Προς μεγάλο εμπορικό συμβιβασμό Κίνα, ΗΠΑ — O Trump αίρει τις κυρώσεις, διαπραγματεύσεις ορόσημο στο Λονδίνο

331
Ο έλεγχος της Κίνας στις σπάνιες γαίες, οι πιέσεις της Wall Street και ο κίνδυνος βιομηχανικής ασφυξίας ωθούν τον Λευκό Οίκο σε στρατηγική αναδίπλωση
Σε μια ιστορική στροφή με γεωοικονομικές προεκτάσεις, ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να κινούνται προς έναν σιωπηλό συμβιβασμό, με πρωτοβουλία του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Trump, σε μια απόπειρα να επουλωθούν οι πληγές του εμπορικού πολέμου που πυροδότησε η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.
Ο έλεγχος της Κίνας στις σπάνιες γαίες, οι πιέσεις της Wall Street και ο κίνδυνος βιομηχανικής ασφυξίας ωθούν τον Λευκό Οίκο σε στρατηγική αναδίπλωση.Εντολή Trump για μερική άρση των κυρώσεων προς την ΚίναΟι αμερικανικές αρχές ενδέχεται να άρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στην Κίνα.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη δικές της πηγές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Donald Trump, έχει ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με την πιθανότητα άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πιθανή άρση της απαγόρευσης πώλησης ευρείας γκάμας τεχνολογιών και άλλων αγαθών προς την Κίνα.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μια τέτοια κίνηση αναδεικνύει τη στρατηγική επιρροή που ασκεί η κινεζική κυριαρχία στις σπάνιες γαίες πάνω στην αμερικανική βιομηχανία — μια εξάρτηση που αποδεικνύεται κρίσιμη.
Επισημαίνεται ότι σήμερα 9/6 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Λονδίνο, με στόχο την εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων.

Την αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο Scott Bessent, ο Υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Jamison Greer.

Τι διακυβέυεται στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων Κίνας – ΗΠΑ

Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων πριν από έναν μήνα έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ότι και οι δύο πλευρές τηρούν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στη Γενεύη.

Κατά τις συνομιλίες εκείνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο είχαν συμφωνήσει να παγώσουν τους δασμούς για 90 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν λύσεις για την εμπορική ανισορροπία, την οποία η κυβέρνηση Trump αποδίδει σε ένα αθέμιτο πεδίο ανταγωνισμού.
Η σύγχυση μετά τη συνάντηση της Γενεύης σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των εξαγωγών σπανίων γαιών από την Κίνα, σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας και τη σκληρή στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στις φοιτητικές βίζες Κινέζων, αναδεικνύουν τη δυσκολία σύναψης συμφωνιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
«Άφησαν πάρα πολλά πράγματα ανοιχτά σε ερμηνείες» δήλωσε ο Josh Lipsky, επικεφαλής διεθνούς οικονομίας στο Atlantic Council.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα «απλώς θέλουν να επιστρέψουν στο σημείο όπου βρίσκονταν στην Ελβετία, με περισσότερες συμφωνίες στο χαρτί για να ξεκαθαρίσουν τι θα αδειοδοτείται, τι επιτρέπεται και τι όχι», πρόσθεσε.
Ένα τηλεφώνημα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping φάνηκε να δίνει νέα ώθηση στην επανεκκίνηση των συνομιλιών και στην επίτευξη συμφωνίας.

Άφιξη Αντιπροσωπειών

Τη Δευτέρα 9/6, στο Lancaster House του Λονδίνου —εκεί όπου το 2012 ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi εκφώνησε τη φράση «whatever it takes»— ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent, ο υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Jamieson Greer συναντώνται με την κινεζική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης He Lifeng.

1_1125.JPG

Η παρουσία του Lutnick, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους περιορισμούς στις πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας, υποδηλώνει ότι ο Trump ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης κάποιων περιορισμών που απειλούν τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Κίνας: από τις τεχνολογικές προμήθειες έως τα εξαρτήματα για κινητήρες αεροσκαφών.
Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκαν φέτος καθώς ο Trump αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας αντίποινα από τη μεριά του Πεκίνου.
Αυτό έχει προκαλέσει ζημίες και στις δύο οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων παραμορφώσεων στα στατιστικά στοιχεία και αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να κινηθούν μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εμπορικής πολιτικής.
Νωρίτερα, τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, καθώς η μεγαλύτερη πτώση των αποστολών προς τις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια αντιστάθμισε τη δυναμική ζήτηση από άλλες αγορές.
Στις ΗΠΑ, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τον Μάιο, ενώ οι προηγούμενοι μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, δείχνοντας ότι οι εργοδότες είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι δασμοί του Trump προκαλούν αβεβαιότητα και καθυστερήσεις στους Αμερικανούς κατασκευαστές, ιδίως στη Μέση Δύση, επηρεάζοντας τα επενδυτικά και παραγωγικά τους σχέδια.

2_795.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας