Οι ΗΠΑ του Τραμπ, ως κατ’ εξοχήν αρμόδιες, αδειάζουν και απονομιμοποιούν όσους αναφέρονταν μέχρι τώρα με στόμφο και με μίσος για ρωσική εισβολή και επίθεση στην Ουκρανία. Αδειάζουν και απονομιμοποιούν ακόμα, τρομάρα του, και το ΚΚΕ το οποίο καταδίκαζε τον “ιμπεριαλισμό” της Ρωσίας και μίλαγε και μιλάει για ρώσικη ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία. Τέτοιο χουνέρι και με τόσο βαριές συνέπειες δε μπορούσε ούτε στα πιο διεστραμμένα όνειρα της να γνωρίσει η ΕΕ! Μόνο δικαιωμένο σχεδόν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο το ΔΗ.Κ.Ε.Α. με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη.
Κ.Μ.
Οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν να αποκαλείται η Ρωσία ως η επιτιθέμενη χώρα σε ανακοίνωση της G7 για την τρίτη επέτειο της εισβολής της Μόσχας, σύμφωνα με πέντε Δυτικούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.
Το γνωστό μέσο αναφέρει ότι έτσι απειλείται η παραδοσιακή συνοχή που επιδεικνύει η ομάδα των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου.
Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές των FT, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί η συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τηλεσύσκεψη της G7 την ερχόμενη Δευτέρα.
Η διαφωνία έρχεται μετά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και πρότεινε να προσκληθεί η Ρωσία ξανά στην G7.
Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν αντιταχθεί στη φράση «ρωσική επιθετικότητα» και σε παρόμοιες περιγραφές που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση, δήλωσαν οι Δυτικοί αξιωματούχοι.
«Είμαστε ανυποχώρητοι στο ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Τι προτείνουν οι ΗΠΑ
Η επιθετικότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε πέντε φορές στη δήλωση των ηγετών της G7 πέρυσι. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η δήλωση του 2024.
Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να μαλακώσει τη γλώσσα των ανακοινώσεων της G7 αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ να περιγράφει τον πόλεμο ως «σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χρησιμοποιείται παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανακοίνωσης από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, το οποίο αναφέρει δύο φορές «τη σύγκρουση στην Ουκρανία».