
Η είδηση είχε περάσει στα ψιλά. Την ανακαλύψαμε και τη σχολιάζουμε, έστω και με καθυστέρηση.
Ένα από τα προσωνύμια που είχε κολλήσει στον Τζο Μπάϊντεν, όταν ο πρώτος ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν “China Joe”, με βάση ισχυρισμούς (μάλλον βάσιμους) ότι ο δευτερος, μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γιου του, χρηματιζόταν, μεταξύ άλλων, και από την Κίνα. Ο ίδιος ο Τραμπ όμως, με τις διαδοχικές γκάφες ολκής που διαπράττει μέσα στο παραλήρημα μεγαλείου του, κάνει περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να ονειρευτεί οποιοσδήποτε κινέζος ηγέτης, για την παραπέρα αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης του Ασιατικού γίγαντα.
Μετά τις επανειλλημένες παραληρηματικές δηλώσεις του Τραμπ περί προσάρτησης της Γροιλανδίας, μετά από την παταγωδώς επιτυχημένη επίσκεψη του απρόσκλητου αντιπροέδρου Βανς (τον οποίο κανείς Γροιλανδός δεν ασχολήθηκε να συναντήσει κατά την άφιξή του) που είχε χαρακτήρα κατόπτευσης του οικοπέδου πριν την υποβολή προσφοράς για την αγορά του, η νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία εξελέγη ως η καταλληλότερη για να αποκρούσει την απόπειρα βιασμού της από τη συμμορία Τραμπ, προχώρησε στην πιο ενδεδειγμένη κίνηση ζητώντας σύσφιξη σχέσεων με την πρώτη σε παραγωγή χώρα του πλανήτη.
Είναι γνωστό ότι τις δηλώσεις της Γροιλανδίας ακολούθησαν κινήσεις του Βιετνάμ για σύσφιξη των σχέσεών του με την Κίνα, ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού στην Κίνα, διαδοχικές αποστολές Βρετανών αξιωματούχων στο Πεκίνο – όλα αποτελέσματα των μεγαλοφυών τραμποδασμών.
Να υποθέσουμε ότι σειρά έχει ο Παναμάς.
Και εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι αναρωτιούνται γιατί λάδωναν τον Μπάϊντεν όταν ο εχθρός του το κάνει τζάμπα…
Α.Π.
NUUK, Γροιλανδία, 28 Μαρτίου (Xinhua) — Οι πολιτικοί ηγέτες της Γροιλανδίας εξέφρασαν την Παρασκευή ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κίνα σε τομείς όπως το εμπόριο, η αλιεία και η βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισαν τις δυνατότητες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Vivian Motzfeldt, η νέα υπουργός Εξωτερικών της νέας αυτόνομης κυβέρνησης της Γροιλανδίας, δήλωσε στο Xinhua ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα θα είναι μία από τις προτεραιότητές της.
«Το ταξίδι μου στην Κίνα το 2023 ήταν αξέχαστο», είπε, σημειώνοντας ότι η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές θαλασσινών της Γροιλανδίας. «Η Κίνα είναι πολύ σημαντική για εμάς και είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».
Η Motzfeldt είπε ότι τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν την ενίσχυση των εξαγωγών, την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αλιείας και την επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα.
Ο Aqqalu Jerimiassen, πρόεδρος του κόμματος Atassut και μέλος του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας, μοιράστηκε παρόμοιες απόψεις με βάση την επίσκεψή του στην Κίνα το 2018.
«Έχω πάει στο Πεκίνο, την Γκουανγκζού και πολλές άλλες πόλεις», είπε στο Xinhua. “Εντυπωσιάστηκα πολύ κατά την επίσκεψή μου στην Κίνα. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε καλή συνεργασία με κινεζικές επιχειρήσεις και με τις αρχές της χώρας.”
Την Παρασκευή, η Γροιλανδία ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας αυτόνομης κυβέρνησης στο Νουούκ, την πρωτεύουσα. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Katuaq, τέσσερα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούν 23 από τις 31 έδρες του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας, υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού για τη δημιουργία της νέας αυτόνομης κυβέρνησης.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953 όταν έγινε αναπόσπαστο μέρος του Βασιλείου της Δανίας. Το 1979, απέκτησε την εγχώρια κυριαρχία, επεκτείνοντας την αυτονομία της, ενώ η Δανία διατήρησε τον έλεγχο των εξωτερικών υποθέσεων και της αμυντικής πολιτικής.
Σημείωση: Τον όρο “πανωλεθρίαμβος” οφείλουμε στο φίλο και παλιό συνεργάτη της Iskra, Β. Μακρίδη