Παραδοχή ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να πιέσουμε τη Ρωσία για την Ουκρανία

157
Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν το σχέδιό τους για την Ουκρανία στη Ρωσία αποκαλύπτει το Politico – Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβει ο Vladimir Putin 
Οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Παρόλο που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία θα αποτελέσει ένα σημαντικό στάδιο στην πορεία μιας ειρηνικής λύσης, δεν υπάρχει συναίνεση στην αμερικανική κυβέρνηση για το τι θα γίνει στη συνέχεια με τη Ρωσία, αποκαλύπτει το Politico επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία για το υπέδαφος υποδεικνύει το οικονομικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας και θα πρέπει να δείξει στη Ρωσία ότι η Ουάσινγκτον «συνέβαλε στη μακροπρόθεσμη αίσια πορεία του Κιέβου».
Ωστόσο, αυτή η συμφωνία «είναι απίθανο να αμβλύνει την αντίδραση του Ρώσου ηγέτη» στο ειρηνευτικό σχέδιο του Trump «και ο Λευκός Οίκος δεν ξέρει ακόμη πώς να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα εμπόδια».
«Η ενίσχυση των κυρώσεων θα είναι το επόμενο χτύπημα αν ο Trump θέλει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η πηγή.
Το Politico αμφιβάλλει έντονα, εάν και αυτό το βήμα θα είναι αρκετό για να αλλάξει τη θέση της Ρωσίας.
us_minerals.JPG
Η επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες για την Ουκρανία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται πλέον να διαδραματίσουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ότι έχει έρθει η ώρα για άμεσο διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα η Ρωσία και η Ουκρανία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες ιδέες για τη διευθέτηση της κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, Tammy Bruce.
«Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση», τόνισε απευθυνόμενη σε Ρωσία – Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στην πορεία προς αυτήν.
Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να συμφωνηθεί με το Κίεβο και όχι με την Ουάσινγκτον.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει συναντηθεί τέσσερις φορές μέσα σε ισάριθμους μήνες με τον απεσταλμένο του Trump, Steve Witkoff και συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή, γράφει το Politico.
Αντιδρώντας στα ρωσικά στοχευμένα πλήγμα στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, ο Trump διερωτήθηκε δημόσια εάν θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον Putin.
Ο Richard Haass, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων με θητεία σε τρεις ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη βελτίωση της τεταμένης σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας. Αλλά δεν είναι, όπως είπε, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Δεν πρέπει να το υπερβάλλουμε αυτό. Δεν υποκαθιστά μια αόριστη, μακροπρόθεσμη στρατιωτική και μυστική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Haass.
«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία οδηγεί σε κάτι περισσότερο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας» πρόσθεσε.
Ο Trump, του οποίου η αρχική πρόταση προς την Ουκρανία ήταν οι ΗΠΑ να λάβουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τη μελλοντική ανάπτυξη ορυκτών της χώρας, συνέχισε να περιγράφει δημόσια τη συμφωνία ως έναν τρόπο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους να ανακτήσουν μέρος των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια.
Η τελική συμφωνία, ωστόσο, δεν απαιτεί από την Ουκρανία να επιστρέψει οποιαδήποτε βοήθεια.
trump_zelensky_9.jpg

Σηματωρός της αποχώρησης των ΗΠΑ ο Vance

Σηματωρός της αποχώρησης των ΗΠΑ ήταν ο αντιπρόεδρος J. D. Vance ο οποίος σημείωσε ότι μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαρτάται μόνο από την Ουκρανία και Ρωσία.
Τόνισε ότι τα μέρη έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης.
Τώρα το μόνο που απομένει είναι να κάνουν τα τελευταία βήματα ο ένας προς τον άλλον.
Ταυτόχρονα πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά την επίλυση της σύγκρουσης.
Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ αυτών που θέλουν οι Ρώσοι και αυτών που θέλουν οι Ουκρανοί
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στο να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δύο πλευρών στη σύγκρουση.
vance_3.JPG

Γιατί είναι κρίσιμο το διάστημα μέχρι την 8η Μαΐου

Η Ρωσία ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, αφιερωμένη στην 80ή επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο – τη νίκη επί τη ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κίνηση ως «χειρονομία καλής θέλησης» και ευκαιρία για την Ουκρανία να ανταποδώσει, προειδοποιώντας ότι η μη συμμόρφωση θα οδηγήσει σε «ανάλογη απάντηση».
Αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσωρινή εκεχειρία μέσα σε ένα μήνα, μετά από μια 30ωρη κατάπαυση πυρός του Πάσχα, και υπογραμμίζει την προσπάθεια της Μόσχας να αναλάβει πρωτοβουλία ως καταλυτικός παράγοντας στην αδιέξοδη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Ενώ το Κίεβο απαιτεί 30ήμερη εκεχειρία και οι ΗΠΑ πίεζαν για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών, η συντομότερη και εφαρμόσιμη πρόταση της Ρωσίας αντανακλά τον σκεπτικισμό της απέναντι στην ικανότητα και την προθυμία της Ουκρανίας να τηρήσει μεγαλύτερες εκεχειρίες, δεδομένων των παραβιάσεων του παρελθόντος.
Η ουκρανική απάντηση ήταν απορριπτική.
ukraine_1_1.webp
Ο σφετεριστής πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε την τριήμερη προσφορά «χειραγώγηση», επιμένοντας σε άμεση και άνευ όρων 30ήμερη παύση των εχθροπραξιών.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αυτό, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα καθυστερούσε την εκεχειρία μέχρι τις 8 Μαΐου εάν πραγματικά επεδίωκε την ειρήνη.
Ωστόσο, η ρητορική του Κιέβου ενδεχομένως να αμβλυνθεί τις επόμενες μέρες.
Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Πάσχα, ο Zelensky αρχικά απέρριψε την πρόταση πριν συναινέσει υπό την πίεση της Δύσης.
Μια παρόμοια μετατόπιση παραμένει πιθανή, ιδίως εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παροτρύνουν την ουκρανική συμμόρφωση.
Ωστόσο, ο κατακερματισμένος στρατιωτικός έλεγχος του Κιέβου εγείρει αμφιβολίες για τη συμμόρφωσή του.
Οι προηγούμενες εκεχειρίες τόνισαν την αδυναμία της Ουκρανίας να εγγυηθεί την τήρηση, ακόμη και αν η ηγεσία της συμφωνούσε.
Πίσω από τη διπλωματική στάση, η εκεχειρία αποκαλύπτει βαθύτερους στρατηγικούς υπολογισμούς.
Για τη Μόσχα, η κίνηση προσφέρει πρωτοβουλία στις διαπραγματεύσεις και δοκιμάζει την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εμπλακεί.
Το Κρεμλίνο επανέλαβε πως η Ρωσίας είναι ανοιχτή σε άνευ όρων συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει πρώτα να καταργήσει το διάταγμα του 2022 που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τον Putin.
Η κίνηση της Ρωσίας ίσως επιτύχει και μία νέα ενεργοποίηση των ΗΠΑ στη διαδικασία.
politico.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας