Η κρατική τηλεόραση της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα «θα ανακτήσει την Ταϊβάν με όποιο κόστος απαιτηθεί» και οι ΗΠΑ απάντησαν με «πολεμικό προσκλητήριο» στους συμμάχους της (Ιαπωνία, Αυστραλία) στην περιοχή, ζητώντας τους να τοποθετηθούν επίσημα για το τι θα πράξουν αν το Πεκίνο υλοποιήσει την απειλή του.
Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, δηλαδή θα εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα»!
Ο Αμερικανός υφυπουργός Πολιτικής Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι έθεσε το ζήτημα και τώρα αναμένουν την απάντηση από τις δύο χώρες.
Οι σχετικές πληροφορίες βασίζονται σε πηγές που φέρονται να είναι ενήμερες για τις διαβουλεύσεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ουσιαστικά είναι η πρώτη φάση της κρίσης. Οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ θέλουν να απωθήσουν την κινεζική επιθετικότητα και να αποδείξουν την αξιοπιστία τους, αλλά θέλουν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό μπορούν να βασίζονται στους συμμάχους τους.
Ο λόγος είναι ότι τελευταία, το Τόκιο και η Καμπέρα, έχουν αρχίσει «να τα μασάνε» και να μην τοποθετούνται «κάθετα» σε ότι αφορά τις απειλές της Κίνας.
Πόσο κοντά είμαστε στην έναρξη μιας πολεμικής σύγκρουσης τέτοιας έντασης; Ανά πάσα στιγμή.
Βασικά το Πεκίνο έχει οικοδομήσει μια κολοσσιαία στρατιωτική μηχανή ανώτερη από αυτή των ΗΠΑ σε ότι αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, τουλάχιστον ίση σε ότι αφορά τη ναυτική δύναμη (με εξαίρεση τα πυρηνικά υποβρύχια και τα αεροπλανοφόρα) με αυτή των ΗΠΑ και έχει το 1/3 της πανίσχυρης αμερικανικής Αεροπορίας.
Αλλά όλα η κινεζική ισχύς εστιάζεται σε ένα μέτωπο, σε αντίθεση με την ισχύ των ΗΠΑ που είναι απλωμένη σε όλο τον πλανήτη. Άρα μπορεί να εξασφαλίσει τοπική υπεροχή αν μιλήσουμε για συμβατικά όπλα…
Αλλά μια βύθιση π.χ. ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου να άφηνε την σύγκρουση να περιοριστεί σε συμβατικά πλαίσια;
Τον Μάρτιο του 2021, ο Αμερικανός ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, τότε επικεφαλής της υψηλού κύρους Διοίκησης Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, προέβλεψε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα ήταν σε θέση να εξαπολύσει την εισβολή στην Ταϊβάν πριν από το 2027.
Αυτή η δήλωση δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Πεντάγωνο έκτοτε. Αντίθετα, αυτή η προθεσμία, που διαρκεί από το 2026 έως το 2030, ονομάστηκε γρήγορα «Παράθυρο Davidson», μια περίοδος μεγάλου κινδύνου για την Ταϊβάν, αλλά και για τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στον Δυτικό Ειρηνικό, όπως στο Γκουάμ, στις Μαριάνες και στην Ιαπωνία.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι «απλά θα επανεντάξει στην πατρίδα την αποσχισθείσα από το 1949 επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Έχει τώρα η Κίνα, και πιο συγκεκριμένα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, τα μέσα για να διεξαγάγει μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, για να εξαναγκάσει την προσάρτησή της στη χώρα; Τι αντίσταση μπορεί να προσφέρει ο στρατός της Ταϊβάν ενάντια στον PLA το 2025;
‘Ολα αυτά θα τα δούμε μόνο στην πράξη…
Πάντως ένας τέτοιος πόλεμος θεωρείται η πιθανότερη εστία για την έναρξη του Γ’ΠΠ…