
Τα κράτη-μέλη της Διευρυμένης Ομάδας της Μαδρίτης, που συνεδρίασαν την Κυριακή (25/5) στην ισπανική πρωτεύουσα για την κατάσταση στη Γάζα και την φονική ισραηλινή πολιορκία του θύλακα, ζήτησαν την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφασιστικών μέτρων για την προώθηση αυτής της λύσης, επιδεικνύοντας τη δέσμευση της Ισπανίας στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή και στη διεθνή διπλωματία για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
«Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να σκοτώσουμε όλους τους Παλαιστινίους; Να τους στείλουμε, δεν ξέρω πού, στο φεγγάρι;» δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε ομιλία του.
«Η Γάζα είναι μια ανοιχτή πληγή για την ανθρωπότητα…Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στη Γάζα – αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λόγια δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε ο Αλμπάρες.
Ο αριθμός των χωρών της λεγόμενης Ομάδας Μαδρίτης Plus έχει διπλασιαστεί, δήλωσε ο Αλμπάρες, με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, που δεν συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση, να εμφανίζονται την Κυριακή.
«Υπάρχει μεγάλη διπλωματική δύναμη εδώ σήμερα», δήλωσε ο Αλμπάρες. «Είμαστε διαφορετικές κυβερνήσεις που ενώνουν τις δυνάμεις τους, αλλά όλοι πιστεύουμε στα ίδια αρχές και δεν αποδεχόμαστε τη βία ως φυσικό τρόπο σχέσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Είπε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για μια λύση δύο κρατών, αλλά η συνάντηση της Μαδρίτης έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει «συγκεκριμένα βήματα» για να ανατραπεί η κατάσταση προς όφελος τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών.
Ο Αλμπάρες δήλωσε ότι η Ισπανία θα πιέσει για τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, ενός πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, της επιβολής κυρώσεων σε περισσότερα άτομα που συνδέονται όχι μονο με τη σύγκρουση αλλά και την «αποτροπή της λύσης των δύο κρατών».
Η Ισπανία θα προτείνει η επικείμενη συνάντηση του ΟΗΕ στις 17 Ιουνίου να χρησιμοποιηθεί ως «μεγάλη κίνηση για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε.
«Στη συνέχεια, περίπου ένα χρόνο αργότερα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε άλλη μια διεθνή συνάντηση με την Παλαιστίνη ως πλήρες κράτος με πλήρη δικαιώματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ», είπε.

«Είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να κινητοποιηθεί για την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μαρία Τριπόντι, προσθέτοντας ότι «η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τη λύση των δύο κρατών και το αραβικό σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή».
Η υφυπουργός υπενθύμισε τη δέσμευση της Ιταλίας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα μέσω του προγράμματος «Τρόφιμα για τη Γάζα», το οποίο έχει ήδη κινητοποιήσει 35 εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 100 τόνους τροφίμων και ιατρικών προμηθειών για τη στήριξη του άμαχου πληθυσμού.
Εκτός από τις ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, που είχαν ήδη συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο του 2024, στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχουν δεσμευτεί να ανακουφίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως η Βραζιλία.
Οι συνομιλίες της Κυριακής στη Μαδρίτη είχαν επίσης ως στόχο να δημιουργήσουν θετική δυναμική ενόψει της διάσκεψης που θα φιλοξενήσει ο ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα συνδιοργανώσουν την εκδήλωση, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην ευρύτερη διεθνή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε δυναμική ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ, ώστε όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Αλμπάρες.
Στην προηγούμενη συνάντηση της Ομάδας της Μαδρίτης, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, συμμετείχαν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, πολλές από τις οποίες έχουν αναγνωρίσει επίσημα την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Ο Χασέμ Αχελμπάρα του Al Jazeera, που μετέδιδε από τη Μαδρίτη, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Κυριακής «κρίσιμη», με τους συμμετέχοντες να αναζητούν τρόπους για να επαναφέρουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε πως σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν «οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, καθώς και οι διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης μέλη της κοινής ομάδας επαφής μεταξύ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Γάζα, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης – Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Σλοβενία.
Η κοινή υπουργική ομάδα επαφής για το παλαιστινιακό ζήτημα συστάθηκε με απόφαση της Έκτακτης Αραβο-Ισλαμικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, στις 11 Νοεμβρίου 2023.
Η ομάδα περιλαμβάνει τους υπουργούς Εξωτερικών οκτώ χωρών: Τουρκία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ινδονησία και Νιγηρία, καθώς και τους γενικούς γραμματείς του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στόχος της ομάδας είναι η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης, η αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και, τελικά, η επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών.
Η ομάδα ηγήθηκε επίσης της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2024, με στόχο την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ συνεχίζει μια βίαιη επίθεση εναντίον της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023, σκοτώνοντας περισσότερους από 53.900 Παλαιστινίους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρώην Υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης μια υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τον πόλεμο του στην Λωρίδα της Γάζας.