Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και αμέσως μετά προχώρησε στις καθιερωμένες δηλώσεις. Μιλώντας λες και απευθυνόταν σε άλλη χώρα –ή από άλλη πραγματικότητα–, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη», επαίνεσε τον εαυτό του για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» και δήλωσε ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα». Την ίδια ώρα, όμως, η ακρίβεια αποδεκατίζει τα νοικοκυριά και η πλειονότητα των πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του μήνα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι «εδώ και δεκαετίες η ακμάζουσα ελληνική κοινότητα πάνω του μισού εκατομμυρίου είναι δραστήρια κύτταρα της γερμανικής κοινωνίας».
Επίσης, σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε για την Ουκρανία, συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δική της άμυνα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
Τέλος, είπε ότι «συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος αναγνωρίζει τις προκλήσεις να είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής, που προστατεύει μέρα νύχτα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά εθνικής ασφάλειας. Να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές. Κλείνω με τη σκέψη πως το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, αλλά και την επανένωση ενός έθνους και μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες».
ΠΗΓΗ Documento