Κ.Συνολάκης: «Πιθανή μία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης – Επιπόλαιοι όσοι ήταν αισιόδοξοι»!

123

«Αν εξαπλωθούν τα επίκεντρα το σεισμών θα πρέπει να ανησυχήσουμε πάρα πολύ – Τα ρήγματα είναι πάρα πολλά»

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, είπε πως είναι πιθανό να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης και πως όλοι οι σεισμολόγοι που έλεγαν ότι «πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι» ήταν επιπόλαιοι.

Ο Κ.Συνολάκης συμφωνεί απόλυτα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο οποίος εμφανίστηκε χθες εξαιρετικά προβληματισμένος μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που ήταν ο μεγαλύτερος έως τώρα.

Ο Παπαδόπουλος σε μία ανάρτησή του, σχολίασε την ένταση του σεισμού με εξαιρετική απαισιοδοξία μιλώντας για το «κλείσιμο της μικρής χαραμάδα αισιοδοξίας».

«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας.»

Και οι δύο μαζί αυτό που λένει είναι ότι  διαψεύδοντα αυτοί (Λέκκας, Παπαζάχος, Καραστάθηε) που μιλούν για «εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας» και ότι τα χειρότερα έπονται.

Σήμερα,ο Κ.Συνολάκης ανέφερε: «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι ‘’πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι’’.

Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες».

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται.

Ακόμα δεν το βλέπουμε. Αλλά ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε τονίζοντας πως «είναι πάρα πολλά τα ρήγματα και αν δείτε τους χάρτες, είναι το ένα πάνω στο άλλο».

Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο κ. Συνολάκης είπε πως «το ηφαίστειο από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και μας δίνει ορισμένα συμπτώματα. Άρχισε να φαίνεται πως υπάρχει μια μετακίνηση, η οποία ήταν μεγαλύτερη. Από εκεί που τα GPS δείχνανε 0, από το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση η οποία μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 3 εκατοστά.  

Αυτό σημαίνει πως εάν το 11’ είχαμε την υποψία πως το ηφαίστειο μπορεί να ήταν σε μια φάση αφύπνισης, το ίδιο έχουμε και τώρα. Αφύπνιση δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε έκρηξη και θα έχουμε μεγάλη έκρηξη».

Τέλος, επισήμανε πως υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα: «Η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου, κάτι ανάλογο που είχαμε δει τα τελευταία 100 χρόνια.

Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».

Να σημειωθεί ότι συνεχείς σεισμοί σημειώνονται από το πρωί της Τρίτης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να καταγράφει συνολικά οκτώ σε διάστημα 70 λεπτών με ισχύ κλιμακωτά 4,5 (08:00) της κλίμακας Ρίχτερ, 3,8 Ρίχτερ (08:07), 3,1 Ρίχτερ (08:21), 4,6 Ρίχτερ (08:39), 3,4 Ρίχτερ (08:48), 4 Ρίχτερ (08:50) και 4,9 Ρίχτερ στις 09:17.

Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ο σεισμός 4,6 Ρίχτερ (08:39) με επίκεντρο 11 χλμ. ΝΝΑ της ίδιας περιοχής, ο σεισμός των 4 Ρίχτερ στις 08:50 με το επίκεντρο να μετακινείται στα 9 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και ο τελευταίος σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στις 9:17, το επίκεντρό του εντοπίστηκε 12 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος του υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4 Ρίχτερ, 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14, το πρωί της Τρίτης, σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:36, το πρωί της Τρίτης, σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας