Η Google αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί τον έλεγχο περιεχομένου (fact-checking) τόσο στις δικές της υπηρεσίες (μηχανή αναζήτησης κ.α.) όσο και στο YouTube το οποίο της ανήκει και έτσι γίνεται η τρίτη μεγάλη εταιρεία στον χώρο του διαδικτύου μετά το X (πρώην Twitter) και την Metα (Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp) που καταργεί την λογοκρισία.
Πρόκειται για μία θριαμβευτική επιστροφή της ελευθερίας του λόγου που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην νίκη του Ν.Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την νίκη του στις εκλογές είχε πει ότι το πρώτο που θα αποκαταστήσει θα ήταν η ελευθερία στην έκφραση και θα καταργούσε τους μηχανισμούς λογοκρισίας.
Έτσι λοιπόν οι εταιρείες κολοσσοί που εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε καταργήσεις άρθρων και αναρτήσεων από ΜΜΕ, αλλά και πολιτικών και άλλων προσώπων επειδή αυθαίρετα κρινόντουσαν ως «fake news», αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία πριν την έναρξη της προεδρίας Τραμπ.
Βέβαια το X είχε αλλάξει έτσι κι αλλιώς καθώς αποκτήθηκε από τον Έλον Μασκ τον στενό συνεργάτη του Ν.Τραμπ και τον άνθρωπο που τον βοήθησε να διαδώσει το πολιτικό του μήνυμα.
Σύμφωνα με το Axios, η Google ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το σκέλος του νέου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση της ΕΕ που αφορά το fact-checking.
Να σημειωθεί ότι η Google δεν χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα μηχανισμό fact-checking για το περιεχόμενο στις υπηρεσίες της αλλά είχε συνεργαστεί ενεργά στη βάση δεδομένων που αφορούσε το fact-checking για τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση ελέγχου στοιχείων «απλώς δεν είναι κατάλληλη ή αποτελεσματική για τις υπηρεσίες μας» σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εταιρεία διαφημίζει επίσης την τρέχουσα προσέγγισή της στον έλεγχο περιεχομένου υποστηρίζοντας ότι έκανε μια απίστευτη δουλειά κατά τη διάρκεια του «άνευ προηγουμένου κύκλου παγκόσμιων εκλογών» του περασμένου έτους.
Η Google επισημαίνει επίσης μια νέα δυνατότητα που προστέθηκε στο YouTube πέρυσι, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους χρήστες να προσθέτουν σημειώσεις με βάση τα συμφραζόμενα σε βίντεο, λέγοντας ότι «έχει σημαντικές δυνατότητες».
Αυτό το πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το Community Notes (έλεγχος περιεχομένου από τους χρήστες) του X ενώ αντίστοιχη υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει και η Meta.
Ο Γουόκερ είπε επίσης ότι η Google θα συνεχίσει να επενδύει σε τρέχουσες τεχνολογίες ελέγχου περιεχομένου όπως η υδατοσήμανση Synth ID και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στο YouTube.
Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει η ΕΕ απέναντι στην Google και τις άλλες εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με τον κώδικα δεοντολογίας και θα προτιμήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ελευθερίας της έκφρασης που είναι και η βάση της Δημοκρατίας.
Κάτι που στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπάιντεν είχε ξεχαστεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Η προπαγάνδα των mainstream Media που κατεύθυναν τον πλανήτη στον παραλογισμό της woke ατζέντας πλέον έχει αντίπαλο.
Σημειώσεις Iskra:
Καλό πάντως θα είναι να μην ξεχνάμε την παροιμία “Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράταγε μικρό καλάθι”.
α) Η κύρια μορφή λογοκρισίας που ασκεί η Google είναι ότι “θάβει” κατά τις αναζητήσεις σελίδες που δεν ταιριάζει με το αφήγημα που προωθεί. Τίποτα στην ανακοίνωσή της δε δείχνει ότι σκοπεύει να το σταματήσει. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ότι με την αυξανόμενη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της λογοκρισίας της.
β) Ο ίδιος ο Τραμπ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι γενικά εναντίον της λογοκρισίας. Ο στενός σύμμαχός του (προς το παρόν), Ίλον Μασκ, θάβει σε μεγάλο βαθμό αναρτήσεις που στρέφονται ενάντια στην “ιερή αγελάδα” των αμερικάνικων ελίτ, το σιωνιστικό μόρφωμα.
γ) Είναι γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της META (fakebook, instagram, threads) σέρνεται στο πάτωμα μπροστά στον Τραμπ και ομνύει στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Και εδώ όμως υπάρχουν αστερίσκοι: Αφ’ ενός η κατάργηση των fact-checkers αφορά – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – μόνον το εσωτερικό των ΗΠΑ. Αφ’ ετέρου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι άλλες μορφές λογοκρισίας που ασκείται από τη συμπαθή εταιρεία θα σταματήσουν όπως η απόκρυψη αναρτήσεων που αντίκεινται στις πολιτικές κατευθύνσεις της εταιρείας, από την οποία εδώ στην Iskra έχουμε από πρώτο χέρι εμπειρία, αφού με σαθρές δικαιολογίες αποκρύπτεται σχεδόν το σύνολο των αναρτήσεών μας.
Το πιθανότερο είναι ότι η “κατάργηση της λογοκρισίας” θα αφορά κυρίως το στρατόπεδο του Τραμπ. Σίγουρα πάντως οποιαδήποτε ελάφρυνση της λογοκρισίας, αν επέλθει, θα είναι θετική.