Reuters: 12 φορές ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα – Το ενεργειακό χάσμα της Ευρώπης

130

Με ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Το χάσμα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πλήττει τις νοτιοανατολικές οικονομίες» το πρακτορείο Reuters καταγράφει ότι τον περασμένο Αύγουστο η τιμή στη χονδρική του ρεύματος ήταν 12 φορές υψηλότερη στην Ελλάδα από ότι στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά πολύ υψηλότερη και από άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης.

Κάνει λόγο για ενεργειακό χάσμα ανάμεσα στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παρουσιάζει περιστατικά από τη δύσκολη καθημερινότητα στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει ξοδέψει από το 2021 περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις ενέργειας, όμως η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση του κόστους ζωής στην Ελλάδα λίγα μόλις χρόνια μετά την κρίση χρέους.

«Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και ο αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ είναι ταυτολογία», δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας, ανώτερος οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και προσθέτει «οι αυξημένες τιμές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στη δομή του κόστους για τις βιομηχανίες, τις αεροπορικές εταιρείες και τη ναυτιλία».

Το ελληνικό παράδειγμα υπογραμμίζει και τη διαφορά στις επενδύσεις ανάμεσα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Βορά. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ανεπτυγμένες υποδομές για να μεταφέρουν ενέργεια και να αξιοποιούν επαρκώς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντιθέτως στη δική μας χώρα και άλλα γειτονικά κράτη, δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, αλλά ούτε σωστή αποθηκευτική ικανότητα, κάτι που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση ελλείψεων.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στη συνεργασία και εξασφάλιση ενεργειακών προμηθειών κι όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση στα τιμολόγια για τον Ιανουάριο θα είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα με αποτέλεσμα η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 Euro/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 Euro/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Ιανουαρίου, ανέρχεται σε 140,3 Euro/MWh ή 14,03 λεπτά/kWh και είναι ελαφρώς μειωμένη από το επίπεδο του προηγούμενου μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας