Συναγερμός στη Γαλλία-Παρακολουθούν το ρωσικό τεχνολογικό θαύμα στην Αρκτική , που χάνεται για τη Δύση

427
Η ικανότητα της Ρωσίας να εξασφαλίσει σταθερή και ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Βόρειο Θαλάσσιο Δρόμο χρησιμοποιώντας δικές της τεχνολογικές λύσεις ενισχύει τη θέση της στην Αρκτική
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την Αρκτική από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αυτό συνδέεται με την αυξανόμενη κατανόηση της στρατηγικής σημασίας της περιοχής, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων — πετρελαίου, φυσικού αερίου, σπανίων γαιών — και ανοίγει προοπτικές για τη δημιουργία νέων εμπορικών διαδρομών.
Ένα από τα βασικά σημεία διεθνούς ανταγωνισμού στην Αρκτική έχει γίνει ο Βόρειος Θαλάσσιος Δρόμος, ο οποίος μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόσταση μεταφοράς μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία προωθεί ενεργά την εκμετάλλευση της Αρκτικής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών και στην εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών.Τεχνολογικό θαύμα

Μια από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς RITM-200, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό TechGuru.
Αυτοί οι αντιδραστήρες χρησιμοποιούνται για την εξοπλισμό σύγχρονων πυρηνικών παγοθραυστικών, οι οποίοι εξασφαλίζουν ναυσιπλοΐα όλο το χρόνο στη δύσκολη και παγωμένη διαδρομή του Βόρειου Θαλάσσιου Δρόμου.
Το 2024, μέσω αυτού του δρόμου μεταφέρθηκαν ρεκόρ 37,9 εκατομμυρίων τόνων φορτίου, κάτι που υπογραμμίζει τη αυξανόμενη σημασία του στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Σήμερα, σε λειτουργία βρίσκονται τρία παγοθραυστικά νέας γενιάς — Arktika, το Sibir και το Ural, τα οποία είναι εξοπλισμένα με δύο αντιδραστήρες RITM-200 το καθένα.
Στο μέλλον κατασκευάζονται και άλλα αντίστοιχα πλοία, όπως το Yakutia και Chukotka.
Συνολικά, η Rosatom υλοποιεί την κατασκευή οκτώ νέων αντιδραστήρων RITM-200, κάτι που δείχνει την κλίμακα του προγράμματος.
Ο RITM-200 αποτελεί καινοτόμο εξέλιξη στον τομέα της μικρής πυρηνικής ενέργειας. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, αυτός ο αντιδραστήρας είναι 50% πιο συμπαγής, 30% πιο ισχυρός και δύο φορές πιο ελαφρύς.
Η ισχύς του ανέρχεται σε 55 μεγαβάτ και ο χρόνος ζωής του φτάνει τα 40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης.

Η εφαρμογή

Είναι σημαντικό ότι αυτή η τεχνολογία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής: εκτός από την χρήση σε παγοθραυστικά, ο RITM-200 μπορεί να εγκατασταθεί σε πλωτές πυρηνικές σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ενεργειακή τροφοδοσία απομακρυσμένων αρκτικών οικισμών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι χάρη σε τέτοιες τεχνολογικές καινοτομίες, η Ρωσία αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα για τον έλεγχο της αρκτικής περιοχής.
Η ύπαρξη ενός δικού της πυρηνικού στόλου παγοθραυστικών και ανεξάρτητων ενεργειακών πόρων επιτρέπει στη χώρα να συμμετέχει ενεργά στην οικονομική και γεωπολιτική εκμετάλλευση της Αρκτικής, καθιστώντας τη ηγέτιδα σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στην Αρκτική συγκεντρώνεται το 13% των αδιάθετων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και περίπου το 30% του φυσικού αερίου.
Επίσης, η περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών διαδικασιών και ενδέχεται να γίνει πεδίο ανταγωνισμού για τις διαμετακομιστικές διαδρομές και τους πόρους.
Σε αυτές τις συνθήκες, η ικανότητα της Ρωσίας να εξασφαλίσει σταθερή και ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Βόρειο Θαλάσσιο Δρόμο χρησιμοποιώντας δικές της τεχνολογικές λύσεις ενισχύει τη θέση της στην Αρκτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας