Η προσάρτηση της Κριμαίας προκαλεί πανικό στους Ευρωπαίους

88

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, αλλά και η δριμεία επίθεση κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αρνούμενος να παραδώσει εδάφη, κινδυνεύει να χάσει ολόκληρη τη χώρα», προκαλούν πανικό σε αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους «Financial Times».

  • Μαρία Δεναξά, εφημερίδα «δημοκρατία»

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ενδεχόμενο διαμελισμό του ΝΑΤΟ, εάν η Ουάσινγκτον διαβεί αυτή την «κόκκινη» γραμμή. Αρκετοί διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να ξεσπάσει μια σοβαρή διατλαντική κρίση πριν από την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.

Αξιωματούχος πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις HΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας είπε ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό που δεν θα υποχρεώσει την Ουκρανία να υπερβεί όλες τις «κόκκινες» γραμμές της, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει κάποια εδαφική παραχώρηση από το Κίεβο ως τελικό σημείο συμφωνίας.

Ο Ζελένσκι εδώ και καιρό φέρεται διατεθειμένος να αποδεχτεί την de facto ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και στις τέσσερις ανατολικές περιοχές, με αντάλλαγμα δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, έχοντας την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αρνείται σταθερά να αναγνωρίσει επισήμως ρωσική κυριαρχία σε οποιοδήποτε έδαφος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ανταμείψει τη ρωσική επιθετικότητα.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη από τους Ουκρανούς για συμφωνία ειρήνης, παραμένει ισχυρή η αντίθεση σε επίσημη παραχώρηση εδαφών. Aπό την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία -το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που καταλήφθηκε με στρατιωτική βία από το 1945- θα υπονομεύσει τη διεθνή τάξη, που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες.

«Αν η Αμερική αναγνωρίσει [την κατοχή], θα είναι επιβράβευση της Ρωσίας για τον πόλεμο και κάθε επιτιθέμενος θα σκέφτεται “Ο.Κ., μπορώ να το δοκιμάσω κι εγώ”, και ο Πούτιν θα λέει “ναι, είχα δίκιο, ο πόλεμος ήταν καλή ιδέα”» δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στους «Financial Times».

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, σχολιάζοντας τα φονικά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο, τόνισε πως «η Ρωσία είναι το πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης κι όχι η Ουκρανία». «Ενώ προσποιείται ότι επιδιώκει την ειρήνη, η Ρωσία εξαπέλυσε έναν φονικό αεροπορικό βομβαρδισμό στο Κίεβο» έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. «Αυτό δεν είναι αναζήτηση της ειρήνης, αλλά πραγματική χλεύη απέναντί της» σχολίασε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας