Η αρχή του τέλους του ΝΑΤΟ όπως το ξέρουμε

70

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς της πυρηνικής τους βόμβας βαρύτητας B61 σε βάσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ανώτερη διοικητικός αυτή την εβδομάδα.

Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό όμως στη στρατηγική ασφάλεια στην Ευρώπη; Το Sputnik ανέλυσε την κατάσταση μέσω πρώην στελέχους του Πενταγώνου, το οποίο τονίζει ότι είναι «η αρχή του τέλους του ΝΑΤΟ όπως το ξέρουμε»!

«Οι νέες βόμβες βαρύτητας B61-12 έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουμε αυξήσει την ορατότητα του ΝΑΤΟ στις πυρηνικές μας ικανότητες μέσω επισκέψεων στην επιχείρησή μας και άλλων τακτικών δεσμεύσεων», αποκάλυψε η Τζιλ Χρούμπι, επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) των ΗΠΑ σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Χάντσον στις 16 Ιανουαρίου.

«Η στρατηγική μας συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ισχυρή, όπως και η δέσμευσή τους για την πυρηνική αποτροπή. Και έχουμε προωθήσει τη σκέψη μας σχετικά με την κρίσιμη ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό», πρόσθεσε υπονοώντας τις προοπτικές «ενισχυμένης» πυρηνικής συνεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αναφορές σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για αναδιάταξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο στη βάση της RAF στο Lakenheath.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι δοκιμές της B61-12 ολοκληρώθηκαν το 2020, με την παραγωγή να ξεκινά στα τέλη του 2021. Η ΜΚΟ Bulletin of the Atomic Scientists αναμένει να παραχθούν 400-500 βόμβες βαρύτητας, εν μέρει για ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Παλαιότερες παραλλαγές αναπτύσσονται επί του παρόντος στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη από επιλεγμένα μέλη της συμμαχίας, ως μέρος των διευθετήσεων «ανταλλαγής πυρηνικών» του μπλοκ.

«Προτεκτοράτο των ΗΠΑ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο»

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης των βομβών στην Ευρώπη έχει σκοπό να «κάνει σήμα στη Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι προετοιμασμένο για οποιαδήποτε ‘επίθεση’ σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ», είπε στο Sputnik ο Μάικλ Μαλούφ, πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας στο Γραφείο του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Αυτό που πραγματικά σημαίνει, «είναι το πόσο μεγάλο προτεκτοράτο των ΗΠΑ επέτρεψαν να γίνουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μαλούφ.

«Όταν ζούσα εκεί σε μια στρατιωτική βάση, αστειευόμασταν πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν παρά ένα πλωτό αεροπλανοφόρο λόγω όλων των αμερικανικών βάσεων στις εγκαταστάσεις της RAF», ανέφερε ο αναλυτής, ο οποίος μεγάλωσε στη νότια Αγγλία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η ανάπτυξη των πυρηνικών για άλλη μια φορά «υπογραμμίζει πώς το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί όχι σε μια αμυντική συμμαχία, αλλά σε μια επιθετική συμμαχία, με τις βάσεις όπου είναι αποθηκευμένες οι βόμβες, να είναι προφανείς στόχοι για τη Ρωσία σε περίπτωση θανάσιμης κλιμάκωσης», τόνισε ο Μαλούφ.

Μπορεί ο Τραμπ να διορθώσει μια κατεστραμμένη Συμμαχία;

Ο Μαλούφ ελπίζει ότι στο πλαίσιο του Trump 2.0 (σ.σ. η δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ), θα πραγματοποιηθεί «μια συνολική επανεκτίμηση της ανάπτυξης των βάσεων των ΗΠΑ σε όλο το ΝΑΤΟ, ειδικά στη Γερμανία αλλά πιθανώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η συνεχής ύπαρξη του ΝΑΤΟ, ο Ψυχρός Πόλεμος 2.0 της συμμαχίας κατά της Ρωσίας και η επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά, ήταν καταστροφή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ακόμα ο αναλυτής.

«Νομίζω ότι είναι η αρχή του τέλους του ΝΑΤΟ όπως το ξέρουμε. Αυτός ο πολυετής κύκλος πρέπει να σταματήσει. Και δεδομένου ότι δεν έχουμε καν άμυνα ενάντια στους υπερηχητικούς …  δείχνει πραγματικά ότι φτάνουμε εδώ σε ένα πολύ επικίνδυνο απόγειο κλιμάκωσης».

Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ο τερματισμός της Συνθήκης INF κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και άλλοι παράγοντες «έχουν κάνει την Ευρώπη ένα ακόμη πιο επικίνδυνο μέρος για να είσαι», τόνισε με έμφαση ο Μαλούφ, με τον χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης να είναι «σχεδόν μηδενικός».

«Νομίζω ότι αυτό το ύφος που βλέπουμε συνεχώς, το να ‘δείχνουμε αποτρεπτικοί’ κάνει στην πραγματικότητα τη Δύση ακόμη πιο ευάλωτη σε επιθέσεις, επειδή είναι ένας παράγοντας αναταραχής», κατέληξε.

ΠΗΓΗ NEWSBREAK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας