Χρεώνουν ό,τι θέλουν
Η μεγαλύτερη κόντρα είναι μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και των κλινικών, που σύμφωνα με τις εταιρίες οι κλινικές χρεώνουν άλλα ποσά μεμονωμένους ασθενείς που πληρώνουν από τη τσέπη τους τα νοσήλια για ασθένειες ή εγχειρήσεις, και άλλα ποσά τις ασφαλιστικές εταιρίες για τις ίδιες παθήσεις.
Η Εθνική Ασφαλιστική που λειτούργησε ως «λαγός» επιχειρώντας να μπλοκάρει τα ισόβια συμβόλαια, ώστε οι ασφαλισμένοι πρώτα να πληρώνουν και μετά να εισπράττουν, αν δεν χρησιμοποιούν τις συμβουλές της ασφαλιστικής για το ποια κλινική να επιλέξουν, την «πάτησε», καθώς οι υπόλοιπες εταιρίες τραβήχτηκαν πίσω μετά τις αντιδράσεις.
Οι μεσίτες
Ο Σύνδεσμος μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης επηρεάζει ουσιωδώς τον χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης και ενδέχεται να θεωρηθεί μονομερής τροποποίηση βασικών όρων της ασφαλιστικής σύμβασης, βάσει του Άρθρου 361 ΑΚ (Αρχή της καλής πίστης και των χρηστών ηθών), καθώς οι μονομερείς μεταβολές που επιδεινώνουν τη θέση του ασφαλισμένου δύναται να κριθούν καταχρηστικές.
Σύμφωνα με το ΣΕΜΑ η απολογιστική αποζημίωση θέτει σε άμεσο οικονομικό κίνδυνο τους ασφαλισμένους για πέντε λόγους:
1. Οι ασφαλισμένοι ακόμη και σε περίπτωση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, καλούνται να προκαταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά για την αντιμετώπιση εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών υγείας.
2. Αναιρεί θεμελιώδεις αρχές προστασίας του καταναλωτή που επιβάλλουν την αποτροπή οικονομικού αιφνιδιασμού σε περιόδους αυξημένων προβλημάτων όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια νοσηλείας.
3. Δημιουργεί ανισότητες μεταξύ ασφαλισμένων με διαφορετική οικονομική δυνατότητα, διακυβεύοντας την καθολικότητα και την προσβασιμότητα στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ουσιώδες κίνητρο επιλογής των προγραμμάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
4. Παράλληλα διαψεύδει τις εύλογες προσδοκίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι υπέγραψαν όρους θεωρώντας ότι θα απολαμβάνουν την απευθείας εξόφληση δαπανών προς τα θεραπευτήρια, χωρίς να επωμίζονται το βάρος χρονοβόρων διαδικασιών αποζημίωσης ή την οικονομική πίεση από την ανάγκη άμεσης καταβολής υψηλών ποσών.
Λυγίζουν οι εταιρίες
Η μεταβλητότητα των ιατρικών εξόδων κατά την εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών συμβάσεων, οι ιατρικοί μέθοδοι για την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία, η αυξημένη συχνότητα και η σοβαρότητα των ασφαλισμένων συμβάντων στον χρόνο και τα φουσκωμένα ποσά αξιώσεων καθώς και οι διακανονισμοί αξιώσεων στραγγίζουν οικονομικά τις ασφαλιστικές
Μεταβολές προ τα κάτω παρουσίασαν αρκετοί δείκτες Ασφαλιστικών υγείας.
Η ERGO
Στην ERGO Hellas, οι ασφαλίσεις ζωής το 2024 εμφάνισαν θετική μεταβολή κατά 7,9%.
Τα έξοδα από ασφαλιστικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,3 εκ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση επηρεαζόμενα κυρίως από το υψηλότερο κόστος αποζημιώσεων στον κλάδο ασφάλισης υγείας. Συνοψίζοντας, κατά το 2024, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα των ασφαλίσεων ζωής παρουσίασε αρνητική μεταβολή κατά 3 εκ. και διαμορφώθηκε σε ζημιά 0,9 εκ.
H Generali
Η Generali τον Ιανουάριο του 2025, στο πλαίσιο της προσπάθειας απορρόφησης σημαντικού μέρους των αυξήσεων των νοσηλευτικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε αύξηση της τάξεως του 6,9% κατά μέσο όρο, στα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια, με ισχύ από την 01.01.2025 και μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αναμένεται επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση της εταιρίας.
Η Minetta
Η Minetta κατέγραψε αυξημένη παραγωγή +18,6% σε σύγκριση με το 2023, ο κλάδος ζωής και uγείας σημείωσε μείωση -4,1%.
Στον κλάδο ζωής και υγείας, υπήρξε αύξηση του κόστους αποζημιώσεων, το οποίο αποδίδεται σε μεμονωμένες μεγάλες ζημιές αποδιδόμενη στην εκδήλωση μεμονωμένων μεγάλων ζημιών.
Ομοίως αρνητικές μεταβολές έγραψαν στον κλάδο ζωής και υγείας έχοντας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των αυξανόμενων νοσοκομειακών τελών.
Αναλόγως και η Interamerican επειδή ο πληθωρισμός οδήγησε σε αυξημένα ιατρικά έξοδα και υψηλότερα λειτουργικά έξοδα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
H Allianz είχε αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με τον υψηλό δείκτη ζημιών ενώ αντίστοιχο θέμα πάρουσίασε και η Interlife.
Παρέμβαση κυβέρνησης για τα νοσήλια ζητούν οι ασφαλιστές
Στο θέμα που έχει ανακύψει με την κόντρα κλινικών και ασφαλιστικών ως προς το κόστος τιμολόγησης των νοσηλίων ο κ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να μειωθεί το κόστος της Υγείας.
O κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως υπάρχουν συνθήκες στον κλάδο της Υγείας που διαμορφώνουν υψηλό κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες, την ώρα που οι τελευταίες επιβαρύνονται δραστικά και από την υιοθέτηση των νέων, ακριβότερων τεχνολογιών στον χώρο της Υγείας.
Η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι πίσω από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κόστους και ότι δεν μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεχίσει να επωμίζεται ζημιές.
Αντίθετα, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για μείωση των τιμών των ιδιωτικών κλινικών (εφαρμογή των προτύπων DRGs) δηλαδή μέσος όρος τιμολόγησης αντίστοιχης με τα κρατικά νοσοκομεία για κάθε ασθένεια και όχι ο ασφαλιστικός κλάδος να πέφτει θύμα όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας.
Αντιπαράθεση ΕΑΕΕ και ΒΕΑ
Πολύ κοντά σε συμφωνία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά ώστε όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €500.000 να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές — δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό — σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η υποχρέωση κάλυψης αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα.
Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητά παράταση της προθεσμίας ασφάλισης αλλά και την επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των επιχειρήσεων.
Σχετική επιστολή έστειλε ο πρόεδρος του ΒΕΑ στον υπουργό Οικονομικών, μετά από καταγγελίες δεκάδων βιοτεχνών αναφορικά με το κατά πόσον ο τρόπος κοστολόγησης σε συνδυασμό με το επίπεδο ευθύνης, επιβαρύνουν οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – μέλη του.
Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η ασφάλιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιβαρύνει υπέρογκα το λειτουργικό τους κόστους και οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να το καλύψουν.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες, να αναπτύξουν προϊόντα με εξειδικευμένες καλύψεις, ενώ παράλληλα θέτει το πλαίσιο για το μέγεθος των ασφαλιστικών ποσών, τις εισφορές και τους όρους αποζημίωσης.
Αναλογικότερα ασφάλιστρα
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να υποχρεούνται αφενός μεν σε αναλογικότερα ασφάλιστρα, αφετέρου δε, σε εξισορρόπηση του κόστους με την παροχή επαρκούς κάλυψης», αναφέρει στην επιστολή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.
Ζητά δε, τη θέσπιση διαλόγου μεταξύ διοικήσεως – ασφαλιστικών εταιρειών – επιχειρήσεων, για τη δημιουργία και υιοθέτηση ελκυστικών και ευέλικτων προγραμμάτων ασφάλισης, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του νόμου.
Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Ιουνίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ, θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές στις ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις, από φυσικές καταστροφές σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο νόμος διευκρινίζει, ότι όπου φυσική καταστροφή εννοούνται δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φθορές ή ολικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, μέσα παραγωγής ή και οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα της επιχείρησης.
Σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, με διπλασιασμό του σε βάθος χρόνου, αν οι επιχειρηματίες δεν ευθυγραμμιστούν.
Αντώνης Βασιλόπουλος
ΠΗΓΗ bankingnews.gr