Μπροστά σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα συγκεντρωμένο γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, πολλά έθνη εκφράζουν μια αυξανόμενη προθυμία να στραφούν προς εναλλακτικές λύσεις, σημειώνει σε ανάλυσή του το cointribune.com.
Η τάση αυτή επιταχύνεται με την πρόσφατη ανακοίνωση: περισσότερες από είκοσι χώρες, από πολλές ηπείρους, έχουν υποβάλει επίσημα τις υποψηφιότητές τους για να ενταχθούν στα BRICS το 2025.
Εάν το σχέδιο αυτό καρποφορήσει, η επέκταση του μπλοκ θα μπορούσε να ενισχύσει το οικονομικό του βάρος, αλλά και να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα.Άνευ προηγουμένου κύμα υποψηφιοτήτωνΕδώ και πολλά χρόνια, οι BRICS έχουν προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιθυμούν να χειραφετηθούν από τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές δομές που κυριαρχούνται από τη Δύση.
Το 2025, η συμμαχία θα μπορούσε να υποστεί έναν σημαντικό μετασχηματισμό, με τις επίσημες υποψηφιότητες είκοσι τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Τσαντ, Κολομβία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Ονδούρα, Λάος, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μιανμάρ, Νικαράγουα, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σενεγάλη, Νότιο Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.
Η κινητοποίηση αυτή αντανακλά την κοινή βούληση αυτών των εθνών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο εκλαμβάνεται ως μέσο οικονομικής κυριαρχίας.
Η ένταξή τους στις BRICS αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουν την οικονομική τους κυριαρχία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες εμπορικές δυναμικές. Μέσω της υιοθέτησης συστημάτων που ευνοούν τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα, οι χώρες αυτές ελπίζουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του δολαρίου.
Επιπλέον, μπορούν να εδραιώσουν τις συναλλαγές τους με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
Αυτή η δυνητική διεύρυνση των BRICS καταδεικνύει έτσι μια ενεργή αναζήτηση για πιο περιεκτικές και διαφοροποιημένες οικονομικές ισορροπίες.
Προς μια παγκόσμια γεωπολιτική επανεξισορρόπηση;
Η διεύρυνση των BRICS είναι πιθανό να διαταράξει βαθιά τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες.
Μέχρι σήμερα, το μπλοκ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά η ενσωμάτωση νέων μελών θα μπορούσε να αυξήσει το βάρος και την επιρροή του.
Το σενάριο αυτό θορυβεί αρκετές δυτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται αυτή τη διεύρυνση ως μοχλό που επιτρέπει σε μεγάλους παίκτες όπως η Κίνα και η Ρωσία να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στις διεθνείς αγορές.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος, που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο των BRICS, θα μπορούσε να αναβιώσει και να υλοποιηθεί χάρη σε αυτή τη διεύρυνση.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποσκοπούσε στη μείωση της εξάρτησης των μελών από το δολάριο και στη διευκόλυνση των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα κοινό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να μετασχηματίσει τις παγκόσμιες συναλλαγές μέσω μιας σταδιακής αποδολαριοποίησης, ιδίως στο εμπόριο πετρελαίου και σε άλλους στρατηγικούς τομείς.
Προκλήσεις
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες των BRICS δεν έρχονται χωρίς προκλήσεις.
Η ανομοιογένεια των υποψήφιων οικονομιών, με διαφορετικά προφίλ και προτεραιότητες, κινδυνεύει να περιπλέξει την εφαρμογή κοινών στρατηγικών.
Επιπλέον, οι γεωπολιτικές διαφορές μεταξύ ορισμένων σημερινών και δυνητικών μελών θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συνοχή του μπλοκ, περιορίζοντας την ικανότητά του να ενεργεί με ενιαίο τρόπο.
Πολυπολικός κόσμος και δικαιοσύνη
Όπως τονίζεται, παρά τα εμπόδια αυτά, η διεύρυνση αυτή προσφέρει μια ματιά σε έναν αναπτυσσόμενο πολυπολικό κόσμο, όπου η οικονομική ισχύς θα κατανέμεται πιο δίκαια μεταξύ των εθνών.
Με 23 χώρες να διεκδικούν την ένταξή τους στη συμμαχία, οι BRICS ενισχύουν τη θέση τους ως σημαντικού παίκτη στους παγκόσμιους οικονομικούς μετασχηματισμούς.
Εάν οι υποψηφιότητες αυτές επιτύχουν το 2025, η διεύρυνση θα σηματοδοτήσει ένα αποφασιστικό βήμα προς έναν πολυπολικό κόσμο, όπου οι οικονομικές αποφάσεις δεν θα συγκεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στα χέρια των δυτικών δυνάμεων.
Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση για τις BRICS έγκειται στην ικανότητά τους να εναρμονίσουν τα διαφορετικά συμφέροντα των μελών τους και να δομήσουν αποτελεσματικά αυτή τη διεύρυνση.
Η επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια οικονομική δυναμική, αλλά και να προσφέρει στα αναδυόμενα έθνη μια ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή, καταλήγει η ανάλυση.