Όσο και αν επαίρεται ο Μητσοτάκης για το ”οικονομικό θαύμα”, τα στοιχεία τον διαψεύδουν πανηγυρικά-Το έλλειμμα συναλλαγών πριονίζει την οικονομία

55

Τα στοιχεία βοούν. Οι παραγωγικοί δείκτες της χώρας βαίνουν προς κατάρρευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στήνουν πανηγύρια, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία από το 2004 δηλητηρίαζε την ελληνική οικονομία ενώ τη χαρακτήριζε «θωρακισμένη».

Ας δούμε τι προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του δείκτη υγείας μιας οικονομίας. Αναφερόμαστε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία αφορούν το 11μηνο του 2024. Ολοι έμειναν στο έλλειμμα, που πράγματι στο 11μηνο 2024 είναι δυσθεώρητο καθώς αγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 511 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Αν μη τι άλλο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι το παγόβουνο που θα βουλιάξει τον ελληνικό «Τιτανικό», στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να πούμε ότι το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία και εκτέλεσε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, το έλλειμμα ανερχόταν σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Πλέον είναι στα 11,5 δισ. ευρώ (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2024) και αναμένεται να κλείσει στο 12μηνο κοντά στα 15 δισ.

Η κορυφή του παγόβουνου 

Ομως το γιγάντιο ύψος του ελλείματος στον δείκτη υγείας μιας οικονομίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εντρυφώντας στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δελτίου Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, θα δούμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει στρέψει την οικονομία-Τιτανικό σε πορεία σύγκρουσης με το παγόβουνο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά αυξάνει κάθε μέρα την ταχύτητα σύγκρουσης.

Τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πρόσκρουσης θα αντιμετωπίσει η κοινωνία, η οποία ήδη έχει γονατίσει από την κρίση κόστους ζωής που γεννά η ανέλεγκτη από τον Κυρ. Μητσοτάκη αισχροκέρδεια που πυροδοτεί τον πληθωρισμό της απληστίας και παράγει φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Η κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας εμφαίνεται στο ισοζύγιο αγαθών. Εκεί το έλλειμμα είναι τεράστιο. Επειδή η πραγματική οικονομία υπολειτουργεί και δεν παράγει, αναγκαζόμαστε σε εισαγωγές αγαθών. Εξ αυτού του λόγου το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διαμορφώθηκε σε 32,47 δισ. ευρώ στο 11μηνο έναντι 29,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εδώ βλέπουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τον Νοέμβριο 2023 στον Νοέμβριο 2024 υπάρχει έλλειμμα παραγωγής (άρα εισαγωγές) της τάξης των 2,87 δισ. ευρώ.

Δεκανίκι ο τουρισμός

Σε αυτήν τη μαύρη εκδοχή έρχεται να φέρει μια νότα αισιοδοξίας ο τουρισμός, όπως αυτός αποτυπώνεται στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο (υποσύνολο του ισοζυγίου υπηρεσιών) αυξήθηκε σε σχέση με το 11μηνο 2023 κατά 1 δισ. ευρώ (21,26 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 20,26 δισ. ευρώ το 2023). Ομως αυτή η νότα αισιοδοξίας μουντζουρώνεται από τις μεταφορές (επίσης υποσύνολο του ισοζυγίου υπηρεσιών). Οπως προκύπτει από τις εισπράξεις και τις πληρωμές του τομέα των μεταφορών, η μείωση σε σχέση με το 11μηνο του 2023 είναι της τάξης των 166 εκατ. ευρώ. Στην πραγματική οικονομία ισχύει ο κανόνας «ό,τι παράγεται μεταφέρεται». Με δεδομένη την αύξηση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ποιος είναι ο παράγοντας που μειώνει το μεταφορικό ισοζύγιο; Η ερώτηση ρητορική, η απάντηση προκύπτει…

Η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με το 11μηνο του 2023 καταγράφεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (εξαιρουμένων δηλαδή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 καταγράφηκε έλλειμμα της τάξης των 9,189 δισ. ευρώ και το ίδιο διάστημα του 2024 αυτό ξεχείλωσε κατά 2,369 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,558 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η πραγματική οικονομία καταρρέει χρόνο τον χρόνο, μήνα τον μήνα.

ΠΓΗ DOCUMENTO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας