Την ίδια ώρα, ο Volodymyr Zelensky προσέρχεται με καθυστέρηση και διαδικαστικούς τακτικισμούς, παλεύοντας να αποφύγει το πολιτικό και στρατιωτικό Βατερλό.
Κατόπιν πρότασης του Vladimir Putin, εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου.
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Steven Witkoff, δήλωσε πως βασικά θέματα θα είναι η παραίτηση του Κιέβου από εδάφη, ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia και η πρόσβαση στον Δνείπερο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Το αν θα υπάρξει και απευθείας συνάντηση Putin–Zelensky, παραμένει αβέβαιο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν χωρίς προκαταρκτικές συμφωνίες, με στόχο την «εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης» και την εδραίωση μακροπρόθεσμης ειρήνης.
Διπλωματική πηγή στην Άγκυρα ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι όλα είναι έτοιμα για τις κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι συμμετέχοντες ή η πλήρης ατζέντα.Τακτικισμοί τελευταίας στιγμής του Zelensky: Δεν ακυρώνω το διάταγμα που απαγορεύει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία…!Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, σχολιάζοντας το δικό του προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, ενόψει πιθανής συνάντησης με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κανόνας δεν ισχύει για τον ίδιο.
Ως εκ τούτου, η Μπάνκοβα εκτιμάει ότι δεν υπάρχει λόγος να ακυρώσει το επίμαχο διάταγμα που απαγορεύει άμεσες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Zelensky, μόνο αυτός έχει τη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί με τον Putin εκ μέρους της Ουκρανίας.
Ο ληγμένος πρόεδρος του Κιέβου υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν απαγόρευσε τίποτα στον εαυτό του».
«Με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, το έκανα, και το ίδιο αναφέρεται και στο Σύνταγμα, ότι είμαι εγώ εκείνος που εκτελεί αυτή την αποστολή, και κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για την κυριαρχία της Ουκρανίας, κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν μπορεί να διεξάγει σχετικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αυτά είναι δικαιώματά μου και υποχρεώσεις μου. Δεν απαγόρευσα τίποτα στον εαυτό μου», δήλωσε ο Zelensky.
Νωρίτερα, ο Ρώσος γερουσιαστής Vladimir Dzhabarov είχε αναφερθεί σε πιθανή συνάντηση των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο Dzhabarov χαρακτήρισε τον Zelensky μη νομιμοποιημένο αρχηγό κράτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ένα μεγάλο κενό στην ιστορία της χώρας του», που «έχει ξεχάσει πάνω από έξι εκατομμύρια Ουκρανούς που πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό».Στην Κωνσταντινούπολη οι Ειδικοί Απεσταλμένοι του Trump, Witkoff και Kellogg
Από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή, Steven Witkoff, και ο Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία, Keith Kellogg, θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Επισημαίνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο το βράδυ της 11ης Μαΐου, πρότεινε προς τις αρχές του Κιέβου την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν το 2022, χωρίς προϋποθέσεις.
Η έναρξη του διαλόγου προτείνεται για τις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Independent: Τεράστιες οι διαφορές – Συμφωνία μόνο με αναγνώριση των νέων ρωσικών εδαφών
Αναλυτικότερα, η βρετανική εφημερίδα Independent σημείωσε πως παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν τεράστιες.
Η κυβέρνηση Trump, ωστόσο, εκτιμά θετικά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν μετά από τρία χρόνια.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση των νέων εδαφικών «πραγματικοτήτων», δηλαδή της ενσωμάτωσης ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Κατηγόρησε το Κίεβο για αδυναμία διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και δήλωσε πρόθυμος να δει και τον Putin.
Ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται συνάντηση με διαφορετική σύνθεση διαπραγματευτών, παρά μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Κρίσιμα ζητήματα: εδάφη, πυρηνικά και θάλασσες
Με τη σειρά του, ο Steven Witkoff, μιλώντας στο Breitbart, υπογράμμισε τρία βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης: η παραίτηση του Κιέβου από εδάφη, ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, και η πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που θα της διασφάλιζε δίοδο προς τους ωκεανούς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Άνω Βουλής, Γκριγκόρι Καράσιν, σημείωσε ότι αν και τα ζητήματα που έθεσε ο Witkoff πιθανότατα θα τεθούν, η δημοσιότητα γύρω από αυτά πλήττει το κλίμα των συνομιλιών.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται λεπτομερή πλάνα προτού υπάρξει επιβεβαίωση συμμετοχής και υπογράμμισε ότι «η συζήτηση θα ξεκινήσει από το μηδέν».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Alexey Tchepa, πρόσθεσε ότι εκτός από τα βασικά, θα συζητηθεί και ο μηχανισμός εποπτείας μιας πιθανής κατάπαυσης πυρός, ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που θα εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις.
«Υπερβολικός ενθουσιασμός» και αντιδράσεις αναλυτών
Ως προς τη στάση της Μόσχας, ο Fyodor Lukyanov, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, σχολίασε πως είναι αβάσιμος ο ενθουσιασμός ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία. Χαρακτήρισε τη ρητορική γύρω από τις συνομιλίες «παραγωγή πολιτικών φούσκων», και εκτίμησε ότι ο Donald Trump βλέπει το ζήτημα εργαλειακά και εμπορικά, εστιάζοντας σε «συγκεκριμένες απαιτήσεις».
Από την άλλη, ο διεθνολόγος Kirill Koktysh δήλωσε ότι τα δύο από τα τρία ζητήματα του Witkoff δεν συζητιούνται καν από τη ρωσική πλευρά. Όπως είπε:
«Το εδαφικό ζήτημα έχει λυθεί. Οι νέες περιοχές έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσία συνταγματικά. Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia λειτουργεί από τη Rosatom και βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος. Αυτά δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση.»
Κατά τον Koktysh, ο Witkoff επέλεξε επίτηδες «σκληρά σημεία» που η Ουκρανία δύσκολα θα αποδεχθεί, ωστόσο για τη Μόσχα είναι ήδη τελειωμένα κεφάλαια.