Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των προσχημάτων και την αρχή της τελευταίας και πιο επικίνδυνης φάσης του πολέμου – εκείνης της άμεσης σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ.«Η Ουκρανία μπορεί τώρα να πλήξει βαθιά μέσα στα ρωσικά εδάφη»
Ειδικότερα, με αυτή την αιφνίδια κίνηση πρόκλησης προς τη Ρωσία και στήριξης προς το Κίεβο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία ήραν επισήμως όλους τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, όπως δήλωσε στις 26 Μαΐου ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz.
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί εμβέλειας στα όπλα που παραδίδουμε στην Ουκρανία — ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς», ανέφερε ο Merz.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να αμυνθεί, πλήττοντας ακόμη και στρατιωτικές θέσεις στο ρωσικό έδαφος. Μέχρι πρόσφατα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτό δεν επιτρεπόταν».
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δραστική αλλαγή στάσης από πλευράς ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για επιθέσεις της Ουκρανίας βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας με χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, όπως οι ATACMS, Storm Shadow/SCALP-EG και πιθανώς οι γερμανικοί Taurus.
Αν και Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία είχαν ήδη επιτρέψει περιορισμένα πλήγματα σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές, η ολική άρση των περιορισμών δίνει στην Ουκρανία το πράσινο φως για να στοχεύσει στρατηγικούς στόχους πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου.
Ο Merz υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι η άμεση προμήθεια τέτοιων όπλων στην Ουκρανία:
«Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα εξοπλιστεί με αυτά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Καγκελάριος.
Η δήλωση αφήνει να εννοηθεί πως η Γερμανία ενδέχεται τελικά να εγκρίνει τη μεταφορά των πυραύλων Taurus, θέμα που εκκρεμεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Αν εγκριθεί, η Ουκρανία θα μπορούσε να παραλάβει 100 έως 150 πυραύλους Taurus, ενισχύοντας αισθητά την ικανότητά της για μακρινά πλήγματα.
Σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα: Το ΝΑΤΟ «ουσιαστικά βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία»
Το Κρεμλίνο έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει πως η άρση αυτών των περιορισμών ισοδυναμεί με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Τον Νοέμβριο του 2023, ύστερα από χτυπήματα της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους ATACMS και Storm Shadow, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε δηλώσει πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει, χτυπώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των χωρών που προμηθεύουν αυτά τα όπλα.
«Αν αυτοί θεωρούν θεμιτό να παρέχουν τέτοια όπλα για πλήγματα στο έδαφός μας, γιατί να μη θεωρούμε κι εμείς θεμιτό να κάνουμε το ίδιο;» είχε αναφέρει τότε ο Putin, προειδοποιώντας ότι κάθε τέτοια κλιμάκωση θα αντιμετωπιστεί με μια «αποφασιστική και συμμετρική απάντηση».
Η εφημερίδα New York Times είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Biden είχε αθόρυβα επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων ATACMS για πλήγματα στην περιοχή Kursk, επικαλούμενη λόγους «αυτοάμυνας».
Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell είχε επιβεβαιώσει πως είχε εγκριθεί στην Ουκρανία να πλήττει έως και 300 χιλιόμετρα εντός ρωσικής επικράτειας.
Η πρακτική σημασία της ανακοίνωσης
Παρά τις δηλώσεις Merz, τίθεται ζήτημα κατά πόσο η ανακοίνωση αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα επί του πραγματικού πεδίου των μαχών.
Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει, από τις αρχές του 2024, όπλα όπως HIMARS, Storm Shadow και glide bombs για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους.
Επιδρομές σε Belgorod, Kursk, Crimea και Luhansk , Donetsk είναι πλέον συχνές, με τις ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν μεγάλο μέρος των επιθέσεων.
Η βασική διαφορά έγκειται στην επίσημη άρση των πολιτικών περιορισμών: πλέον η Ουκρανία μπορεί να χτυπά πιο βαθιά εντός της Ρωσίας χωρίς να φοβάται πολιτική αντίδραση από τους Δυτικούς συμμάχους.
Εφόσον παραδοθούν και οι Taurus, τότε η Ουκρανία θα αποκτήσει την ικανότητα να εξαπολύει χειρουργικά πλήγματα σε βάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κόμβους logistics στην καρδιά της Ρωσίας.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση του πολέμου, όπου δυτικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στα στρατηγικά μετόπισθεν της Μόσχας.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως τέτοιες κινήσεις θα την οδηγήσουν σε επιθέσεις εναντίον κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία – με ενδεχόμενους στόχους ακόμη και δυτικούς συμβούλους ή επιτελικούς σταθμούς.
Με τη Γερμανία να στηρίζει πλέον ανοικτά επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, η δυναμική του πολέμου ενδέχεται να αλλάξει ριζικά.
Αν η Ουκρανία ξεκινήσει συστηματική προσβολή κρίσιμων ρωσικών υποδομών, πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ή στρατηγικών στόχων, η αντίδραση της Μόσχας μπορεί να είναι ακόμα πιο σφοδρή – με μαζικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις.