Βαριές απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βαθαίνοντας έτσι την κρίση που περνούν οι παγκόσμιες αγορές στην σκιά των δασμών που επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ σε 180 χώρες παγκοσμίως.
H κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πυροδότησε τους φόβους για ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση.
Σε αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχωρεί κατά 6,2% στις 465,55 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Την περασμένη εβδομάδα, ο Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 8,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πέντε χρόνια.
Στη Βρετανία ο FTSE καταγράφει απώλειες 5,26% στις 7.625 μονάδες ενώ στην Ιταλία ο MIB χάνει 7,34%.
Στην Ισπανία, οι απώλειες του IBEX ανέρχονται στο 5,67%.
Το “μακελειό στις αγορές” σήμερα έρχεται μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στους δημοσιογράφους ότι οι “επενδυτές θα έπρεπε να πάρουν το φάρμακό τους” και ότι δεν θα συνάψει συμφωνία με την Κίνα μέχρι να διευθετηθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δείχνει σημάδια ότι τον ενοχλεί αρκετά το ισχυρό sell-off στις αγορές ώστε να επανεξετάσει μια “πολιτική στάση στην οποία πίστευε εδώ και δεκαετίες”. Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι επενδυτές πίστευαν ότι οι απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα έκαναν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επανεξετάσει τα σχέδιά του.
“Το μέγεθος και ο αποδιοργανωτικός αντίκτυπος των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ, εάν διατηρηθούν, θα επαρκούν για να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια”, δήλωσε ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομικών στην JPMorgan, θέτοντας τον κίνδυνο ύφεσης στο 60%.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τον πλήρη κατάλογο των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών, με τους επενδυτές να δείχνουν αιφνιδιάζονται από το ύψος τους.
Η κίνηση πυροδότησε επίσης φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα να ανταποδίδει δασμούς 34% σε προϊόντα των ΗΠΑ και την ΕΕ να δεσμεύεται να επιβάλει δικά της αντίμετρα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική.
Νωρίτερα, καθοδικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές με τις μετοχές στην Ιαπωνία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ηγούνται της περιφερειακής πτώσης, ενώ οι ευρύτερες αγορές στη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία επίσης υποχωρούν απότομα.