Μόσχα: Υπογράφεται σήμερα η τεράστια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ιράν

200

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα (17/01) στη Μόσχα μια συμφωνία τεράστιους βεληνεκούς για «συνολική στρατηγική συνεργασία», η οποία θεωρείται ως ένα νέο κεφάλαιο στην ενισχυόμενη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία προχωρά στην εύρεση στρατηγικών εταίρων μετά τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις για την οικονομική και γενικά πολυδιάστατη στρατηγική που ακολουθεί.

Σημειώνεται ότι το Ιράν, που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις οι οποίες περιορίζουν τις εμπορικές τους συναλλαγές, εξαιτίας της παρεμβολής των ΗΠΑ, βλέπει θετικά τα τελευταία χρόνια την προσέλκυση της Ρωσίας.

Τεχεράνη και Μόσχα θέλουν να αποτελούν αντίβαρα, μαζί με το Πεκίνο, στην αμερικανική επιρροή, αναπτύσσοντας δεσμούς σε διάφορους τομείς και δίνοντας εγγυήσεις η μία στην άλλη σε διάφορους τομείς: από τη Μέση Ανατολή έως το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή της εβδομάδας, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν αυτή την συμμαχία την Παρασκευή (17/01) με την υπογραφή μιας «συνολικής συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

  • Τι περιλαμβάνει η συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας»

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αφορά «την οικονομική και εμπορική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των θεμάτων που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια», όπως έγινε γνωστό από την ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα.

«Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και πιο ισορροπημένου κόσμου. Το Ιράν και η Ρωσία, έχοντας συνείδηση της ιστορικής τους ευθύνης, οικοδομούν μια νέα τάξη», έγραψε ο Αμπάς Αραγτσί, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη (14/01) ότι η συμφωνία αυτή έχει στόχο να «αναπτύξει τις ικανότητες των δύο χωρών, κυρίως για να διασφαλίσουν αξιόπιστη αμυντική ικανότητα».

Παράλληλα, η Ρωσία θέλει κυρίως να αναπτύξει έναν διάδρομο εφοδιαστικής αλυσίδας (σιδηροδρομικό και θαλάσσιο) μεταξύ Μόσχας, Μπακού και Τεχεράνης.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει εγγύηση αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση εκ των δύο πλευρών για αυτή την παράμετρο στη συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας».

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο της ένταξης του Ιράν στη στρατιωτική συμμαχία του CSTO, όπου ηγετικό ρόλο έχει η Ρωσία και βέβαια στο πλαίσιο ένταξης του στους BRICS+. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας