Από την προσωπική ενημέρωση της Μ.Ζαχάροβα-Απάντηση στον Τζ. Ντ. Βανς

360
Μαρία Ζαχάροβα, 22/6/2025 – https://t.me/MariaVladimirovnaZakharova/10886
Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς: «Η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα». Πρόσθεσε ότι η διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή είναι μια «καταστροφή για όλους».
Πρώτον, η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις με οποιαδήποτε μορφή. Και όλοι όσοι κάνουν δηλώσεις εκ μέρους, αλλά χωρίς οδηγίες, των δύο χωρών μας θα έκαναν καλά να ξεκινήσουν με αυτό.
Για παράδειγμα, να μην προμηθεύουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου με θανατηφόρους πυραύλους, να μην στρατιωτικοποιούν την Ταϊβάν κ.λπ.
Δεύτερον, η Ρωσία και η Κίνα μιλούν από μόνες τους: οι αντίστοιχες δηλώσεις για την επιθετικότητα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δημοσιευτεί από τα Υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών.
Τρίτον, η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι το Ιράν (όπως κάθε άλλη χώρα) μπορεί και πρέπει να καθορίσει τη δική του στρατηγική για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, και άλλα κράτη μπορούν επίσης να οικοδομήσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό σε διεθνή νομική βάση.
Τέταρτον, το Ιράν δημιουργούσε ειρηνική πυρηνική ενέργεια, κάτι που έχει κάθε δικαίωμα να κάνει, και δεν δημιούργησε πυρηνικά όπλα, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί τόσο από την ίδια την Τεχεράνη όσο και από την ΔΟΑΕ.
Πέμπτον, λίγη ιστορία. Η ιδέα μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής εκφράστηκε ίσως για πρώτη φορά σε μια δήλωση του Τηλεγραφικού Πρακτορείου της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο τότε χρησίμευε ως η επίσημη φωνή της Μόσχας, στις 22 Ιανουαρίου 1958: «Η Εγγύς και Μέση Ανατολή πρέπει και μπορεί να γίνει μια ζώνη ειρήνης όπου δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν πυρηνικά και πυραυλικά όπλα, μια ζώνη καλής γειτονίας και φιλικής συνεργασίας μεταξύ κρατών».
Το 1974, το ίδιο Ιράν, το οποίο τώρα δέχεται επίθεση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε μια συζήτηση για αυτό το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έληξε με την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος «Δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή». 128 χώρες ψήφισαν «υπέρ», συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ισραήλ απείχε από την ψηφοφορία.
Η ΕΣΣΔ/Ρωσία έχει συστηματικά υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.
Σήμερα, το μόνο κράτος στην περιοχή που διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι το Ισραήλ, το οποίο αγνοεί συστηματικά πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, και τώρα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βομβαρδίζει το Ιράν, το οποίο δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Τι ήθελε λοιπόν να πει ο κ. Βανς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας