Η Συμμαχία των Προθύμων ηλιθίων – Macron: Η Ευρώπη στέλνει στρατό στην Ουκρανία – Επικεφαλής η Βρετανία

467
Ο στρατός στην Ουκρανία θα καλύψει θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες κατευθύνσεις και θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων ασφαλείας δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος 
Σε τρομερή περιπέτεια είναι έτοιμος να βάλει την Ευρώπη ο θλιβερός πολεμοκάπηλος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, λειτουργώντας μαζί με τη Βρετανία ως τραγικοί ηγήτορες του κόμματος του πολέμου.
Παρόλο που υπάρχουν ασάφειες στις τελικές δηλώσεις Macron και εμφανίζονται ρήγματα στη λεγόμενη συμμαχία των προθύμων και μόνο η διακήρυξη περί αποστολής στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία, παρά την αντίθεση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.Macron: Στέλνουμε στρατό στην Ουκρανία, επικεφαλής η Βρετανία
Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία παρά την αντίθεση της Ρωσίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μετά το πέρας της συνόδου των προθύμων στο Παρίσι την Πέμπτη (27/3/2025).

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Βρετανία.
«Ο στρατός θα καλύψει θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες κατευθύνσεις και θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων ασφαλείας.
Δεν είναι η Ρωσία που θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα σταλούν οι αποτρεπτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Από την επόμενη εβδομάδα, οι διπλωματικοί μας σύμβουλοι θα αρχίσουν να παρακολουθούν την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα», είπε προκλητικά ο Macron.
eu_7.JPG
Δυνάμεις από πολλά κράτη στο εκστρατευτικό σώμα;

Πώς θα λειτουργήσει η αποστολή και για ποιους λόγους θα εισέλθει στην Ουκρανία, δεν διευκρίνισε.
«Μπορεί να είναι δυνάμεις από πολλά κράτη, γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία σε αυτό.
Μπορούν να είναι παρούσες σε προκαθορισμένα στρατηγικά μέρη μαζί με τους Ουκρανούς και να έχουν αποτρεπτικό ρόλο ενάντια σε πιθανή ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Εντός τριών εβδομάδων, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προετοιμάσουν την πρότασή τους για την τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία και η Γαλλία θα στείλουν αντιπροσωπεία του στρατού τους στην Ουκρανία για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση των ουκρανικών δυνάμεων.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών θα αναπτύξουν συγκεκριμένες προτάσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες για τον τρόπο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Ο Macron δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα είναι έτοιμες να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης.
macron_b_2.jpg
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Macron τόνισε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του «σκιώδεις στόλου» της, τον οποίο, σύμφωνα με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Μόσχα χρησιμοποιεί για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να εξάγει πετρέλαιο.
Νωρίτερα σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να υπαγορεύει τους όρους μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αποφασίζεται η μοίρα της Ουκρανίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όχι μόνο της Μόσχας και του Κιέβου, αλλά και της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα σχετικά με τις επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών χωρίς καμία προϋπόθεση», είπε, σημειώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Επιπλέον ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2 δισ. ευρώ.
Θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral, άρματα μάχης AMX-10 RC και πυρομαχικά.

france_4.jpg
Που αποσκοπεί ο Macron

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη δήλωση του Macron για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, η πρακτική προετοιμασία για την υλοποίηση αυτών των ιδεών δεν έχει ξεκινήσει.
Επιπροσθέτως, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ότι η Βρετανία και η Γαλλία δεν θα στείλουν στρατεύματα χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους από τις ΗΠΑ, τις οποίες όμως οι Αμερικανοί αρνούνται να δώσουν.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι δηλώσεις του Macron για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για να διαταράξουν πιθανές συμφωνίες Ρωσίας – ΗΠΑ στο τέλος του πολέμου.

macron_zelensky.JPG
AP: Στον Δνείπερο το ευρωπαϊκό στρατιωτικό σώμα

Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών περιοχών της χώρας και της περιοχής του ποταμού Δνείπερου, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο Γάλλο αξιωματούχο.
Μια πιθανή επιλογή, την οποία προτιμά η Γαλλία, περιλαμβάνει την ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων από μέλη του συνασπισμού στην κεντρική Ουκρανία, κάπου κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, μακριά από την πρώτη γραμμή, λέει το άρθρο .
Σύμφωνα με το AP, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά διάφορα σενάρια για τη «διευκόλυνση» της διευθέτησης της σύγκρουσης.
Είναι πιθανό ότι ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν όχι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Ihor Zhovkva, δήλωσε ότι το Κίεβο απορρίπτει την επιλογή της ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ μετά από μια πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης.
Αντίθετα, η Ουκρανία υπολογίζει στην ανάπτυξη έτοιμων για μάχη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων ικανών να παρέχουν άμυνα, ειδικά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ο Zhovkva τόνισε ότι η Ουκρανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας.
helicopter_5.JPG

La Repubblica: Δύο αποστολές στην Ουκρανία

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι προγραμματίζονται δύο ειρηνευτικές αποστολές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση σχέδιο για τη δημιουργία δύο ειρηνευτικών αποστολών για την Ουκρανία.
Η πρώτη είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στρατιωτικές δυνάμεις από χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις χώρες της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας (η Ινδονησία έχει ήδη αρνηθεί ότι έχει λάβει αίτημα να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις της στην Ουκρανία).
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ελέγχουν άμεσα τη γραμμή επαφής των δύο στρατών.
Η δεύτερη αποστολή είναι στρατεύματα από δυτικές χώρες, τα οποία όμως δεν θα εισέλθουν στην Ουκρανία, αλλά θα σταθμεύσουν στα σύνορά της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ «θα είναι έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη, όλα τα υλικοτεχνικά και τεχνολογικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για αυτές τις επιχειρήσεις», συμπεριλαμβανομένου του «έλεγχου του ουρανού», των ραντάρ και των δορυφόρων (οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει τέτοια ετοιμότητα).

macron_zelensky_starmer_1.JPG
Θα κάνουν πίσω στο τέλος;

Πάντως το κόμμα του πολέμου φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση.
Η Telegraph ανέφερε, ότι η Βρετανία ήδη συζητά λιγότερο την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και περισσότερο συμμετοχή ναυτικού και αεροπορίας, χωρίς άμεση βάση στο ουκρανικό έδαφος.
Τώρα και άλλα ευρωπαϊκά έντυπα γράφουν για το ίδιο πράγμα.
Το πρακτορείο Reuters γράφει επίσης, επικαλούμενο πηγές, ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από την ιδέα αποστολής στρατευμάτων της στην Ουκρανία.
«Κάνουν ένα βήμα πίσω από τα χερσαία στρατεύματα και προσπαθούν να επανεξετάσουν τις ενέργειές τους σε κάτι πιο λογικό», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας είπε ότι ενώ η έμφαση απομακρύνεται από την ιδέα των ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο έδαφος, «αυτό δεν σημαίνει ότι μεμονωμένες χώρες δεν θα στείλουν τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία για να παρέχουν εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη».
Ο λόγος για την αλλαγή της αντίληψης είναι ότι η Γαλλία και η Βρετανία αντιμετώπισαν «πολιτικούς και υλικοτεχνικούς περιορισμούς» στον σχεδιασμό της στρατιωτικής αποστολής.
Και επίσης με την προοπτική αντίθεσης στα σχέδιά τους από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Όταν η Ουκρανία ήταν σε καλύτερη θέση, η ιδέα της αποστολής στρατευμάτων φαινόταν ελκυστική.
Αλλά τώρα, δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος και της τρέχουσας αμερικανικής κυβέρνησης, δεν είναι πολύ ελκυστική», είπε ένας άλλος διπλωμάτης.
Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μορφή για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επίσης, όπως γράφουν δυτικά ΜΜΕ, αυξάνεται η δυσαρέσκεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με την επιθετική γραμμή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Kaja Kallas.
Όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, η Kallas δέχεται κριτική από Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Άμεση σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ – Zakharova: Macron και Starmer μεθοδεύουν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκκολάπτουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, ενώ προειδοποίησε ότι μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της χώρας της και του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας