Μπαλόνι το πλεόνασμα με δημιουργική λογιστική

66

Οπου και να διαβάσεις, πανηγύρι. Λες και όλα τα συστημικά ΜΜΕ πήραν γραμμή από ένα συγκεκριμένο κέντρο. Ολα προβάλλουν το πλεόνασμα συνολικού ύψους 5,16 δισ. ευρώ που πέτυχε η ελληνική οικονομία στο τετράμηνο του 2025. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πρέπει να πανηγυρίζουμε για αυτά τα… επιτεύγματα; Η απάντηση, όπως θα αναλυθεί με τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων ετών, μάλλον θα πρέπει να μας κάνει να τρομάζουμε και όχι να πανηγυρίζουμε. Μέσα στο ακραία αισχρό περιβάλλον της κρίσης κόστους ζωής που έχει επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας αχαλίνωτη την αισχροκέρδεια, με τον πληθωρισμό μήνα τον μήνα να αυξάνει την απληστία και να αδειάζει τα πορτοφόλια, η ελληνική οικονομία σε απόλυτα μεγέθη «χάνει λάδια» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Το συμπέρασμα

Δεν το λέμε εμείς, εξάγεται ως συμπέρασμα από τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών από το 2023 έως και το 2025.

Συγκεκριμένα:

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,185 δισ. ευρώ με τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» να μετρούνται σε 17,803 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.538 δισ. ευρώ με τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» να μετρούνται σε 20,244 δισ ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,074 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από φόρους να μετρούνται σε 22,103 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την καταστροφική οικονομική πολιτική που μειώνει τον τζίρο της πραγματικής οικονομίας, η ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και ταυτόχρονα μειώνει την αγοραστική δύναμη μέσω του πληθωρισμού της απληστίας. Ετσι, εντός του τετραμήνου του 2025 η ελληνική οικονομία απώλεσε 111 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, αλλά αύξησε τα έσοδα από φόρους κατά 4,3 δισ. ευρώ.

Μαγειρεμένα στοιχεία 

Εδώ εισέρχεται τα ζήτημα του πλεονάσματος. Είναι άραγε το πλεόνασμα 5,16 δισεκατομμύρια όπως διαβάζουμε σε όλα σχεδόν τα συστημικά ΜΜΕ; Η απάντηση έρχεται από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αφορά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Επί λέξει αναγράφεται: «Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,165 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,973 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,282 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024. Σημειώνεται ότι ποσό 2,053 δισ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού και ποσό 736 εκατ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των επενδυτικών δαπανών δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους. Επιπλέον, ποσό ύψους 342 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024».

Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η αριθμητική. Αν αφαιρέσουμε τα ποσά που δεν αφορούν τους δημοσιονομικούς όρους, τότε το πλεόνασμα μειώνεται στα 2,034 δισ. ευρώ. Αν από αυτό το ποσό αφαιρέσουμε το ποσό επιστροφής ΦΠΑ ύψους 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία δημοσιονομικά επηρεάζει το έτος 2024, τότε το πλεόνασμα μειώνεται στο 1,25 δισ. ευρώ. Ομως και αυτό το πλεόνασμα είναι πειραγμένο λογιστικά, αφού οι δαπάνες σε σχέση με το τετράμηνο του 2024 εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,580 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λπ.) οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το τετράμηνο 2024 κατά 1,140 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας