Γ.Μαράκης(δικηγόρος) για το έγκλημα των Τεμπών: «Μεταφέρθηκε σχεδόν ένα στρέμμα εδάφους εκτός του πεδίου ερευνών»

62

Οι αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και την κακοδιαχείριση του χώρου της τραγωδίας αναδεικνύουν μια επικίνδυνη εικόνα ανευθυνότητας, από το μπάζωμα του χώρου με τόνους φερτών υλικών μέχρι την αδυναμία αξιοποίησης βιντεοληπτικού υλικού από τους σταθμούς.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης έκανε λόγο για το μπάζωμα του χώρου, τονίζοντας πως μεταφέρθηκε σχεδόν ένα στρέμμα εδάφους και φερτών υλικών σε σημείο έξω από το πεδίο της έρευνας.

«Το ξεμπάζωμα το ακολούθησε το μπάζωμα και η εισαγγελία έχει αποφανθεί ότι ήταν παράνομο. Ας πάγωνε το σύμπαν για 6 μήνες, ένα χρόνο. Είναι αδιανόητο μέσα σε μία εβδομάδα να έχουν αλλοιωθεί τόσο δραματικά τα στοιχεία», ανέφερε και συνέχισε:

«Έχουμε 14 σταθμούς από τους οποίους ήταν πρόσφορα τα βίντεο για αρκετές ημέρες. Μάθαμε ότι ζητήθηκαν ετεροχρονισμένα, είναι αδύνατο να ανακτηθούν, δεν έχουν οπτικό υλικό από κανένα σταθμό, κανένα παρακείμενο σύστημα βιντεοσκόπησης και ούτε από την φορτοεκφόρτωση στη Θεσσαλονίκη».

Ο δικηγόρος υπογράμμισε πως προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό ότι η έκρηξη γίνεται πολύ κοντά στις δύο συγκρουόμενες επιφάνειες. «Όταν υπάρχει φόρτωση νομίμως με φορτίο εύφλεκτου υλικού, το πρωτόκολλο ορίζει ότι πρέπει να βρίσκεται στην ουρά του τρένου. Αν υπήρχε εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία ήταν πολύ κοντά και δυστυχώς, από μόχλευσή μας με αστυνομικούς, συνήθως το παράνομο υλικό μπαίνει κοντά στους μηχανοδηγούς είτε για αν το προσέχουν είτε θεωρούν ότι είναι πιο κοντά σε ανθρώπινο παράγοντα για να έχει τον νου του», κατέληξε ο κ. Μαρακάκης.

Η έρευνα του Πολυτεχνείου

Αναφορά στις ποσότητες εύφλεκτου υλικού, που υπήρχαν στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, έκανε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο ίδιος εξήγησε πως στις αρχικές έρευνες στο σημείο της τραγωδίας, «έγιναν όλα γρήγορα σαν να έχει γίνει ένα απλό τροχαίο. Έτσι έγιναν όλα στην αρχή». Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην ποσότητα εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην εμπορική αμαξοστοιχία. «Γνωρίζουμε ότι η ποσότητα που αναζητούμε είναι 2, 3 ή 4 τόνοι όχι παραπάνω. Είναι μια μεγάλη ποσότητα αλλά δεν είναι μια τεράστια ποσότητα. Σε περίπτωση που είχαμε 30 με 40 τόνους όπως ακούγεται θα έπρεπε να υπάρχει βυτιοφόρο. Είμαστε κοντά στους 3 τόνους κατά μέσο όρο και αυτό εξετάζουμε», επεσήμανε, ενώ σε ό,τι αφορά στο πόρισμα του Πολυτεχνείο ανέφερε πως θα δείξει αν τα έλαια σιλικόνης είναι ένα σενάριο που θα μπορεί να σταθεί η όχι.

 

«Το Πολυτεχνείο έχει την επάρκεια να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις όμως θα δώσει μισή απάντηση η οποία είναι πολύτιμη», κατέληξε ο κ. Λακαφώσης καθώς όπως εξήγησε υπήρξε καθυστέρηση και η έρευνα δεν ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο την μέρα της τραγωδίας αλλά αρκετό καιρό αργότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας