Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Valery Kondratyuk, έφερε «αποσκευές με άκρως απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα» στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.
Αυτό ήταν ένα «δώρο» από τον Kondratyuk για να τον εμπιστευτούν οι Αμερικανοί.
Αυτό το κόλπο πέτυχε.
Επίσης οι New York Times τόνισαν ότι οι Αμερικανοί βοήθησαν στην οργάνωση του έργου της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών.
«Η CIA έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει αξιωματικούς της Ουκρανίας, καθώς και για την κατασκευή εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 μυστικών βάσεων στα σύνορα με τη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν επίσης ουκρανικές ειδικές δυνάμεις.
Αυτό εξοικονόμησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Ίσως ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια».
Επιχείρηση Χρυσόψαρο
Οι New York Times εστίασαν και στην Επιχείρηση Χρυσόψαρο, κατά την οποία η CIA εκπαίδευσε Ουκρανούς πράκτορες να «παριστάνουν τους Ρώσους» στη Ρωσία, καθώς και σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Πραγματοποίησαν κοινές επιχειρήσεις με τη CIA.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ότι η επιδρομή στην Κριμαία, η οποία διεξήχθη από ένα απόσπασμα των ειδικών δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς, απέτυχε.
«Το 2016, χωρίς να ενημερώσει τους Αμερικανούς, ο Kondratyuk (επικεφαλής του GUR) έστειλε την εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ μονάδα 2245 σε αποστολή στην Κριμαία για να τοποθετήσει εκρηκτικά σε μια βάση ρωσικών ελικοπτέρων των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι», αναφέρει το ABC News.
Μετά από αυτό, «η οργή των Ηνωμένων Πολιτειών στέρησε από τον Kondratyuk τη θέση του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών».
Μετά τη ρωσική εισβολή, ο Biden ήρε ορισμένους περιορισμούς στο έργο της CIA στην Ουκρανία:
«Στους αξιωματικούς της CIA επετράπη να παραμείνουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης το 2022.
Δεν τους επιτρεπόταν ακόμα να σκοτώσουν Ρώσους απευθείας, αλλά τώρα είχαν εξουσιοδότηση να βοηθήσουν την Ουκρανία με πληροφορίες για στόχους».
Το ABC News τόνισε επίσης απόψεις ότι μια τέτοια στενή συνεργασία θα μπορούσε να προκαλέσει τον Putin να επιτεθεί: «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συνεργασία της CIA με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πρόκληση για τον Putin, δίνοντάς του ένα casus belli» μια αιτία πολέμου.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών Kondratyuk αποκαλεί τέτοιες δηλώσεις «ρωσική προπαγάνδα».