Η αλήθεια που κανείς δεν θέλει να ακούσει: Τα «αποκαλυπτικά» βίντεο που υποτίθεται πως φωτίζουν την τραγωδία των Τεμπών ίσως δεν είναι τόσο αυθεντικά όσο παρουσιάζονται! Ποιος τα επεξεργάστηκε; Πότε δημιουργήθηκαν πραγματικά; Και γιατί κάποιοι βιάστηκαν να τα «βαφτίσουν» αδιάσειστα στοιχεία;
Ο ειδικός Βασίλειος Κοκοτσάκης και η ομάδα του βγάζουν στο φως τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για την αυθεντικότητα του υλικού. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των deepfakes, η χειραγώγηση της πληροφορίας είναι πιο εύκολη από ποτέ!
Διαβάστε προσεκτικά την ανάλυση
Σχετικά με την δυνατότητα πιστοποίησης ή μη, της γνησιότητας των πρόσφατα δημοσιευμένων βίντεο, που φέρεται να παρουσιάζουν την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 μέσα σε σήραγγες λίγα λεπτά πριν από τη μετωπική σύγκρουση με το Intercity τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ακολουθεί η επιστημονική άποψη πολλών εκ των συνεργατών μου αλλά και με βάση την βιβλιογραφία στην πληροφορική και την τεχνολογία πολυμέσων:
1). Η διαπίστωση της αυθεντικότητας ενός βίντεο είναι μια σύνθετη διαδικασία, και απαιτεί βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αξιολόγηση:
1.1. Έλεγχος της πηγής από την οποία προέρχεται το βίντεο.
1.2. Ανάλυση Μεταδεδομένων (metadata) του βίντεο, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία, την ώρα και τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή. Εργαλεία όπως το Exif Tool μπορούν να εξάγουν αυτές τις πληροφορίες.
1.3. Αντίστροφη Αναζήτηση Εικόνας/Βίντεο, με εργαλεία όπως το Google Reverse Image Search ή το TinEye ελέγχεται αν το βίντεο ή κάποια από τα καρέ του έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
1.4. Ανάλυση Περιεχομένου του βίντεο για ασυνέπειες, όπως αφύσικο φωτισμό, σκιές που δεν ταιριάζουν ή αντιφάσεις στο χρονικό πλαίσιο.
1.5. Εργαλεία Ανίχνευσης Deepfakes, (τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί ρεαλιστικά ψεύτικα βίντεο), με εργαλεία όπως το Deepware Scanner ή το Sensity AI για ανάλυση.
2). Με δεδομένη την άγνοια της πηγής των βίντεο και απουσία του αρχικού πηγαίου βίντεο, η πιστοποίηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη ειδικά αν έχουν επέμβει τεχνικοί ακόμα και για την παραμικρή επεξεργασία.
Για παράδειγμα, κατεβάσαμε τα δύο βίντεο από την ακόλουθη πηγή ( Καθημερινή ) και με χρήση του εργαλείου ExifTool μπορούμε να δούμε ότι τα βίντεο από τις δύο κάμερες, (νο.4 και νο.5) δημιουργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, (πιθανώς από τον τελευταίο τεχνικό που τα επεξεργάστηκε, ίσως στην Καθημερινή (το άρθρο είναι της αυτής ημερομηνίας))
Στην εποχή λοιπόν της Τεχνητής Νοημοσύνης και με πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας, σε βαθμό που θα μπορούσε μια έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της πηγής και μάλιστα όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη σχετικοί με το αντικείμενο.
Εν κατακλείδι, χωρίς διασφάλιση της αυθεντικότητας της πηγής, την χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και Έλεγχος Blockchain, μπορεί να γίνει επιτηδευμένη “αλλοίωση” του βίντεο καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία πιστοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει και η άνεση του χρόνου (δύο χρόνια μετά το συμβάν).”
Με λίγα λόγια χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις και κυρίως το πρωτογενές υλικό δηλ. τους σκληρούς δίσκους κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα , να αποφανθει περί της φερεγγυότητας του υλικού και ιδιως αυτοί στους οποίους ανατέθηκε να το κάνουν..(Ιδιώτες πραγματογνώμονες με εμπλοκή στην υπόθεση και οχι στην ΔΕΕ)
Ομως η δημοσιοποίηση του προκαλεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό , γιατί αρκετά ΜΜΕ ενημέρωσης εχουν την είδηση ως δικαίωση κάποιων , αγνοώντας το γεγονός:
57 νεκροί εκ των οποίων 27 από την φωτιά..
Αυτό είναι το κυρίαρχο και αυτό δεν πρέπει να αφεθεί να ξεχαστεί