Οι …δοξασμένες μεταπολιτευτικές “ελληνικές” …δημοκρατικές -λέει- κυβερνήσεις , δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, με “σύμμαχο” την κομματική υποστήριξη σε κινητοποιήσεις “εργαζομένων”
Έκλεισαν ή ξεπούλησαν ή ‘έστειλαν τεχνηέντως στην αλλοδαπή, εκατοντάδες εργοστάσια ή δεν τα βοήθησαν (ώς όφειλαν): (Πειραϊκή Πατραϊκή- 7 εργοστάσια) , Τσιμέντα Χαλκίδος, Ναυπηγεία κλπ καθώς και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά El Greco Η Πίτσος Pirelli Nissan-TEOKAΡ Η αυτοκινητοβιομηχανία ΝΑΜCO (λειτουργεί αλλά …δεν της επιτρέπουν να κατασκευάσει αυτοκίνητα!!! ) το εργοστάσιο της Reckitt Benckiser, στη Χαλκίδα (μαλακτικό Quanto) Σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ»το εργοστάσιο της Goodyear Hellas στη Θεσσαλονίκη, το μοναδικό εργοστάσιο ελαστικών που είχε απομείνει εδώ. SATO (Έπιπλα Γραφείου) ΦΑΓΕ PHILKERAM JOHNSON πολυκαταστήματα «Fokas» Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία Η καλτσοβιομηχανία Μάντισον Η οινοποιία ΒΕΣΟ Η Χαρτοποιία Αιγίου Η Χαρτοποιία ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ (Ροβιές) Μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη (Μαντούδι) Μεταλλείων Φωκίδας Φωσφορικά Λιπάσματα Πλαστικά Καβάλας Μεταλλεία Χαλκιδικής Βιαμύλ (παιδικές τροφές) Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων στην Καλαμάτα, Ακτοπλοϊκή εταιρία ΔΑΝΕ. Οι όμιλοι Λαναρά – Αργυρού ( κλωστοϋφαντουργία) Το εργοστάσιο παγωτού της ΔΕΛΤΑ ΕΛΑΪΣ – Unilever Pepsico στα Οινόφυτα Το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού ΗΒΗ στο Λουτράκι Λεβεντέρης εργοστασιο συρματουργίας στο Βόλο Η βιομηχανία Χαλυβουργική η Αλουμύλ στην Ξάνθη Η Hellenic Steel (με έδρα τον Δήμο Διαβατών Θεσσαλονίκης) Η επιχείρηση Κλωνατέξ Καπνοβιομηχανία ΓεωργιάδηH Shelman ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας για πέντε δεκαετίες.
( δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή)
__________________________
|
Ένα ακόμα λουκέτο βαραίνει τη Βόρεια Ελλάδα, με το εργοστάσιο να οδηγείται σε ξεπούλημα:
Έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των βιομηχανικών απωλειών για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί η ιστορική νηματουργία Βαρβαρέσος Α.Ε., με διαδρομή που ξεκινά από το 1908. Έναν χρόνο μετά το οριστικό «λουκέτο», η εταιρεία οδηγείται στον πλειστηριασμό, γράφοντας το ύστατο κεφάλαιο μιας άλλοτε κραταιής βιομηχανίας της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου 2025, εκτός εάν υπάρξει παρέμβαση αναστολής. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως διαχειρίστρια πληρωμών των δανειστών SUNRISE II NPL FINANCE DAC, GALAXY IV FUNDING DAC και LOUSIOS LIMITED, επισπεύδει την εκποίηση, με την τιμή πρώτης προσφοράς να ορίζεται στα 7.110.180 ευρώ και την κατάσχεση να έχει γίνει για ποσό μόλις 500.000 ευρώ.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Στον πλειστηριασμό θα βγουν οι εγκαταστάσεις και η γη της εταιρείας στον Στενήμαχο Νάουσας, συνολικής έκτασης περίπου 119.000 τ.μ., ενιαίου αγροτεμαχίου με πλήρη περίφραξη και ασφαλτοστρωμένα τμήματα. Περιλαμβάνει βιομηχανικά κτήρια παραγωγής, αποθήκευσης, μηχανοστασίων, καθώς και τα γραφεία της διοίκησης.Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
-
Κτίρια παραγωγής συνολικού εμβαδού άνω των 20.000 τ.μ.
-
Αποθήκες έτοιμων προϊόντων και πρώτων υλών
-
Υποδομές κλιματισμού, υγραντήρες και υποσταθμός ρεύματος
-
Εγκαταστάσεις με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και σύγχρονα βιομηχανικά πάνελ
Από τη δόξα στην παρακμή
Η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία ιδρύθηκε το 1974, με ρίζες που φτάνουν μέχρι το 1908, όταν ο Γρηγόριος Βαρβαρέσος έστησε το πρώτο κλωστήριο στη Νάουσα. Η επιχείρηση άντεξε για δεκαετίες, με ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα και brand name, που όμως δεν ήταν αρκετά για να τη διασώσουν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και την έλλειψη στρατηγικών επενδυτών.
Το 2018, πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ το 2022 οι ζημίες ξεπέρασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη κατάρρευση του κύκλου εργασιών.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε το Πάσχα του 2024, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας και την απόλυση των τελευταίων εργαζομένων, δίνοντας τέλος σε μια πορεία άνω του ενός αιώνα.
Το φάντασμα της αποβιομηχάνισης
Η περίπτωση της Βαρβαρέσος δεν είναι μεμονωμένη. Η Νάουσα, πόλη-σύμβολο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, βλέπει τις ιστορικές της επιχειρήσεις να καταρρέουν, με ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η Βόρεια Ελλάδα, παρά τα ποιοτικά προϊόντα και τη βιομηχανική παράδοση, συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα μιας πολιτικής που άφησε πίσω της τις παραγωγικές δομές.
Ο επερχόμενος πλειστηριασμός της Βαρβαρέσος κλείνει όχι μόνο ένα εργοστάσιο, αλλά μια ολόκληρη εποχή.
Mε πληροφορίες από newmoney, https://www.grtimes.gr, https://www.newsbreak.gr, https://www.protothema.gr/.
Οι ανωτέρω είναι ελάχιστο δείγμα της καταστροφικής πολιτικής μετά το 1974. Αν χρειασθεί θα επανέλθουμε με μερικές χιλιάδες ακόμα …
EFENPRESS-NEWS 0NLINE