Ναυάγησε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ-Οι ΗΠΑ φεύγουν από τις διαπραγματεύσεις;-Η Ρωσία καλείται να κόψει τον “Γόρδιο δεσμό”!

    231

    Αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους ως μέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική κρίση.
    Η αναμενόμενη αποτυχία του ειρηνευτικού τους σχεδίου οδήγησε στο αποτέλεσμα που επιδιώκει η Ρωσία, δηλαδή στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, στις 24/2/2022.
    Η Μόσχα είχε εξαρχής θέσει ως στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας παράλληλα με την αναγνώριση των εδαφικών κερδών (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson – Κριμαία).

    Η συνάντηση Putin – Witkoff

    Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Steve Witkoff έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 25 Απριλίου.
    Ο βοηθός του Yuri Ushakov χαρακτήρισε την 3ωρη συνομιλία ως «εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψε στους δύο άνδρες «να προσεγγίσουν περαιτέρω τις θέσεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα».
    Για την Ουκρανία, ειδικότερα, συζήτησαν για την πιθανότητα επανέναρξης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
    Η έμφαση στις άμεσες διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον απομακρύνεται από τον υποτιθέμενο ρόλο διαμεσολάβησης ενώ ήταν μέρος και συμμετέχων στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία εξηγεί σε άρθρο της στην Pravda η Ρωσίδα γεωπολιτική αναλύτρια, Lyubov Stepushova.
    putin_witkoff_b.JPG
    Ο συμμετέχων στον πόλεμο αντιπροσώπων δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής

    Κάτι που είναι αρκετά λογικό, καθώς ο συμμετέχων στη σύγκρουση (όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει οι αμερικανικές αρχές) δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής.
    Είναι επίσης μια δήλωση του γεγονότος ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία επιρροή στην Ουκρανία, επομένως τώρα το Κίεβο καλείται να αποφασίσει για την εκεχειρία ή την ειρήνη με τη Μόσχα.
    Ο Ushakov τόνισε ότι η συνάντηση με τον Witkoff πραγματοποιήθηκε στην 80ή επέτειο της ιστορικής συνάντησης στον Έλβα των σοβιετικών και αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία «συμβολίζει τη στρατιωτική συμμαχία των δύο χωρών μας στον αγώνα κατά του ναζισμού».
    Η αναφορά σε αυτό κάνει παραλληλισμούς με την τρέχουσα κατάσταση στην οποία ο σύγχρονος ουκρανικός ναζισμός και η τρομοκρατία υποστηρίζονται από πρώην συμμάχους της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον αντιχιτλερικό συνασπισμό, δηλαδή τους Ευρωπαίους.
    witkoff_dmitriev_1.JPG
    Είναι γνωστό ότι πριν από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης από Ουκρανούς, σκοτώθηκε ένας στρατηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας.
    Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump αρχικά δεν ευνοούσε στη Ρωσία, καθώς δεν είχε καμία σχέση με τους κύριους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO) την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά έγινε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός.
    Ο Trump δήλωσε ότι ο συμβιβασμός από την πλευρά του Κρεμλίνου είναι ότι η Ρωσία εξέφρασε την ετοιμότητά της για παραχωρήσεις, το κλειδί των οποίων είναι η παύση των εχθροπραξιών και η «άρνηση κατάληψης» ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας.
    Δεν τόλμησε να προχωρήσει παραπέρα και στο ειρηνευτικό του σχέδιο να γράψει πάρα πολλά για την Ουκρανία.

    O Putin προέβλεψε την άρνηση του Zelensky

    Ωστόσο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Putin προέβλεψε την άρνηση του Zelensky και ως εκ τούτου δεν το ρίσκαρε.
    Τώρα η Μόσχα έχει λυμένα χέρια στην υλοποίηση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
    Ο αντίπαλος (σ.σ. ΗΠΑ) με την έξοδο από τον ρόλο του «ενδιάμεσου» παραδέχτηκε την ήττα του, αλλά «το χάπι θα τυλιχθεί σε ένα όμορφο περιτύλιγμα».
    Για τον σκοπό αυτό υποδεικνύονται «άλλες κατευθύνσεις», όπως λέει ο Ushakov.
    trump_9.JPG
    Η τελική πρόταση των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με το Reuters, η τελική πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει τα εξής:

    1. Μόνιμη κατάπαυση του πυρός, και οι δύο πλευρές ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις για την τεχνική εφαρμογή

    2. Η Ουκρανία λαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας

    3. Οι εγγυητές θα είναι μια ειδική ομάδα ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν.

    4. Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

    5. Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ

    6. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν de jure τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία.

    7.Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν de facto τον έλεγχο της Ρωσίας στην περιοχή του Lugansk, αναγνωρίζουν de facto τον έλεγχο της Μόσχας σε τμήματα των περιοχών Zaporizhia, Donetsk και Kherson.
    Η Ουκρανία ανακτά εδάφη στην περιοχή του Kharkiv.

    8. Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia, χάρη στον έλεγχο και τη διαχείριση των πυρηνικών σταθμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    9. Η Ουκρανία θα έχει απρόσκοπτη διέλευση μέσω του Δνείπερου.

    10. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα εφαρμόσουν τη συμφωνία για οικονομική συνεργασία/εξόρυξη ορυκτών.

    11. Η Ουκρανία θα αποκατασταθεί πλήρως και θα λάβει οικονομική αποζημίωση.

    12. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης από το 2014, θα αρθούν.

    13. Οικονομική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στον ενεργειακό και σε βιομηχανικούς τομείς.

    Οργισμένος ο Trump: Αχάριστος ο Zelensky

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πιθανότατα θα εγκαταλείψει την Ουκρανία εάν ο Volodymyr Zelensky αρνηθεί να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, αποκαλύπτει το περιοδικό The American Conservative (AC).
    «Εάν τόσο ο Zelensky όσο και ο Putin δεν υπογράψουν συμφωνία, ή αν μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος το κάνει αυτό, ο Trump θα μπορούσε πράγματι να ρίξει την Ουκρανία στις φλόγες του πολέμου», αναφέρει το άρθρο.
    Όπως σημειώνει, ο Trump χάνει την υπομονή του με τον Zelensky και εάν ο Ουκρανός πρόεδρος δεν αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου, οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν οριστικά το Κίεβο.
    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Zelensky αχάριστο και ανυπότακτο.
    Διευκρινίζει επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουκρανία κερδίζει περισσότερα από όσα αντιλαμβάνονται πολλοί από την τελική πρόταση Trump.
    Ενώ αρχικά δεν επιτρεπόταν στο Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία του επιτρέπει ρητά την εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μια συμφωνία συλλογικής άμυνας.
    Επιπλέον, η συμφωνία φαίνεται να επιτρέπει την παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος μετά τον πόλεμο και τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας από τα δυτικά κράτη.
    Τουλάχιστον, δεν αποκλείει τίποτα από αυτά.
    Αυτές είναι ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας που συλλογικά θα αποτρέψουν μελλοντική ρωσική επίθεση, γράφει το AC.
    Το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία ήταν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία.
    Το Κίεβο θέλει κάποια διαβεβαίωση – πριν υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία – ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει ξανά στο μέλλον.
    Αλλά η προτιμώμενη επιλογή του, η ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι απαράδεκτη για τη Μόσχα και ανεπιθύμητη για την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες.
    Νωρίτερα, ο Trump δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία προχωρούν.
    Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

    Πηγή: www.bankingnews.gr

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας