Τασούλας για ΠτΔ: Υποτάχθηκε στους εσωκομματικούς συσχετισμούς ο Μητσοτάκης

70

Η παλιά , γνωστή Νέα Δημοκρατία , με τα μικροκομματικά συμφέροντα των ηγετών και των βαρόνων της πάνω απ’ όλα. Φυσικά έτσι όπως έχει καταντήσει ο θεσμός του ΠτΔ στην Ελλάδα , ο ρόλος του…” ανώτατου άρχοντα” είναι σχεδόν συμβολικός . Συμβολική ή μάλλον σημειολογική και η επιλογή Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας , με το κόμμα να κάνει αισθητή την παρουσία του σε μια επίδειξη ισχύος και αδιαφορώντας ως συνήθως για το λαό , ο οποίος δυστυχώς αντιδρά κι αυτός με αδιαφορία απέναντι στα πολιτικά πεπραγμένα , αδιαφορία όμως που δίνει το δικαίωμα στους ολετήρες της χώρας να τον καταδυναστεύουν 

Π.Δ.

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του, έχοντας νωρίτερα ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελαρροπούλου.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία επιλογή από τη δεξιά «πτέρυγα» της ΝΔ, δείχνοντας ότι είναι όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών, καθώς η συγκεκριμένη πτέρυγα ζητούσε συνεχώς μετά τις ευρωεκλογές πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».

«Έχω ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου»

Ο πρωθυπουργός «άδειασε» με τον πιο κυνικό τρόπο την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς δεν πρόκρινε την επανεκλογή της, ακούγοντας τις φωνές από τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.

Στο διάγγελμά του ανέφερε ότι «από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες», ενώ πρόσθεσε ότι «έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνει ο ΠτΔ να έχει εξαετή θητεία, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, ώστε όπως είπε να μην υπάρχουν «κομματικές αντιπαραθέσεις».

Εν τέλει, ο πρωθυπουργός επέλεξε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα κομματικό πρόσωπο, δείχνοντας ότι στη δική του στάθμιση οι κομματικές ισορροπίες είναι πιο σημαντικές από τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

πηγη Documento

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας