Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατηγορείται για «πνευματική τρομοκρατία» απαγόρευσε ταξίδι του αρχιεπισκόπου στην Ιερουσαλήμ
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Μολδαβίας κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας για «μια πρωτοφανή πράξη πνευματικής τρομοκρατίας», ‘οταν ένα ανώτερο μέλος Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας, εμποδίστηκε να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για το τελετουργικό του Πάσχα.
Ο επίσκοπος Marchel ανατράπηκε να παρευρεθεί στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα, ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για το Ορθόδοξο Πάσχα στις 20 Απριλίου.
Ο επίσκοπος Marchel δήλωσε στην Tass την Πέμπτη ότι η αστυνομία της Μολδαβίας τον είχε σταματήσει και δύο κληρικούς στο αεροδρόμιο, διεξήγαγε έρευνες και τους καθυστέρησε μέχρι 30 λεπτά μετά την αναχώρησή τους.
Το κόμμα των σοσιαλιστών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ταπείνωσε» τον ανώτερο κληρικό και απαίτησε συγγνώμη.
«Θεωρούμε τις ενέργειες του καθεστώτος της Προέδρου της Maia Sandu μια σκόπιμη πράξη πνευματικής τρομοκρατίας ενάντια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας και εκατοντάδες χιλιάδες ενορίτες», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση τηλεγράφημα την Παρασκευή. «Οποιαδήποτε πίεση στην εκκλησία είναι ένα έγκλημα εναντίον του λαού και μια καταπάτηση στα θεμέλια της δημοκρατίας της Μολδαβίας».
Το κόμμα περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του συμβάντος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ως ιδιαίτερα έντονο.
«Οι αρχές δημόσια ταπείνωσαν τον Αρχιεπίσκοπο … κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, την παραμονή του Πάσχα. Είναι μια ηθική πτώση του καθεστώτος,
για την οποία δεν μπορεί να υπάρξουν δικαιολογίες», ανέφερε η δήλωση, και ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ανήλθε σε «δήλωση πολέμου κατά της ορθόδοξης πλειοψηφίας» από ένα «αντεθνικό καθεστώς».
Η Μολδαβία, όπου περισσότερο από το 90% του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως ορθόδοξοι χριστιανοί, φιλοξενεί δύο μεγάλους κλάδους της Εκκλησίας: την Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας, κάτω από το Πατριαρχείο της Μόσχας, και τη Μητρόπολη της Βέσχαραβα, υπό τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο, ενώ είναι πολύπλευρες, έχουν εμβαθύνει τα τελευταία χρόνια εν μέσω της προ-ΕΕ θέσης και της κριτικής της Μόσχας. Ενώ η Sandu ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή της “έχει σχέσεις” με τις δύο μητροπόλεις, οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταπιέζει την εκκλησία που συνδέεται με τη Μόσχα.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε επίσης το περιστατικό.