Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να συνεχίσει στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας και απαίτησε νέες διαπραγματεύσεις. Για να πιέσει τη Χαμάς να συμφωνήσει στις νέες απαιτήσεις του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ σταμάτησε την είσοδο κάθε βοήθειας και ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταδικάζουν έντονα την πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερεί από τους ανθρώπους βασικές υπηρεσίες και κρίσιμες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο νερό με τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε η διεθνής οργάνωση αρωγής σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.
«Οι ισραηλινές αρχές έχουν εργαλειοποιήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες χρησιμοποιώντας τες ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα και η παρεμπόδιση της εισόδου κάθε είδους βοήθειας», συνεχίζει η ανακοίνωση των ΓΧΣ. «Αυτή η πολιτική, η οποία ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Οι ΓΧΣ καλούν τις ισραηλινές αρχές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να τηρήσουν τις ευθύνες τους ως κατοχική δύναμη και να τερματίσουν αυτόν τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας».
Η δήλωση έρχεται καθώς η κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να καταρρέει και το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στη συμφωνία να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της. Η πρώτη φάση της συμφωνίας έληξε την 1η Μαρτίου, με τη Χαμάς να τηρεί τη δέσμευσή της να απελευθερώσει περισσότερους από 30 ισραηλινούς ομήρους.
Ωστόσο, το Τελ Αβίβ δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη φάση της συμφωνίας, εμποδίζοντας την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα στρατεύματα των IDF στη Γάζα σκότωσαν πάνω από 100 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, το Ισραήλ αρνήθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της δεύτερης φάσης της συμφωνίας, απαιτώντας αντ’ αυτού παράταση της πρώτης φάσης.
Το Τελ Αβίβ, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους της χωρίς μόνιμη ισραηλινή αποχώρηση ή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η διακοπή όλων των τροφίμων, των φαρμάκων και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια προσπάθεια να πιεστεί η Χαμάς να δεχτεί την αναθεωρημένη συμφωνία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν επίσης πώς οι σύμμαχοι του Ισραήλ βοηθούν στη συλλογική στέρηση των Παλαιστινίων.
«Οι σύμμαχοι του Ισραήλ αγνόησαν σκόπιμα αυτή τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και εξομάλυναν αυτή τη συμπεριφορά», ανέφεραν. «Οι ΓΧΣ καλούν επίσης τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να απέχουν από την ομαλοποίηση τέτοιων ενεργειών και να δράσουν αποφασιστικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω βύθιση της Γάζας στην καταστροφή».
Από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει πωλήσεις όπλων ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα σε επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στη Γάζα και πολλά από τα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ πληρώνονται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον παρείχε στο Τελ Αβίβ στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Πηγή Libertarian Institute