Μία ακόμα σοβαρή υπόθεση –με θύμα αυτήν τη φορά έναν άνθρωπο με προβλήματα ψυχικής υγείας– έρχεται να προστεθεί στον αέναο κύκλο της αστυνομικής βίας. Ως φυσικοί αυτουργοί για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού διώκονται δύο αστυνομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί από την υπηρεσία τους με τη μεταγωγή του Σ.Κ., όπως είναι τα αρχικά του ονόματος του θύματος, από το ΑΤ Ακροπόλεως στην ψυχιατρική μονάδα του Νοσοκομείου Αττικόν. Σύμφωνα με την κατηγορία, του επέφεραν μέσα στο περιπολικό χτυπήματα που οδήγησαν λίγες ημέρες αργότερα στον θάνατό του.
Για ιατρική αμέλεια, καθώς φέρεται ότι δεν συνεκτίμησαν σωστά την κατάσταση, διώκονται επίσης επτά γιατροί από την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου όπου το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς και ένας γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου.
Ας πάρουμε όμως με τη σειρά τα γεγονότα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο ενός συνανθρώπου μας.
Ευθύνες στην ΕΛΑΣ
Το θύμα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 φαίνεται να ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα και να μεταφέρεται με κακώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ο «τραυματισμός του κατά το τροχαίο […] δεν περιόριζε τη λειτουργικότητα του αυχένα, διότι στο βίντεο από το ΑΤ Ακροπόλεως εκτιμάται ικανοποιητική κινητικότητα αυχένα». Και συνεχίζει λέγοντας: «Θεωρώ λοιπόν ότι συνέβη νέος τραυματισμός, με αποτέλεσμα επηρεασμό νωτιαίου μυελού, με επακόλουθη παραπληγία και αναπνευστική ανεπάρκεια».
Μετά το εξιτήριό του από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, σύμφωνα με τα όσα ενόρκως κατέθεσε αργότερα ο αδερφός του θύματος, «η κλινική του εικόνα ήταν πολύ καλή και δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα», κάτι που επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του και ο ξάδερφος του θύματος. Οι δυο τους επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάληξη του Σ.Κ. στους δύο αστυνομικούς που τον μετέφεραν από το ΑΤ Ακροπόλεως στην ψυχιατρική μονάδα του νοσοκομείου. Πώς όμως βρέθηκε στο Aττικόν;
Περιπλανιόταν στην Ακρόπολη
Οταν ο Σ.Κ. πήρε εξιτήριο από το ΓΝ Κορίνθου, ακολουθήθηκε σε βάρος του αυτόφωρη διαδικασία για το τροχαίο, όμως αφέθηκε ελεύθερος την ίδια κιόλας μέρα. Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου το θύμα έμεινε στο Αγρίνιο μαζί με την οικογένειά του, λόγω προβλημάτων υγείας του πατέρα του, ενώ μετά μετέβη στην Αθήνα με το λεωφορείο. Την επόμενη μέρα όμως βρέθηκε να περιπλανιέται, έχοντας χάσει την αίσθηση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία για την οποία έλαβε γνώση το Documento, τις πρωινές ώρες στις 15 Οκτωβρίου ο Σ.Κ. «ανευρέθη να περιφέρεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, γυμνός και τυλιγμένος με ένα σεντόνι και με περιπολικό της Αμεσης Δράσης μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ακροπόλεως». Από εκεί, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μεταφέρθηκε στο Αττικόν, όπου αρχικά εισήχθη στην ψυχιατρική κλινική.
Δύο μέρες μετά, στις 17 Οκτωβρίου του 2019, παρουσίασε πυρετό και φλεγμονή και μεταφέρθηκε στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν. Στις 21 Οκτωβρίου εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πολυοργανική ανεπάρκεια. Στις 5.20 της ίδιας μέρας διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η «μοιραία» στάση
Στο διάστημα της μεταγωγής του από το ΑΤ Ακροπόλεως στο Αττικόν φαίνεται πως ο Σ.Κ., όπως κατέθεσαν οι αστυνομικοί, ήρθε σε παραλήρημα στα πίσω καθίσματα. «Αρχισε να φωνάζει και να χτυπά με τα πόδια του τα καθίσματα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει κάποια φθορά στο υπηρεσιακό όχημα. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα και αφού συζήτησαν μαζί του και του εξήγησαν ότι έπρεπε να οδηγηθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν αυτός ηρέμησε και συνέχισαν τη διαδρομή. Φτάνοντας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, τους ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά που επέδειξε στη διαδρομή» κατέθεσε ο διοικητής του ΑΤ Ακροπόλεως, σύμφωνα όμως με την ενημέρωση που είχε από τους δύο υφισταμένους του.
Μάλιστα, όταν ο Σ.Κ. ήταν ακόμα στο αστυνομικό τμήμα, όπως κατέθεσε ο διοικητής του, «κλήθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτός έχρηζε άμεσης ιατρικής βοήθειας, καθόσον έκανε σπασμωδικές κινήσεις που παρέπεμπαν σε επιληπτικό επεισόδιο ή σε κάποια άλλη πάθηση. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που τον εξέτασαν δεν διέκριναν ότι έχρηζε άμεσης ιατρικής φροντίδας».
Η στάση που έκανε το περιπολικό είναι το «τυφλό σημείο» στο οποίο οι συγγενείς και δικηγόροι της υπόθεσης αλλά και ο ιατροδικαστής-τεχνικός τους σύμβουλος βλέπουν το σοβαρό ενδεχόμενο ο Σ.Κ. να δέχθηκε τα μοιραία χτυπήματα.
Από το αρχείο στις διώξεις
Η μνήμη του Σ.Κ. εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν δεν έχει βρει δικαίωση, καθώς η πορεία της δικογραφίας που έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα πέρασε από διάφορα κύματα.
Στις 8 Απριλίου του 2021, ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατό του, ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Νικόλαος Κυπριτίδης έκανε αναφορά αρχειοθέτησης της υπόθεσης, με το σκεπτικό του να καταλήγει πως ο θάνατος του Σ.Κ. «οφείλεται σε παθολογικά αίτια». Κάτι που δεν έπεισε την τότε αντεισαγγελέα εφετών Ειρήνη Τζίβα, η οποία έδωσε εντολή να διενεργηθεί περαιτέρω ποινική έρευνα για πολύ καίρια ζητήματα που είχαν μείνει στο σκοτάδι.
Τελικά, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε ανακριτή.