Πριν από 33 χρόνια, περίπου 4.800 Αλβανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπήκαν σε ξένες πρεσβείες στα Τίρανα για να βρουν καταφύγιο από την απομόνωση, τη φτώχεια και την πολιτική βία .
Η κρίση κράτησε αρκετές μέρες, παρά τις απαιτήσεις και την επιμονή της κυβέρνησης του Ραμίζ Αλί, οι ξένες πρεσβείες απάντησαν «ΟΧΙ» αρνούμενοι να τις εκκενώσουν. Η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτρέψει την αναχώρησή τους από τη χώρα, 3.200 Αλβανοί πήγαν στη Γερμανία, πάνω από 800 στην Ιταλία, 600 στη Γαλλία, δεκάδες άλλοι στην Τουρκία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία κ.λπ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, προστέθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια άλλοι Αλβανοί και, πιθανότατα, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον ειδικό Ilir Gërdeshi: «Η μετανάστευση ως φαινόμενο στην Αλβανία ξεκίνησε με την αρχή της μετάβασης, ξεκινώντας το 1991 και βρισκόμαστε σήμερα στην τέταρτη δεκαετία της μετανάστευσης, αλλά κάθε δεκαετία μετανάστευσης είχε τα δικά της χαρακτηριστικά. Την πρώτη δεκαετία, με την έναρξη της μετάβασης στη δεκαετία του 1990, η μετανάστευση ήταν ραγδαία, ρυθμισμένη από άντρες, κυρίως από άνδρες».
Το νέο κύμα μετανάστευσης μετά το 1997
Το 1997, η κατάρρευση των πυραμίδων συγκλόνισε την αλβανική κοινωνία, την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστρέφοντας οικονομικά, με αποτέλεσμα να φέρει ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
Οι δύο κύριες διαδρομές ήταν, πάλι, τα σύνορα προς την Ελλάδα και η θάλασσα προς την Ιταλία.
Το κανάλι του Οτράντο μετατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο λέμβων και άλλων πλωτών σκαφών που έστελναν μετανάστες και επέστρεφαν στην Αλβανία για να γεμίσουν με ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό.
Η έρευνα του VETTING δείχνει ότι 150.000 Αλβανοί μετανάστευσαν μετά την κατάρρευση των πυραμίδων κατά την περίοδο 1997-1998.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση από το 1990-2016, τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Αλβανοί ζούσαν εκτός Αλβανίας, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα, περίπου το 32% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο πληθυσμός που ζούσε εκτός Αλβανίας ήταν σχεδόν το 47% αυτού που ζούσε στην Αλβανία. Οι πραγματικοί αριθμοί Αλβανών μεταναστών στον κόσμο ήταν υψηλότεροι από τους αριθμούς που αναφέρθηκαν λίγο νωρίτερα, καθώς πολλοί από αυτούς ζούσαν παράνομα, κάποιοι είχαν καταγραφεί με ψευδή υπηκοότητα, ενώ έλειπαν επίσημα στοιχεία για πολλές χώρες.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Μάρσι Σίμο: «Είναι ένα φαινόμενο που συζητιέται τα τελευταία χρόνια, όπου οι νέοι προετοιμάζονται ψυχικά ώστε μόλις κλείσουν τα 16 να πάνε κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί έλκονται ο ένας για τον άλλον, γιατί έχουν πληροφορίες ότι μπορούν να δουλέψουν εκεί, υπάρχουν προοπτικές».
Κατά τη διάρκεια του 2018, οι πόλεις Λέζα, Ελμπασάν και Μπεράτι είχαν την υψηλότερη μετανάστευση μεταξύ των άλλων 12 περιοχών της χώρας σε σχέση με τον πληθυσμό.
«Γιατί να μείνεις στην Αλβανία; Δεν υπάρχει υποδομή εδώ, δεν υπάρχει μέλλον εδώ, δεν υπάρχουν προοπτικές, ειδικά αν είσαι μέλος της οικογένειας με παιδιά στην οικογένειά σου».
«Σε αυτό το κύμα στο οποίο συμμετέχουμε, καθιστά πιο δύσκολο να είσαι πιο ξεκάθαρος, να είσαι αντικειμενικός για αυτά που έχεις και αυτά που δεν χρειάζεται να εκπληρώσεις, και όχι αναζητώντας τα στη χώρα σου αλλά πάντα αναζητώντας τα στο εξωτερικό», λέει η κοινωνιολόγος Μάρσι Σίμο.
Τα αποτελέσματα της Απογραφής 2023 έδειξαν ότι, εκτός από τη μείωση του πληθυσμού στα 2.402.113 κατοίκους (ή 419 χιλιάδες κατοίκους λιγότεροι από το 2011), το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα παρόν στους νέους, όπου ο αριθμός του πληθυσμού ηλικίας 15-29 ετών μειώθηκε κατά 18 χιλιάδες άτομα, σε σύγκριση με 17 χιλιάδες άτομα περίπου, σε σύγκριση με 17 χιλιάδες άτομα.
Αυτή η σημαντική πτώση υπογραμμίζει το υψηλό ποσοστό μετανάστευσης νέων στη χώρα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών και στην αντίληψη της έλλειψης προοπτικών στην Αλβανία. Η μεταναστευτική τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στους μορφωμένους νέους. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων στην Αλβανία αυξάνει περαιτέρω την τάση προς τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με τον Γκερόν Καμπέρι, ειδικό του Friedrich Ebert: «Το 40% των νέων που ερωτήθηκαν επιδιώκουν να μεταναστεύσουν και από αυτούς τους νέους, το 11% από αυτούς προβλέπουν ότι θα φύγουν τους επόμενους έξι μήνες, θέλουν να φύγουν από την Αλβανία.
Το ποσοστό μετανάστευσης των νέων Αλβανών, ή η τάση τους για μετανάστευση, παραμένει υψηλό, ωστόσο, σε μια περιφερειακή σύγκριση, η Αλβανία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση, επειδή οι μεταναστευτικές τάσεις των νέων στη Βόρεια Μακεδονία είναι υψηλότερες από αυτές της Αλβανίας.
Ωστόσο, αυτό το υψηλό επίπεδο τάσης των νέων για μετανάστευση σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι, όπως φαίνεται από τη μελέτη, είναι η δυσαρέσκειά τους για τους πολιτικούς θεσμούς, η δυσαρέσκεια με το εκπαιδευτικό σύστημα και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο που τους ωθεί προς τη μετανάστευση».
Gazeta Shqiptare