Η Τουρκία απογειώνει την παραγωγή drones, την ώρα που η Ελλάδα… κοιμάται
Το έργο υλοποιείται από την Anadolu Robotik και την Sekizaltmış Technology.
Το σύστημα Arida-M παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση SAHA EXPO 2024.
Ο κύριος σκοπός του είναι η ανίχνευση και η αναχαίτιση θαλάσσιων drones που αποτελούν απειλή για πλοία και κρίσιμες υποδομές στη θάλασσα.
Η βάση του συγκροτήματος είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Muhafız – μικρές πλατφόρμες επιφάνειας μήκους 4,5 μέτρων, πλάτους 1,3 μέτρων, με εκτόπισμα περίπου 1 τόνου.
Παρά το συμπαγές της μέγεθος, κάθε συσκευή είναι ικανή να μεταφέρει έως και 30 κιλά ωφέλιμου φορτίου, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες.
Το Arida-M θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το σκάφος ανίχνευσης Arida-T, το οποίο παρέχει ανίχνευση επιφανειακών και υποβρύχιων απειλών σε ακτίνα έως και 10 χιλιομέτρων.
Το σύστημα σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες – τα κύματα της θάλασσας έως και 5 βαθμών δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Λόγω της υψηλής πολυπλοκότητας της αρχιτεκτονικής του συστήματος και της χρήσης μιας σειράς καινοτόμων λύσεων, η υλοποίηση του έργου χωρίζεται σε τρία κύρια στάδια.
Μετά την ολοκλήρωση καθεμίας από αυτές, σχεδιάζονται δοκιμές επίδειξης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη σταδιακή προσαρμογή της τεχνολογίας σε χρήση σε συνθήκες μάχης.
Τον Ιανουάριο του 2024, αναφέρθηκε ότι το Τουρκικό Ναυτικό είχε παραλάβει σε υπηρεσία το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας TCB 1101.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της κορυφαίας αμυντικής εταιρείας Aselsan και του ναυπηγείου Sefine.
Το TCB 1101 έχει μήκος 15 μέτρα και εμβέλεια έως και 400 ναυτικά μίλια.
Το drone είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών και εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επιτρέποντάς του να εκτελεί αποστολές μάχης και αναγνώρισης σε αυτόνομη λειτουργία.