Έλληνικό χρηματιστήριο : Ελεύθερη πτώση κάτω και από τις 1.500-Βουτιά μέρι 8,9%!!!

48

Το τσουνάμι των διεθνών ρευστοποιήσεων πλήττει και την αγορά της Αθήνας, που υποχωρεί άτακτα χάνοντας όλα τα κέρδη του 2025.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα βρέθηκε έως και τις 1.455,08 μονάδες (-8,92%) και πλέον κινείται στις 1.493 μον. με -6,5% χάνοντας περισσότερες από 100 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Ελεύθερη πτώση κάτω και από τις 1.500 μονάδες με βουτιά που έφτασε το 8,9%

Εξαιρετικά αυξημένος είναι ο τζίρος που φτάνει ήδη τα 64 εκατ. ευρώ μετά από ένα μισάωρο στη συνεδρίαση, με τον όγκο των συναλλαγών στα 16,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί νέα ισχυρή βουτιά 8% στις 1.343 μονάδες,  ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί στις 3.663 μον., με -6,6% όπως και ο FTSEM της μεσαίας που κινείται στις 2.316 μον. με -6,4%.

Σε διεθνές επίπεδο, μετά από δύο ημέρες ισχυρών απωλειών που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις Τραμπ, οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μετοχές… χωρίς αύριο.

Στην Ασία οι απώλειες του Hang Seng ξεπερνούν το 12% με τον ευρύτερο κινεζικό CSI 300, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο -7,7%, με τον Kospi στην Νότια Κορέα στο -3,5%.

Παρομοίως στην Ευρώπη οι απώλειες του γερμανικού DAX στο άνοιγμα ξεπέρασαν και το 10% προτού … μαζευτούν στο -7%, με τον γαλλικό CAC 40 και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 περί του -6%.

Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα futures της Wall Street, με εκείνα του Dow Jones να χάνουν περισσότερες από 1.500 μονάδες (-4,1%).

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κάτω και από τα 60 δολάρια το βαρέλι πλέον, με τον χρυσό να επιχειρεί να διασωθεί μένοντας πέριξ του αμετάβλητου.

Σε αυτό το κλίμα η Λεωφόρος Αθηνών δεν έχει περιθώρια να κάνει πολλά με ζητούμενο μάλλον το κατά πόσο θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες σε κάπως πιο συγκρατημένα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο… φόρος αίματος των δασμών Τραμπ έφτασε το 7,96% για τον ΓΔ, με για τον τραπεζικό δείκτη στο -12,32% (και στο -15,22% από την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε το μπαράζ ρευστοποιήσεων στον κλάδο).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να κάνει κάποια υποχώρηση, καθώς σε δηλώσεις του σήμερα τα ξημερώματα αφότου η αγορά των ΗΠΑ είχε απολέσει ήδη σχεδόν 6 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, είπε ότι ο ίδιος “δεν θέλει την πτώση” κανενός χρηματιστηρίου αλλά “μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά”.

Οι κινήσεις στο ταμπλό

Με πτώση που ξεπερνούσε κατά πολύ το 10% άνοιξαν όλες οι μετοχές του ΔΤΡ, έχοντας μαζέψει πλέον ένα μικρό μέρος των απωλειών.

Η Eurobank στο -9,1%, η ΕΤΕ στο -9,5%, η Alpha στο -8,9% και οι Πειραιώς και Optima περί του -6,5%.

Άνω του 10% χάνει η Ελλάκτωρ, κατά περισσότερο του 8% υποχωρούν οι Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ και κατά περισσότερο του 7% οι ΔΕΗ, Aegen, Cenergy, ΑΚΤΟΡ.

Η Metlen κινείται στο -4,6%, ο ΟΠΑΠ, στο -5,9%, η Motor Oil στο -4,5%, η Jumbo στο -2,9% και ο ΟΤΕ στο -4,7%.

Αντίστοιχα, στα mid caps, η Intralot, η Intracom και η ΑΒΑΞ χάνουν περισσότερο του 8%, με τον Φουρλή και την Quest περί του -7%.

Στη συνολική εικόνα του ταμπλό μόλις 4 τίτλοι είναι ανοδικοί και αυτό με ανύπαρκτο τζίρο (κάτω και των… 500 ευρώ) με 98 να καταγράφουν απώλειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας