Ουκρανία- Στο παρά 5 επαναφέρει μαξιμαλισμούς περί ΝΑΤΟ και τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση

374
Οποιαδήποτε πραγματική εγγύηση ασφάλειας προς την Ουκρανία οδηγεί αναπόφευκτα τη Δύση σε πόλεμο με τη Ρωσία — ενώ κάθε ανέφικτη εγγύηση την αφήνει απροστάτευτη, τονίζει τώρα το Κίεβο καταφεύγοντας σε διπλωματικές σοφιστείες
Ενώ η ρωσική πλευρά προσερχόταν σε συνομιλίες με ρεαλισμό και διάθεση ειρηνευτικής εξόδου από την κρίση, το Κίεβο επανέρχεται με εξωπραγματικές απαιτήσεις για «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» τύπου NATO, απορρίπτοντας την ουδετερότητα και βάζοντας τέλος σε κάθε σοβαρή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός.
Η νέα αυτή μαξιμαλιστική στάση εκτροχιάζει τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση, μετατρέποντας τη διπλωματία σε επικοινωνιακή φούσκα της Δύσης.
Οποιαδήποτε πραγματική εγγύηση ασφάλειας προς την Ουκρανία οδηγεί αναπόφευκτα τη Δύση σε πόλεμο με τη Ρωσία — ενώ κάθε ανέφικτη εγγύηση την αφήνει απροστάτευτη, τονίζει τώρα το Κίεβο καταφεύγοντας σε διπλωματικές σοφιστείες.
Αυτή η οριακή διαπίστωση, σύμφωνα με πηγές του Reuters που έχουν γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί πλέον τον πυρήνα των συζητήσεων για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με προσχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί διπλωμάτες έχουν αναφερθεί σε «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» — ακόμη και σε ρήτρα ανάλογη με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του NATO, το οποίο προβλέπει συλλογική άμυνα των μελών σε περίπτωση επίθεσης.
Όμως η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας.
Με βάση τη συμφωνία που ναυάγησε το 2022, το Κίεβο φερόταν διατεθειμένο να αποδεχτεί καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες — αλλά και από άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.
Πλέον, ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο δηλώνουν απερίφραστα ότι η ουδετερότητα δεν αποτελεί πλέον αποδεκτή επιλογή — και μάλιστα αποτελεί κόκκινη γραμμή που η Ουκρανία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας