Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν «ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ» από ολονύκτιες συγκρούσεις στο Κασμίρ

120

Οι στρατιωτικές επιδρομές της Ινδίας στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ και το Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σκότωσαν περισσότερους από 100 μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας ηγεσίας τους, δήλωσε την Κυριακή ο γενικός διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας.

Ο υποστράτηγος Ρατζίβ Γκάι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας έπληξαν εννέα εγκαταστάσεις υποδομής και εκπαίδευσης μαχητών, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της ομάδας Λασκάρ-ε-Τάιμπα, την οποία η Ινδία κατηγορεί για την πραγματοποίηση σημαντικών μαχητικών χτυπημάτων στην Ινδία και στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι ισχυρισμοί αυτοί.

«Πετύχαμε απόλυτη έκπληξη», δήλωσε ο Ghai σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, προσθέτοντας ότι η αντίδραση του Πακιστάν ήταν «ακανόνιστη και ταραγμένη».

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε εκεχειρία μία ημέρα νωρίτερα μετά από συνομιλίες για την εκτόνωση της πιο σοβαρής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες. Αλλά η εκεχειρία κλονίστηκε λίγες ώρες αργότερα από ολονύκτιες μάχες στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν επίσης το βράδυ του Σαββάτου πάνω από το υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ και το δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους.

Η κλιμάκωση της βίας άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σφαγή με όπλα εναντίον τουριστών στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ. Η Ινδία κατηγόρησε για την επίθεση το Πακιστάν, το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, οι πυρηνικά εξοπλισμένοι γείτονες συμφώνησαν να σταματήσουν αμέσως κάθε στρατιωτική δράση στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές της Γραμμής Ελέγχου, που χωρίζει την περιοχή, ανέφεραν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών στρατευμάτων. Οι μάχες υποχώρησαν μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Στην περιοχή Poonch του ελεγχόμενου από την Ινδία Κασμίρ, οι άνθρωποι δήλωσαν ότι οι έντονοι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών τους είχαν τραυματίσει.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έτρεχαν καθώς έπεφταν οι οβίδες», δήλωσε η φοιτήτρια Sosan Zehra, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της την Κυριακή. «Επικρατούσε απόλυτο χάος».

Στην ελεγχόμενη από το Πακιστάν κοιλάδα Neelum του Κασμίρ, η οποία απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυρών και ισχυροί βομβαρδισμοί μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

«Ήμασταν χαρούμενοι για την ανακοίνωση, αλλά, για άλλη μια φορά, η κατάσταση μοιάζει αβέβαιη», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαχίντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που έκανε ανάρτηση για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανακοινώνοντάς την στην κοινωνική πλατφόρμα Truth. Ινδοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση λίγο αργότερα.

Το Πακιστάν έχει ευχαριστήσει πολλές φορές τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα τον Τραμπ, για τη διευκόλυνση της κατάπαυσης του πυρός.

Η Ινδία δεν έχει πει τίποτα για τον Τραμπ ή τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προήδρευσε την Κυριακή σε συνάντηση με κορυφαίους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Stephane Dujarric, δήλωσε την Κυριακή ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τη συμφωνία ως ένα θετικό βήμα προς τη χαλάρωση των εντάσεων. «Ελπίζει ότι η συμφωνία θα συμβάλει στη διαρκή ειρήνη και θα προωθήσει ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει την αντιμετώπιση ευρύτερων, μακροχρόνιων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Dujarric.

Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ινδίας και του Πακιστάν είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν τη Δευτέρα.

Η Ινδία και το Πακιστάν πολεμούν καθημερινά από την Τετάρτη κατά μήκος της τραχιάς και ορεινής Γραμμής Ελέγχου, η οποία σηματοδοτείται από συρματοπλέγματα, παρατηρητήρια και καταφύγια που διασχίζουν τους πρόποδες των λόφων που κατοικούνται από χωριά, μπερδεμένους θάμνους και δάση.

Συνήθως κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την έναρξη των αψιμαχιών, ενώ επέμεναν ότι οι ίδιοι έκαναν μόνο αντίποινα.

Το Κασμίρ είναι μοιρασμένο μεταξύ των δύο χωρών και διεκδικείται και από τις δύο στο σύνολό του.

Έχουν διεξάγει δύο από τους τρεις πολέμους τους για την περιοχή και οι δεσμοί τους έχουν διαμορφωθεί από συγκρούσεις, επιθετική διπλωματία και αμοιβαία καχυποψία, κυρίως λόγω των ανταγωνιστικών διεκδικήσεών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας