Νέες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν σημαντικές ζημιές στην αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ μετά τα αντίποινα του Ιράν τον περασμένο μήνα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή της Δυτικής Ασίας δεν είχε πληγεί.
Οι εικόνες, που αναλύθηκαν από το Associated Press και παρασχέθηκαν από το Planet Labs PBC, έδειξαν ότι ένας γεωδαισικός θόλος – γνωστός ως Radome – που στεγάζει βασικό εξοπλισμό ασφαλών επικοινωνιών που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις βρισκόταν στη βάση λίγες ώρες πριν από την ιρανική επίθεση, αλλά δεν ήταν πλέον ορατός στις επόμενες εικόνες.
«Φωτογραφίες από το Planet Labs απεικόνιζαν τον γεωδαισικό θόλο ακόμα άθικτο το πρωί της 23ης Ιουνίου – την ημέρα των ιρανικών αντιποίνων», ανέφεραν τα ευρήματα. «Οι ακόλουθες εικόνες από τις 25 Ιουνίου και μετά έδειξαν τον θόλο να λείπει, με ορατά σημάδια καύσης και κάποιες ζημιές σε ένα παρακείμενο κτίριο».
Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί άμεση επίσημη απάντηση για την έκταση της ζημιάς από τις αρχές των ΗΠΑ ή του Κατάρ, και το περιστατικό δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια από καμία από τις δύο κυβερνήσεις.
Η 379η Πτέρυγα Αεροπορικών Εκστρατειών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία επιχειρεί από την Αεροπορική Βάση Al Udeid, ανακοίνωσε την εγκατάσταση του εξοπλισμού αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.
Το Radome, ένα αδιάβροχο περίβλημα, στέγαζε έναν τερματικό σταθμό εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων (MET) σε σχήμα δορυφορικής κεραίας, ο οποίος ήταν ένας πρωτοποριακός κόμβος επικοινωνιών εντός της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ.
Το MET «παρέχει ασφαλείς δυνατότητες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών φωνής, βίντεο και δεδομένων, συνδέοντας τα μέλη των υπηρεσιών στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ με στρατιωτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Πολεμική Αεροπορία.
Το MET στο Κατάρ ήταν το πρώτο εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και διαθέτει τεχνολογία ενάντια στις παρεμβολές, πρόσθεσε.
Η ζημιά στον θόλο ακολούθησε την αμερικανική επίθεση στις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ, του Φορντόου και του Ισφαχάν στις 22 Ιουνίου, σε αντίποινα για την οποία πραγματοποιήθηκαν την επόμενη μέρα με τα πλήγματα του Ιράν στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ απέρριψε την ιρανική απάντηση στις 23 Ιουνίου ως «πολύ αδύναμη» σε μια ανάρτηση στο Truth Social.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν οποιαδήποτε αντίποινα μετά την ιρανική επίθεση στην αμερικανική αεροπορική βάση, με τον Τραμπ να κηρύσσει γρήγορα μονομερή κατάπαυση του πυρός εκ μέρους της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.
«Κλείστε την»
Σε άρθρο γνώμης, η κορυφαία αμερικανική πολιτική ιστοσελίδα The Hill ζήτησε το κλείσιμο της Πολεμικής Αεροπορίας Αλ Ουντέιντ, αποκαλώντας την μειονέκτημα.
«Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στην αμερικανική αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ αποκαλύπτει ένα άβολο γεγονός: Η αμερικανική βάση εκεί αποτελεί στρατιωτική μειονέκτημα. Ακόμα χειρότερα, είναι επίσης πολιτική μειονέκτημα, παρέχοντας στο Κατάρ, με την αντιαμερικανική του ατζέντα, υπερβολική επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ», έγραψε.
Επικαλέστηκε τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Στρατηγό Φρανκ Μακένζι, ο οποίος σε έκθεση αναφέρει ότι η βάση «θα καταστεί άχρηστη από μια συνεχή ιρανική επίθεση».
Το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο σε ιρανικό έδαφος στις 13 Ιουνίου, στοχεύοντας σε διάφορες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Η επιθετικότητα των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως αναγνωρίζεται από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
Satellite images confirm an Iranian ballistic missile struck the main radar dome at the US Al-Udeid Airbase in Qatar, directly contradicting earlier US, Qatari, and Trump denials of damage.
Qatari denials on behalf of their overlords are particularly pathetic. pic.twitter.com/nqW4RnTlHa
— Seyed Mohammad Marandi (@s_m_marandi) July 10, 2025