Μία δημοσκόπηση που έγινε πριν από 2 μήνες στον Καναδά, ένα μήνα δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Τραμπ και τις σουρεαλιστικές του δηλώσεις περί προσάρτησης του Καναδά και της Γροιλανδίας ανακαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τα διεθνή μέσα.
Σπούτνικ, 21 Απριλίου 2025
Το σαράντα τέσσερα τοις εκατό των Καναδών δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ, ενώ μόλις το 34 τοις εκατό είναι αντίθετο, σύμφωνα με την Abacus Data. Μια άλλη ευρύτερη ερώτηση σχετικά με τη γενική υποστήριξη για ένταξη στο μπλοκ έλαβε μια εντυπωσιακή έγκριση 46%.
Η Οτάβα «εκπέμπει τις κατάλληλες δονήσεις» για τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Σαφώς, με αποσταθεροποιητικούς δασμούς, ζητήματα μετανάστευσης και αυξανόμενες τιμές, ο Καναδάς είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ΕΕ.
Αν και η ένταξη του Καναδά στην ΕΕ μπορεί να φαίνεται περίεργη, δεν είναι εντελώς αδύνατη:
Οι Βρυξέλλες «νοιώθουν ότι τις τιμούν με τα αποτελέσματα μιας τέτοιας δημοσκόπησης», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πώλα Πίνιο.
“Νομικά και τυπικά, ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν προσδιορίζεται επακριβώς, και αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, είχαμε κράτη στην Ευρώπη που δεν βρίσκονταν καν στην ήπειρο”, είπε ένας καθηγητής υποστήριξης της εξωτερικής δημοκρατίας της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, αναφερόμενος επίσης στους Καναδούς ως “ιδιαίτερους Ευρωπαίους, κατά κάποιον τρόπο”.
«Ο Καναδάς θα πληρούσε σίγουρα τις προϋποθέσεις», είπε ένας καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ETH Ζυρίχης, εξηγώντας ότι ο Καναδάς είναι «πιθανώς πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες, θεσμούς και πολιτικές από πολλές από τις τρέχουσες υποψήφιες χώρες».
Άλλη εξέλιξη σημαντική για τον Καναδά είναι το άνοιγμα γραφείων του Κινέζικου κολοσσού Rongsheng Petrochemical στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα (28 Μαρτίου 2025). Η Κινέζικη εταιρεία πετροχημικών αγοράζει ήδη καναδικό πετρέλαιο από τον περασμένο Μάϊο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο καινούριος αγωγός καναδικού πετρελαίου που οδηγεί στη Βρετανική Κολούμπια (στην ακτή του Καναδά που βρίσκεται πλησιέστερα στην Κίνα, δηλαδή). Ήδη συνήψε συμφωνία με την καναδική Suncor Energy για αγορά 300.000 βαρελιών πετρελαίου το μήνα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες καναδικές καναδικές εταιρείες για να αγοράζει περισσότερο. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα καταλήξει να αγοράζει όλη τη χωρητικότητα του νέου αγωγού (850.000 βαρέλια τη μέρα).
Μέχρι τη λειτουργία του νέου αγωγού, ο Καναδάς είχε υποδομές για να εξάγει το πετρέλαιό του μόνο στις ΗΠΑ, που το εκμεταλλευόντουσαν επιβάλλοντας τιμές γύρω στα 15 δολάρια το βαρέλι κάτω από τις τιμές του ελεύθερου εμπορίου.
Επίσης, η Κίνα πριν ξεκινήσει ο Τραμπ το φιάσκο με τους δασμούς, αγόραζε μέχρι 29 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο το μήνα από τις ΗΠΑ. Σαν αποτέλεσμα του χορευτικού αυτοσχεδιασμού του Τραμπ, η ποσότητα αυτή το Μάρτιο έπεσε στο ένα δέκατο (3 εκ. βαρέλια), ενώ τον ίδιο μήνα αγόρασε από τον Καναδά 7.3 εκ. βαρέλια.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Κίνα αποκτάει έναν ακόμη προμηθευτή – κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ανεκτίμητο αν συνεχίσει η αστάθεια στη νοτιοδυτική Ασία. Οι ΗΠΑ χάνουν έναν μεγάλο πελάτη (την Κίνα), μάλλον για πάντα, ενώ ενδέχεται να μειωθεί και η ποσότητα που της πουλάει ο Καναδάς, ή να αυξηθεί η τιμή σε αυτήν του διεθνούς εμπορίου. Τα διυλιστήρια στο Τέξας που επεξεργάζονται το Καναδικό πετρέλαιο, αν μειωθεί η ροή του θα πρέπει είτε να μειώσουν την παραγωγή τους, είτε να κάνουν μεγάλης κλίμακας μετατροπές για να μπορέσουν να δουλέψουν με πετρέλαιο άλλης πηγής, που έχει διαφορετικές ιδιότητες. Η αύξηση των συναλλαγών θα φέρει αναπόφευκτα πιο κοντά τον Καναδά με την Κίνα, καλύπτοντας την ανάγκη του για γερές πλάτες στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τις βυθιζόμενες ΗΠΑ.
Τελικά οι Καναδοί αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα αν θέλουν πράγματι να γίνουν ευρωπαίοι και όχι Κινέζοι. Δεδομένου ότι η Ευρώπη βυθίζεται μαζί με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα θα είναι καλύτερα να επιλέξουν την Κίνα. Το θέμα βέβαια είναι αν οι κρατούντες στη χώρα θα αποτολμήσουν κάτι τέτοιο.
Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της πολιτικής Τραμπ (για λογαριασμό της Κίνας). Ίσως θα πρέπει να αλλάξει το μότο του από MAGA σε MCGF (Make China Great Faster). Δεν προφέρεται τόσο εύκολα, αλλά είναι πιο ακριβές.