Η Αίγυπτος σχεδιάζει να «παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο όραμα για την ανοικοδόμηση» της Λωρίδας της Γάζας που θα διασφαλίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν στη γη τους, δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Φεβρουαρίου.
Η δήλωση έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε «ενδεχομένως» να σταματήσει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, εάν αρνηθούν να συνεργαστούν με το σχέδιό του να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας και να εκτοπίσει τον πληθυσμό της στις χώρες τους.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αίγυπτος «ελπίζει να συνεργαστεί» με την κυβέρνηση του Τραμπ για το θέμα αυτό, με στόχο την «επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Είπε ότι το σχέδιό του θα προβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας «με σαφή και αποφασιστικό τρόπο που θα διασφαλίζει την παραμονή του παλαιστινιακού λαού στη γη του και σύμφωνα με τα έννομα και νόμιμα δικαιώματα» του λαού.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 11 Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος θα παρουσίαζε ένα σχέδιο το οποίο οι Άραβες ηγέτες θα συζητούσαν στις προσεχείς συνομιλίες.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – ο οποίος αντάλλαξε προσκλήσεις για κρατικές επισκέψεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί, με τον κ. Τραμπ τον Ιανουάριο – προέτρεψε στις 11 Φεβρουαρίου την ανοικοδόμηση της Γάζας «χωρίς να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, ο Σίσι «τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας… χωρίς να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι και με τρόπο που να διασφαλίζει τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους… να ζουν στη γη τους».
Ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «η μόνη εγγύηση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης» στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Τραμπ έχει προτείνει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τη Γάζα και να απομακρύνουν τους Παλαιστίνιους, οραματιζόμενος την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αφού πρώτα μετεγκαταστήσουν Παλαιστίνιους αλλού, δηλαδή στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Τα σχόλιά του προκάλεσαν παγκόσμιες αντιδράσεις και οι αραβικές χώρες καταδίκασαν την πρόταση, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.
Στις 10 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε «οποιονδήποτε συμβιβασμό» που θα παραβίαζε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους «να παραμείνουν στη γη», σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον.