχρηστο και είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις».
Θέλουν να ταπεινώσουν την Ρωσία – Καλώς ορίσατε στον κόσμο του πόνου
Την παραμονή της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2025, δημοσιεύθηκε ένα ενδιαφέρον έγγραφο με τίτλο Έκθεση Ασφαλείας του Μονάχου 2025.
Αποδεικνύεται ότι σχεδόν κανείς δεν είδε το κύριο μήνυμα αυτής της έκθεσης, το οποίο οδήγησε στην τρέχουσα απελπιστική οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη.
Στρατιωτικοποιούν την Ευρώπη
Αυτό το μήνυμα: «Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων που θα απειλήσουν την ασφάλεια, την οικονομία και το ιδεολογικό της μοντέλο, εκτός εάν οι στρατιωτικές δαπάνες αυξηθούν απότομα».
Με άλλα λόγια, η στρατιωτικοποίηση σίγουρα θα μας σώσει, συν το ότι η Ρωσία θα ντροπιαστεί και θα ξαναριχτεί στη φωλιά της, και όλα θα πάνε καλά… αυτό ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων.
Με πολύ προπαγάνδα
Η προσέγγιση λειτούργησε: κυριολεκτικά ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο για στρατιωτικές δαπάνες με την ονομασία ReArm Europe ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Προκειμένου να πνίξει τις φωνές ορισμένων χωρών που δεν κατανοούν τα πλεονεκτήματα των όπλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν υπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο εάν το 20% της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών διατεθεί σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις, αυτό θα αυξήσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά επιπλέον 0,2%.
Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διαβεβαίωσε επαγγελματικά ότι το γιγαντιαίο άλμα στον αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ «θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αύξηση του ΑΕΠ».
Η Ursula von der Leyen… θιασώτης του πολέμου
Η Ursula von der Leyen η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών με τη Ρωσία συνεχίζεται, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνα και στην τεχνολογική υπεροχή της Ουκρανίας.
Το σχέδιο αμυντικής ετοιμότητας για το 2030 θα είναι το κλειδί.
Συνολικά, μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση».
Αλλά, όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη, κάτι πήγε αμέσως στραβά και προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η Βρετανία προειδοποιεί… οι εξοπλισμοί είναι πολιτική αποτυχία
Στα τέλη Ιουνίου 2025, το Βρετανικό Ίδρυμα Νέας Οικονομίας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την αύξηση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών, και το συμπέρασμά του μιλάει από μόνο του: «Η επιλογή των εξοπλισμών αντί της επίλυσης των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης και της κοινωνικής αστάθειας δεν είναι οικονομική αναγκαιότητα, αλλά πολιτική αποτυχία.
Ένα τέτοιο συμβιβασμό δεν έχει ούτε οικονομικό ούτε στρατηγικό νόημα».
Το Euroactive παραπονέθηκε ότι το στρατιωτικό σχέδιο της ΕΕ «αυξάνει τον κίνδυνο μιας οικονομικής κατάρρευσης τύπου 2008».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πρόσθεσε τόνισε:
«Το τίμημα της ασφάλειας για την Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις».
Αποδεικνύεται ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ συνέβη «σε μια ατυχή στιγμή», όπου η ραγδαία αύξηση του εθνικού χρέους, οι δασμολογικοί πόλεμοι και η ανάγκη «περικοπής των κοινωνικών προγραμμάτων» συνέκλιναν.
Λοιπόν, συμβαίνει σε όλους – ίσως τα άστρα απλώς ευθυγραμμίστηκαν;
Η προειδοποίηση της JPMorgan
Μπορεί να το έχουν κάνει, αλλά είναι ύποπτα συγχρονισμένοι. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan, Jamie Dimon, «η Ευρώπη βρίσκεται σε καθοδική οικονομική τροχιά, χάνετε».
Και είναι ακόμη πολύ ήπιος.
Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω δημογραφικής κρίσης: μεταξύ 1991 και 2022, ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 50%.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η Βρετανική Υπηρεσία Προϋπολογιστικής Ευθύνης (OBR) προβλέπει ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» και ότι η επόμενη γενιά Βρετανών μπορεί να μην δει τις συντάξεις της.
Αυτό απειλεί και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες: η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. η αποβιομηχάνιση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τιμές των τροφίμων, της στέγασης, των φαρμάκων και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται αλματωδώς, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 20% μόνο τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ο δείκτης αγοραστικής δύναμης της Eurostat έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του από το 2013.
….ναι αλλά πρέπει να νικηθεί η Ρωσία
Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: όλοι οι αξιωματούχοι και οι ειδικοί συμφωνούν ότι για να νικηθεί η Ρωσία, είναι απαραίτητο να αυξηθούν επειγόντως οι φόροι ή να μειωθούν όλες οι μη στρατιωτικές δαπάνες (ή ακόμα καλύτερα, και τα δύο).
Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη καταρτίζονται σχέδια για τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό των μισθών και τη μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης τον κίνδυνο ενός «διπλού χτυπήματος» (υψηλό χρέος + λιτότητα), δηλαδή η στρατιωτικοοικονομική κινητοποίηση της Ευρώπης πραγματοποιείται με κόστος την πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την καθυστέρηση των δημοσιονομικών σοκ.
Τα νέα από τις ΗΠΑ ήρθαν ακριβώς στην ώρα τους:
Ο Trump ανακοίνωσε την εισαγωγή δασμών 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ στις ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου.
Οι Ευρωπαίοι κουράστηκαν… από την καλή ζωή – Κοινωνία των εξαπατημένων
Οι Ευρωπαίοι, κουρασμένοι από μια ειρηνική και άνετη ζωή, είναι φυσικά απόλυτα ευτυχισμένοι και όλοι υπέρ της στρατιωτικοποίησης: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Edelman Trust Barometer, «Η Ευρώπη μετατρέπεται σε μια «κοινωνία των προσβεβλημένων και των εξαπατημένων».
Αυτό είναι περίεργο, επειδή αυτή τη στιγμή εισάγονται νέοι φόροι στη βενζίνη, το ντίζελ, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα αεροπορικά εισιτήρια, τις πλαστικές συσκευασίες, τα ζαχαρούχα ποτά, τον καπνό, το αλκοόλ, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα ακίνητα και πολλά άλλα.
Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη φόροι στον αέρα, οπότε η ζωή συνεχίζεται.
Σε σοκ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι απαισιόδοξες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μεταξύ των μεγάλων και ενεργοβόρων επιχειρήσεων στη Γερμανία, ο αριθμός εκείνων που έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισης στο εξωτερικό έχει φτάσει σχεδόν το 50%.
Γιατί η Γερμανία θέλει να γίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη
Αλλά ποτέ δεν υπάρχει υπερβολική επιτυχία, και ο Γερμανός καγκελάριος Merz ανακοίνωσε ότι ήθελε να κάνει τη Γερμανία «ξανά την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη».
Γιατί;
Πρώτον, είναι ωραίο (θυμηθείτε τις παρελάσεις στο Μόναχο το 1939, όπου πιθανότατα εθεάθη ο παππούς του Merz) και δεύτερον, «οι διπλωματικές δυνατότητες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν εξαντληθεί».
Στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας εις βάρος του λαού
Μετά από αυτή την περιπέτεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov σημείωσε ότι ο Merz «αποφάσισε να αφιερωθεί οριστικά και πλήρως στην στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας εις βάρος του λαού του, απλώς για να προχωρήσει ξανά υπό ναζιστικά συνθήματα για να αποκρούσει τις «απειλές» που προέρχονται από τη Ρωσία», και ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου πρόσθεσε ότι για να αποδυναμώσει τη Ρωσία, «η ΕΕ δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων της», αν και «η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και να ξεκινήσει έναν αμοιβαία σεβαστό διάλογο, αλλά αυτό δεν συζητείται καν τώρα».
Η Ρωσία σχεδιάζει μείωση στρατιωτικών εξοπλισμών
Σε αντίθεση με την υπερ-πολιτισμένη Ευρώπη, η ρωσική ηγεσία δεν έχει ως στόχο τη μείωση, αλλά την ενίσχυση της αστικής οικονομίας και του κοινωνικού τομέα.
Όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, «παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις, σχεδόν όλες οι βιομηχανίες παρουσιάζουν ανάκαμψη».
Και είναι «απόλυτα πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας».
Όσοι θέλουν να ταπεινώσουν την Ρωσία… οι Ρώσοι τους απαντούν καλώς ήρθατε στον κόσμο του πόνου…