Ο Guardian καταγγέλλει εργασιακό μεσαίωνα σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελλάδα!

282

Οι εργαζόμενοι σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών μέσω τηλεφωνικών κέντρων για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Netflix, κατηγορούν τον εργοδότη τους για αντίποινα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για συνεχή παρακολούθηση του προσωπικού, αλλά και για απαγόρευση… τουαλέτας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η Teleperformance, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεφωνικών κέντρων στον κόσμο, απασχολεί περίπου 12.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερες από 140 αγορές σε όλο τον κόσμο σε 43 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Η εταιρεία διαθέτει επτά πολυγλωσσικούς κόμβους στην Ελλάδα -σε Αθήνα, Χανιά και Θεσσαλονίκη.

Το 2024 τιμήθηκε με το βραβείο «Best Remote Agent Program» σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή Digital Business Services. Μάλιστα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που o Όμιλος Teleperformance λαμβάνει το κορυφαίο βραβείο για το πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας των εργαζομένων της σε αυτές τις περιοχές.

Ακούγεται εξαιρετικό, αλλά δεν είναι.  Εξαιρετικά δυσμενείς, μεσαιωνικές είναι οι συνθήκες που  εργάζονται οι εργαζόμενοι της τεράστιας εταιρείας.  

Το θέμα ανέδειξε με εκτενές  ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτοντας καταγγελίες για απολύσεις συνδικαλιστών αλλά και ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να πάνε «ούτε στην τουαλέτα» χωρίς να πάρουν άδεια.

«Όλοι οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και το Netflix, κατηγορούν τον εργοδότη τους ότι αντεπιτίθεται σε συνδικαλιστές, παρακολουθεί συνεχώς το προσωπικό και αρνείται ακόμη και διαλείμματα για τουαλέτα. Στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, εάν καλέσετε για τεχνική υποστήριξη ή υποστήριξη πελατών από μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, μπορεί να μιλάτε με έναν εργαζόμενο σε ένα από τα τηλεφωνικά κέντρα της Teleperformance στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι που πιέζουν για μια συλλογική σύμβαση εργασίας με την Teleperformance στην Ελλάδα λένε ότι η εταιρεία ανταπέδωσε πρόσφατα με στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών.

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι μισθοί έχουν παραμείνει αμετάβλητοι από το 2010, όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από τα μέτρα λιτότητας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια και τις αυξήσεις στο κόστος ζωής.

Ο Νίκος Σπυρέλης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance και πρόεδρος της ΣΕΤΕΠ, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Teleperformance στην Ελλάδα, εξηγεί ότι η συνδικαλιστική δράση ξεκίνησε στις αρχές του 2024 ως απάντηση στην έλλειψη οποιασδήποτε αύξησης των μισθών για χρόνια και στην αυξανόμενη πίεση στην παραγωγή που ασκούν οι εργοδότες.

«Έχουν δεκάδες δείκτες παραγωγικότητας με βάση τους οποίους σε κρίνουν, και ανάλογα με το έργο, πρέπει να απαντήσεις σε πολλές κλήσεις. Αν θέλεις να πας τουαλέτα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν σου το επιτρέπουν», καταγγέλλει. «Εάν είστε άρρωστος ή απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, αυτό λογίζεται ως αντιπαραγωγικό και ως λόγος για να ανανεωθεί η σύμβαση ενός υπαλλήλου».

Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας παρακολουθούνται συνεχώς. Έτσι η εταιρεία καταγράφει και στέλνονται μηνύματα για να αυξηθεί η παραγωγή, επειδή εκείνη λαμβάνει μπόνους από πελάτες ανάλογα με το πόσες κλήσεις δέχονται.

«Μπορεί να εργάζεσαι για χρόνια και αν δεν είσαι παραγωγικός για δύο μήνες, τρεις μήνες, να σε αντιμετωπίζουν σαν να ξεκιίνησες μόλις», λέει ακόμα.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο είναι εκτός Ελλάδας και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αφαίρεση της αμοιβής τους για στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

«Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που έχουν δημιουργήσει», λέει ο Γιώργος Κρασαδάκης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance στα Χανιά, στην Ελλάδα, και πρόεδρος του τοπικού σωματείο ΣΕΤΕΠ που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

«Ο κανονικός μισθός θα ήταν περίπου 1.329 € (αλλά με τη στέγαση είναι 1.029 € και επιπλέον χρεώνουν ρεύμα στο τετραπλάσιο από αυτό που θα χρέωνε μια τοπική εταιρεία. Αυτό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, γιατί αν απολύσουν κάποιον ή αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του, την πρώτη μέρα, μπορούν απλώς να πουν, εντάξει, πρέπει να μείνεις άστεγος τώρα».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να δέχονται επισκέπτες στα διαμερίσματά τους, που παρακολουθούνται από την ασφάλεια.

«Έχουν ασφάλεια που περνάει από τα διαμερίσματα δύο με τρεις φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν επισκέπτες».

Οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και έντονες πιέσεις παραγωγικότητας στην Teleperformance στην Ελλάδα.

«Το άγχος γίνεται μέρος της ζωής σου», λέει η Ράνια, μια μετανάστρια εργαζόμενη στην Teleperformance, στο Rest of World το 2021. «Είσαι σε κίνδυνο ακόμα και όταν έχεις συμβόλαιο έξι μηνών, γιατί μπορεί να απολυθείς στη μέση του αυτή η σύμβαση. Τίποτα δεν χορηγείται, τίποτα δεν είναι εγγυημένο».

Το σωματείο πιέζει για μόνιμες συμβάσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, μέτρα ασφάλειας εργασίας για τους εργαζόμενους με βίζα και μείωση των ωρών εργασίας. Αλλά λένε ότι η Teleperformance έχει αντιταχθεί στην προσπάθεια συνδικαλισμού.

«Έδειξαν τις προθέσεις τους από την αρχή. Θα κάνουν τα πάντα για να μην υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας», προσθέτει ο Σπυρέλης. «Προσπαθούν να επιφέρουν το πλήγμα στο σωματείο, να μας φιμώσουν και να αποφύγουν να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας γενικά και να υπογράψουμε τη σύμβαση με τους μισθούς και τα δίκαια αιτήματά μας».

Το συνδικάτο έχει πραγματοποιήσει 10 απεργίες, με την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο του 2024, για να ωθήσει την Teleperformance να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας,

Μάλιστα  η Teleperformance υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν είναι εταιρεία επικοινωνιών, υποστηρίζοντας έτσι ότι η εκπροσώπηση από το σωματείο δεν είναι νόμιμη.

Ο Ghassen Ben Jannet, εργαζόμενος στην Teleperformance στην Ελλάδα από την Τυνησία και αντιπρόεδρος του σωματείου, είπε στη Le Monde τον περασμένο μήνα ότι ήταν ένας από τους στοχευμένους  εκπροσώπους των συνδικάτων που απολύθηκαν.

«Ο ανώτερός μου δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λόγω της συμπεριφοράς μου. Αλλά εργάζομαι για την Teleperformance από το 2018, δεν είχα ποτέ πρόβλημα, οι πελάτες και οι ανώτεροί μου πάντα μου έδιναν θετικά σχόλια», είπε στη Le Monde, προσθέτοντας ότι ένιωθε ότι η εταιρεία προσπαθεί να πιέσει άλλους εργαζόμενους να υποχωρήσουν, στο αίτημα του συνδικάτου.

ΣΕΤΕΠ – Στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της Teleperformance

«Πολλοί από εμάς μπορεί να αγνοούν ότι αν ζεις στην Ευρώπη, στην Νότια Αμερική ή στην Αφρική και έχεις κάποιο ζήτημα προς επίλυση ως χρήστης υπηρεσιών ή πελάτης τεράστιων τεχνολογικών κολοσσών παγκοσμίως, κολοσσών αυτοκινητοβιομηχανίας, ή social media ή άλλων αντίστοιχων εταιριών, ο εργαζόμενος που θα σου απαντήσει στην κλήση, στο τσατ ή στο email σου θα βρίσκεται στην Ελλάδα σε ένα γραφείο της Teleperformance (της Γαλλικής Πολυεθνικής που είναι η μεγαλύτερη στον τομέα αυτόν παγκοσμίως) ή εργαζόμενος με τηλεργασία στο σπίτι του.

Αυτοί οι εργαζόμενοι αποδίδουν σε επίπεδα ρομπότ, μιλούν διάφορες γλώσσες, θα πρέπει να είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη ακόμα κι αν έχουν προβλήματα υγείας ή δεν βγαίνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στα μέσα του μήνα, ότι κίνηση κάνουν στον υπολογιστή καταγράφεται και πριν παν στην τουαλέτα θα πρέπει να προγραμματίσουν να γίνει στο διάλλειμα που έχει δοθεί από την εταιρία. Πληρώνονται τον 13ο και 14ο μισθό όποτε και όπως αποφασίσει η εταιρία και όχι το κράτος. Μπορεί να δουλεύουν 10 χρόνια στην εταιρία και στο ίδιο πόστο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.  Οι τριετίες που τους αναγνωρίζονται και όποια αύξηση στον βασικό μισθό δεν τους αποδίδεται, αφού κρύβεται πίσω από το επίδομα εργοδότη για την χρήση ξένης γλώσσας.

Η Teleperformance, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό στην Ελλάδα βρίσκεται σε απεργιακό αναβρασμό εδώ και ένα χρόνο, όπου Έλληνες σε συντονισμό με εισερχόμενους εργαζόμενους από δεκάδες χώρες του κόσμου από όλη τη Μεσόγειο, Νότια Αμερική αλλά και Σκανδιναβικές χώρες ζητούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα για μια συλλογική σύμβαση με αυξήσεις με εκπρόσωπο το νεοσύστατο σωματείο τους το ΣΕΤΕΠ και παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Η εταιρία έχει απαντήσει με μηνύσεις, με μικρές διασπαστικές αυξήσεις, με τρομοκρατία κατά των απεργών και τώρα με απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών αλλά και εργαζομένων που σήκωσαν κεφάλι κόντρα στην επί δεκαετίες σιγή νεκροταφείου και αμερικανόπνευστη πολιτική event της εταιρίας που αυτοπαρουσιάζεται ως ο καλύτερος χώρος εργασίας.

Μια εταιρία που δηλώνει ισολογισμούς εκατομμυρίων αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεις και να συζητήσει τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν γίνει στις Επιθεωρήσεις Εργασίας όλης της χώρας, στο Υπουργείο Εργασίας και αλλά στο Κοινοβούλιο.

Φαίνεται όμως ότι την πονάει και την πιέζει να υπάρχει Σωματείο με καθαρή κατεύθυνση τη βελτίωση των όρων ζωής των εργαζομένων, για αυτό και προχωράει τώρα με πρόφαση την «μη ανανέωση» συμβάσεων σε δεκάδες απολύσεις των μελών της διοίκησης, αλλά και πρωτοπόρων μελών του.

Χαρακτηριστικά απολύονται ο Αντιπρόεδρος, Ταμίας, 2 μέλη του ΔΣ, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, Πρόεδρος Εφορευτικής των πρόσφατων εκλογών, Πρόεδρος – Ταμίας – και Εφορευτική παραρτήματος ΣΕΤΕΠ στα Χανιά, Πρόεδρος Παραρτήματος ΣΕΤΕΠ στη Θες/κη, όλοι παραδειγματικοί εργαζόμενοι που ξαφνικά μετά από 6 ή 3 χρόνια συνεχόμενης εργασίας φαίνεται ότι δεν κάνουν για την εταιρεία.

Το ΣΕΤΕΠ εκπροσωπώντας πάνω από 1300 εργαζόμενους προχώρησε σε νέα απεργία τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και στο πλευρό τους βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, δεκάδες σωματεία του ΠΑΜΕ, αλλά και σωματεία από Γαλλία και Τυνησία για να απαιτήσουν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, η εταιρεία να σταματήσει την επίθεση και να υπογραφτεί τώρα συλλογική Σύμβαση εργασίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας