Ξεχάστε τη Γροιλανδία και τις ΗΠΑ-Η Ρωσία παίρνει τα Νησιά Φερόε από τη Δανία

    155
    Γεωπολιτικό τσουνάμι στην Αρκτική που έχει αποκτήσει μεγάλη στρατηγική σημασία – Η Δανία η χαμένη της υπόθεσης σύμφωνα με το Politico

     Η Δανία θα χάσει όχι μόνο τη Γροιλανδία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τις Νήσους Φερόες από τη Ρωσία.

    Η Δανία είναι η χώρα εκείνη της Δύσης που έχει δώσει όλα της τα όπλα στην Ουκρανία.
    Σαφέστατα είναι η πιο εχθρική χώρα απέναντι στη Ρωσία.
    Έχει δεσμευτεί να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενώ ήδη έχει παραδώσει μερικά εξ αυτών.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η Δανία έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2024 ύψους τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 8,5 δισεκατομμύρια, που έχουν προϋπολογιστεί για την περίοδο 2023-2028.
    Εξάλλου η Κοπεγχάγη απειλεί να

    κλείσει την έξοδο των ρωσικών τάνκερ από τον Κόλπο της Φινλανδίας προς τη Βαλτική Θάλασσα.

    Η Δανία θυσίασε τον στρατό της για την Ουκρανία

    Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης συζητούν για την αντιπαράθεση μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, που αποτελεί μέρος του βασιλείου.
    Σύμφωνα με το Politico, η Δανία «θυσίασε» τον στρατό της για χάρη της Ουκρανίας και δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πιθανή προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ με στρατιωτικά μέσα.
    Η χρήση στρατιωτικών μέσων είναι ένας δρόμος που δεν έχει αποκλείσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, ύψους 948 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023,
     και έχουν 1,3 εκατομμύρια στρατιώτες, ορισμένοι από τους οποίους είναι σταθμευμένοι στη Γροιλανδία», γράφει το Politico.
    Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Δανία δαπάνησε 10 φορές λιγότερα για εξοπλισμούς το 2023, ένα ποσό που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.
    Παράλληλα, η Δανία χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
    Ωστόσο, ακόμη και αν η Κοπεγχάγη είχε διατηρήσει τα όπλα της, αυτά θα είχαν ελάχιστη χρησιμότητα.
    Υπενθυμίζεται ότι στις 9/1/2025 ο γιος του εκλεγμένου προέδρου, επισκέφθηκε τη Γροιλανδία μετά τις δηλώσεις του πατέρα του για την προσάρτηση του νησιού.
    trump_grennland.JPG
    Axios: Μηνύματα πανικού από τη Δανία στην ομάδα Trump

    Η κυβέρνηση της Δανίας έστειλε προσωπικά μηνύματα στην ομάδα του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Donald Trump σε μια προσπάθεια να τον πείσει ότι τα προβλήματα ασφάλειας της Γροιλανδίας μπορούν να λυθούν χωρίς να προσαρτηθεί το νησί στις ΗΠΑ, αναφέρει ο ιστότοπος Axios.
    Σύμφωνα με πηγές του, οι αρχές της Δανίας έστειλαν μια σειρά από μηνύματα στους εκπροσώπους του Trump στα οποία «εξέφρασαν την προθυμία τους να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στη Γροιλανδία ή την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί».
    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να πείσει τον Trump, μεταξύ άλλων στέλνοντας μηνύματα στους συμβούλους του αυτή την εβδομάδα, ότι οι ανησυχίες του για την ασφάλεια μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς αξιώσεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία.
    Το άρθρο παραθέτει τη γνώμη ενός διπλωμάτη από μια από τις ευρωπαϊκές χώρες.
    Πιστεύει ότι η Δανία θεωρείται «ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην ΕΕ».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν η πρώτη χώρα με την οποία ο Trump θα άρχιζε αντιπαράθεση».

    greenland.JPG

    Η Γροιλανδία θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία

    Η ίδια η Γροιλανδία θέλει να αποσχιστεί από τη Δανία.
    Ο κάτοικοι του νησιού πιστεύουν ότι οι Δανοί κατέστρεψαν τη Γροιλανδία σε δύο αποικιακές εκστρατείες.
    Ο λόγος είναι ο αναγκαστικός έλεγχος των γεννήσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν Δανοί γιατροί εισήγαγαν βίαια ή κρυφά ενδομήτριες συσκευές και άλλα αντισυλληπτικά σε γυναίκες της Γροιλανδίας.
    Επίσης τους κατοίκους του νησιού στοιχειώνει η υπόθεση της αναγκαστικής υιοθεσίας και μετακίνησης παιδιών από τη Γροιλανδία στη Δανία χωρίς να διατηρούν επαφή με την πατρίδα τους.
    Ως εκ τούτου, η πρόταση του Trump για προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ θα εξεταστεί ευμενώς από την εθνικιστική ελίτ του νησιού.
    Η Γροιλανδία μπορεί να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, καθώς ο Νόμος Εσωτερικού Κανονισμού του 2009 προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο.
    Για να γίνει αυτό, πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γροιλανδίας και της Δανίας.
    Και αν το κοινοβούλιο της Δανίας δεν την εγκρίνει, θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα στηρίξουν αυτήν την απόφαση.
    Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι πιθανό να διεξαχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 6 Απριλίου 2025.

    Η στενή συνεργασία των Νήσων Φερόε με τη Ρωσία

    Την ίδια στιγμή οι Νήσοι Φερόε προτιμούν να συνεργάζονται με τη Ρωσία και όχι με τη Δανία.
    Η Αρκτική έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία και το πρόβλημα για τη Δανία (και την ΕΕ) είναι ότι έχει χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στη Γροιλανδία, αλλά και σε μία άλλη οντότητα του Βασιλείου – τα Νησιά Φερόε, που επέκτειναν την αλιευτική συμφωνία του 1977 με τη Ρωσία.
    Βάσει της συμφωνίας, τα Φερόε θα έχουν πρόσβαση στην αλιεία βακαλάου στη Θάλασσα του Barents ενώ η Ρωσία στα ύδατα των Νήσων.
    Στη Δανία, η απόφαση του Torshavn (σ.σ. πρωτεύουσα των Φερόε) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
    Η Κοπεγχάγη δεν μπορεί να συνέλθει από το γεγονός ότι «ο ακρογωνιαίος λίθος των Φερόε της Κοινοπολιτείας συνεχίζει τη συμφωνία του με τους Ρώσους που τελούν υπό κυρώσεις».
    Οι Δανοί τονίζουν το γεγονός ότι οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία να εισέλθουν στα λιμάνια της ΕΕ.
    map_feroe.jpeg
    Τα νησιά Φερόε θα ακολουθήσουν τη Γροιλανδία στον δρόμο της ανεξαρτησίας

    Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι «οι Ρώσοι θα μπορούν να κατασκοπεύουν τη Δύση μέσω συνδέσεων με τις Νήσους Φερόε», επισημαίνουν οι Δανοί.
    Ωστόσο οι Νήσοι Φερόε δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις ανησυχίες της Κοπεγχάγης και ολόκληρης της Ευρώπης.
    Το σύστημα αυτοδιοίκησης των Νήσων Φερόε θεσπίστηκε με νόμο το 1948 και οι σχέσεις με την Κοπεγχάγη δεν είναι χωρίς προβλήματα.
    Η Δανία εμποδίζει την ένταξη των Νήσων Φερόε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στην Torshavn οι πρώτες φωνές περί ανεξαρτησίας είναι γεγονός, γράφει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyubov Stepushova.
    Εάν η Γροιλανδία αποκτήσει την ανεξαρτησία της, οι Νήσοι Φερόε θα ακολουθήσουν.
    Μεσοπρόθεσμα, οι σχέσεις των Φερόε με τη Ρωσία μπορεί να εξελιχθούν σε συμμαχικές, μέχρι και την οργάνωση μιας ρωσικής βάσης στρατιωτικής-τεχνικής υποστήριξης για πλοία στην περιοχή.

    feroe_map.png

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας