Η σκοτεινή παρέμβαση Μακρόν στις ρουμανικές εκλογές επιβεβαιώνεται

158

Σήμερα, η Ρουμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, καθώς διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, μετά την ακύρωση των αρχικών αποτελεσμάτων τον Δεκέμβριο του 2024 λόγω καταγγελιών για ρωσική παρέμβαση.

Ωστόσο, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει βαριά σκιά στη διαδικασία: ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, κατήγγειλε δημοσίως ότι μια δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση – με σαφή υπαινιγμό στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν – τον πίεσε να λογοκρίνει συντηρητικές φωνές στη Ρουμανία, ενόψει των εκλογών.

Η καταγγελία του Ντούροφ

Ο Ντούροφ, γνωστός για τη σταθερή του στάση υπέρ της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε μέσω ανάρτησης στο Telegram: «Μια δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση (μάντεψε ποια ) προσέγγισε το Telegram, ζητώντας μας να φιμώσουμε συντηρητικές φωνές στη Ρουμανία πριν από τις σημερινές προεδρικές εκλογές. Αρνήθηκα κατηγορηματικά. Το Telegram δεν θα περιορίσει τις ελευθερίες των Ρουμάνων χρηστών ούτε θα μπλοκάρει τα πολιτικά τους κανάλια». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να “υπερασπιστείς τη δημοκρατία” καταστρέφοντας τη δημοκρατία. Δεν μπορείς να “πολεμήσεις την παρέμβαση” παρεμβαίνοντας στις εκλογές. Είτε έχεις ελευθερία λόγου και δίκαιες εκλογές, είτε όχι. Και ο ρουμανικός λαός αξίζει και τα δύο».

Η αναφορά του Ντούροφ στη Γαλλία δεν είναι τυχαία. Ο υπαινιγμός του με το emoji του μπαγκέτας ( ) παραπέμπει ευθέως στη χώρα του Μακρόν, ενώ η καταγγελία του έρχεται να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκεόργκε Σιμιόν, του επικρατέστερου υποψηφίου για την προεδρία της Ρουμανίας και ηγέτη του δεξιού κόμματος AUR (Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων). Ο Σιμιόν, μόλις μια μέρα πριν, είχε κατηγορήσει τη Γαλλία για «τεράστια παρέμβαση» στις ρουμανικές εκλογές, ισχυριζόμενος ότι ο Γάλλος πρέσβης, υπό τις οδηγίες του Μακρόν, συνεργάστηκε με τη συνταγματική δικαιοσύνη της Ρουμανίας για να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των εκλογών και περιόδευσε στη χώρα για να υποστηρίξει τον αντίπαλό του, τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου Νικούσορ Νταν.

Το πολιτικό σκηνικό στη Ρουμανία

Οι εκλογές στη Ρουμανία έχουν ήδη σημαδευτεί από έντονο διχασμό και κατηγορίες για εξωτερικές παρεμβάσεις. Ο πρώτος γύρος, που ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, είχε αναδείξει τον Κάλιν Γκεοργκέσκου, έναν υποψήφιο που δυσφημίστηκε ως φιλορώσος, αντι-ΝΑΤΟ και αντισημίτης, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση. Η ακύρωση των αποτελεσμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποδόθηκε σε ρωσική παρέμβαση, με την ρουμανική κυβέρνηση να επικαλείται στοιχεία για συντονισμένη δραστηριότητα δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών στο TikTok, που φέρεται να υποστήριζαν τον Γκεοργκέσκου. Μετά από λίγες εβδομάδες όμως οι συγκεκριμένες κατηγορίες κατέπεσαν με πάταγο, καθώς αποδείχτηκαν στημένες!

Στον δεύτερο γύρο, που διεξάγεται σήμερα, ο Σιμιόν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως «υπερδεξιός» και φιλορώσος, αντιμετωπίζει τον κεντρώο Νικούσορ Νταν. Ο Σιμιόν, που ηγείται του AUR, έχει κατηγορηθεί για εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, ενώ ο Νταν θεωρείται πιο φιλικός προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, κάτι που τον καθιστά προτιμητέο για το δυτικό κατεστημένο.

Η γαλλική παρέμβαση

Οι κατηγορίες του Σιμιόν για τη γαλλική παρέμβαση δεν είναι καινούριες. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι CNews στις 16 Μαΐου, ο Σιμιόν είχε χαρακτηρίσει τον Μακρόν «δικτάτορα», κατηγορώντας τον ότι μέσω του Γάλλου πρέσβη στην Ρουμανία επηρέασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση των εκλογών του 2024. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο πρέσβης περιόδευσε στη Ρουμανία, πιέζοντας επιχειρηματίες και θεσμούς να στηρίξουν τον Νταν, αντίπαλο του Σιμιόν.

«Αγαπώ τη Γαλλία, αλλά δεν σέβομαι την παρέμβαση του Μακρόν στη δημοκρατία μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τη Γαλλία με το Ιράν, όπου, όπως είπε, «οι αγιατολάδες αποφασίζουν ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος».

Η αποκάλυψη του Ντούροφ έρχεται να ενισχύσει αυτές τις κατηγορίες, φέρνοντας στο φως μια ακόμα διάσταση της υποτιθέμενης γαλλικής παρέμβασης: την προσπάθεια λογοκρισίας πολιτικών φωνών μέσω του Telegram. Η άρνηση του Ντούροφ να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας του λόγου, αλλά ταυτόχρονα εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης και τον ρόλο της στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Αντιδράσεις και προβληματισμοί

Η ανάρτηση του Ντούροφ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι χρήστες εξήραν την στάση του, αποκαλώντας τον «ήρωα της ελευθερίας του λόγου», ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες της μη λογοκρισίας, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ρουμανία, που βρίσκεται σε γεωπολιτικό σταυροδρόμι και αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

«Δεν συμπαθώ τον Σιμιόν, αλλά ο Ντούροφ έχει δίκιο», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος εξέφρασε φόβους ότι η απουσία λογοκρισίας μπορεί να ενισχύσει φιλορωσικές φωνές, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια βαθύτερα ζητήματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Εάν οι κατηγορίες του Σιμιόν και του Ντούροφ αληθεύουν, τότε η Γαλλία του Μακρόν φαίνεται να υιοθετεί πρακτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Η παρέμβαση σε εκλογές μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, εάν αποδειχθεί, θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της Γαλλίας και να ενισχύσει τις φωνές που συγκρίνουν την ΕΕ με την ΕΣΣΔ, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά μια χρήστης στο X.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ο λαός της καλείται να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο εν μέσω κατηγοριών για παρεμβάσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση.

Η αποκάλυψη του Πάβελ Ντούροφ για την πίεση που δέχτηκε από τη Γαλλία να λογοκρίνει συντηρητικές φωνές ενισχύει τις καταγγελίες του Γκεόργκε Σιμιόν και ρίχνει φως σε μια σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η στάση του Ντούροφ υπέρ της ελευθερίας του λόγου αποτελεί φάρο ελπίδας για την ανεξαρτησία των ψηφιακών πλατφορμών, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο ρουμανικός λαός, όπως τόνισε ο Ντούροφ, αξίζει ελευθερία λόγου και δίκαιες εκλογές – και το μέλλον της χώρας εξαρτάται από το αν θα τα αποκτήσει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας