Με ακτίνα δράσης άνω των 5.000 χιλιομέτρων, προηγμένα αντίμετρα και δυνατότητα αόρατης διείσδυσης, οι Kh-101 επιστρατεύονται για πρώτη φορά σε τέτοια μαζικότητα, σηματοδοτώντας με εκκωφαντικό τρόπο την έναρξη της μεγάλης ρωσικής θερινής επίθεσης στο ουκρανικό μέτωπο.
Το ρωσικό υπερόπλο μπαίνει στο παιχνίδι – και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαρτίου, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (Russian Aerospace Forces) πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας επίθεση με πυραύλους cruise Kh-101, αξιοποιώντας δέκα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MSM.
Έξι από τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Olenya στη χερσόνησο Kola, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Engels, στην Κεντρική Ρωσία, ανατολικά του Saratov.
Οι πύραυλοι εντοπίστηκαν να εισέρχονται στην περιοχή του Kharkiv, όπου οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες με δεκάδες χιλιάδες άνδρες, πριν περάσουν πάνω από τις περιοχές Sumy και Poltava, με τελική κατεύθυνση την πρωτεύουσα Κίεβο.
Τους διαλύουν με πυραύλους Kh-101 τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev της Ρωσίας
Το Tu-95 αποτελεί σήμερα τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου βομβαρδιστικών, με περίπου 60 αεροσκάφη σε υπηρεσία, κατανεμημένα σε τρεις μοίρες.
Κάθε Tu-95MSM έχει δυνατότητα μεταφοράς οκτώ πυραύλων Kh-101 στις εξωτερικές του απολήξεις.
Οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια άνω των 5.000 χιλιομέτρων, προηγμένες δυνατότητες αποφυγής ραντάρ, ενσωματωμένα αντίμετρα και φέρουν πολεμικές κεφαλές 400 κιλών.
Επισημαίνεται ότι από την έναρξη της ευρείας κλίμακας σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, οι Kh-101 έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τις μονάδες στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS και Tu-160.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος και το σχετικά μικρό ωφέλιμο φορτίο των πυραύλων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη βλημάτων μικρότερης εμβέλειας ικανών να πλήξουν στόχους εντός Ουκρανίας, έχουν προκαλέσει ερωτήματα για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτών των επιθέσεων.
Η Ρωσία εντατικοποιεί την παραγωγή των πανίσχυρων πυραύλων
Σύμφωνα με αναφορές στις αρχές Μαΐου, η παραγωγή των Kh-101 αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας τα 600 βλήματα ετησίως έως το 2025.
Η μεγάλη επιδρομή των Tu-95 ακολούθησε επίθεση στην Ρωσία με 1.177 ουκρανικά drones, εκ των οποίων τα 788 καταρρίφθηκαν σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Σε απάντηση, η Ρωσία εξαπέλυσε τη δική της ευρείας κλίμακας επίθεση με drones στις 17 Μαΐου, εκτοξεύοντας 273 drones τύπου Shahed 136 και δολώματα.
Τα Tu-95MS κατασκευάστηκαν μεταξύ 1981 και 1993, γεγονός που τα καθιστά νεότερα από οποιοδήποτε άλλο στρατηγικό βομβαρδιστικό σε υπηρεσία στη Δύση, με εξαίρεση τον μικρό στόλο των 18 B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης στο πρότυπο Tu-95MSM ξεκίνησε το 2009 και ενσωμάτωσε τον ισχυρότερο σειριακά παραγόμενο στροβιλοελικοφόρο κινητήρα στον κόσμο, NK-12MPM, καθώς και νέες έλικες, αυξάνοντας τη μεταφορική ικανότητα και την εμβέλεια του αεροσκάφους.
Οι αναβαθμίσεις διπλασίασαν το φορτίο όπλων των Tu-95 και τα κατέστησαν συμβατά με τον Kh-101 και την πυρηνική του παραλλαγή, τον Kh-102.
Σε σύγκριση με το νεότερο Tu-160M που βρίσκεται σε παραγωγή, το Tu-95MSM εκτιμάται για το χαμηλό επιχειρησιακό του κόστος και τις μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, γεγονός που διευκολύνει τη διατήρηση υψηλού ποσοστού διαθεσιμότητας.
Η εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια των Kh-101 και Kh-102 επιτρέπει στα βομβαρδιστικά να εξαπολύουν επιθέσεις από ασφαλείς αποστάσεις, εξασφαλίζοντας ότι παραμένουν στρατηγικά πολύτιμα μέσα, παρά τις χαμηλές ταχύτητες και το υψηλό ραντάρικό τους αποτύπωμα.
Η Ρωσία αναπτύσσει αυτή τη στιγμή νέα γενιά στρατηγικών βομβαρδιστικών με προηγμένες stealth δυνατότητες στο πλαίσιο του προγράμματος PAK DA, με στόχο την σταδιακή απόσυρση του στόλου των Tu-95MSM στα τέλη της δεκαετίας του 2030 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2040.