Γεωπολιτική βόμβα- Η Γροιλανδία ζητά την ανεξαρτησία της!-Ο Τραμπ διεκδικεί να ενσωματώσει-αποικιοποιήσει Καναδά , Γροιλανδία , Διώρυγα του Παναμά στις ΗΠΑ

304

Στόχος από παλιά του νέου Προέδρου των ΗΠΑ να αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις και να αρπάξει τον ορυκτό πλούτο της απέραντης Γροιλανδίας πατώντας ταυτόχρονα γερά πόδι στον Βόρειο Αρκτικό χώρο 

Ν.Ζ.

Ήρθε η ώρα να κερδηθεί η ανεξαρτησία της Γροιλανδίας από τη Δανία δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής περιοχής
Μία πραγματική γεωπολιτική βόμβα, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη και την πλούσια σε ενεργειακούς πόρους περιοχή της Αρκτικής, έριξε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mume Egede.
Ο Egede δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να κερδηθεί η ανεξαρτησία της Γροιλανδίας από τη Δανία.
«Η ιστορία και η παρούσα κατάσταση έδειξαν ότι η συνεργασία μας με το Βασίλειο της Δανίας δεν οδήγησε στη δημιουργία πλήρους ισότητας.
Τώρα είναι η ώρα για τη χώρα μας να κάνει το επόμενο βήμα.
Όπως και με άλλες χώρες στον κόσμο, πρέπει να εργαστούμε για να άρουμε τα εμπόδια της αποικιοκρατίας και να προχωρήσουμε.

Είναι καιρός να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ένα βήμα και να καθορίσουμε το μέλλον μας, μεταξύ άλλων στη στάση με ποιον θα συνεργαστούμε στενά και ποιοι θα είναι οι εμπορικοί μας εταίροι», δήλωσε ο Egede σε ομιλία του για την Πρωτοχρονιά, όπως μεταδίδει το Reuters.

three.jpg

Η απόφαση για ανεξαρτησία θα ληφθεί από τον λαό της Γροιλανδίας

Τόνισε πως η απόφαση για την ανεξαρτησία θα πρέπει να ληφθεί από τον λαό της Γροιλανδίας.
Μέχρι το 1953, η Γροιλανδία ήταν μια αποικία της Δανίας αλλά στη συνέχεια έλαβε το καθεστώς αυτοδιοικούμενου εδάφους της Δανίας και το 2009 – το δικαίωμα να διακηρύσσει την ανεξαρτησία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.
Τα τελευταία χρόνια, η Γροιλανδία αποκτά δύναμη για την ανεξαρτησία, σημειώνει το Reuters.
Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αυτό εν μέρει οφείλεται στις αποκαλύψεις για την διαχείριση των υποθέσεων της Γροιλανδίας από τις αρχές της Δανίας κατά τον 20ό αιώνα.
Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά την δεκαετία του 1960.

ΗΠΑ και Trump θέλουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Γροιλανδία έχουν επιδείξει οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump.
Ενω η πλειονότητα των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία, υ
πάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο και τις συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει απορρίψει δύο φορές τις προσφορές του Trump αγοράσει το νησί, το 2019 και τον προηγούμενο χρόνο.
«Η Γροιλανδία είναι δική μας.
Δεν πωλούμαστε και δεν θα πωληθούμε ποτέ», ανέφερε και στις δύο περιπτώσεις.
one.JPG

Trump: Σύντομα θα είμαστε στη Γροιλανδία

Ο Donald Trump έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία για απόκτηση και έλεγχο της Γροιλανδίας.
Σε δήλωσή του τα Χριστούγεννα ο Trump εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθούν στις ΗΠΑ, η Διώρυγα του Παναμά, ο Καναδάς και η Γροιλανδία.
Σύμφωνα με τον Trump, οι ΗΠΑ χρειάζονται την περιοχή της Γροιλανδίας για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.
«Ο λαός της Γροιλανδίας θέλει να είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί»
 έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

trump_8.jpg
greenland_two.JPG

«Αυτοκινητόδρομος από την Αρκτική μέχρι τη Βόρεια Αμερική»

Ο Robert O’Brien στενός συνεργάτης και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump έχει μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία της Γροιλανδίας.
Προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε πως η Δανία θα πρέπει να αφήσει τις ΗΠΑ να «αγοράσουν» τη Γροιλανδία εάν δεν μπορούν να υπερασπιστούν την αυτοδιοικούμενη χώρα, σημειώνοντας ότι η περιοχή θα γίνει ολοένα και πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια.
Σε μια συνέντευξη στο «Sunday Morning Futures» του Fox News, ο O’Brien περιέγραψε τη Γροιλανδία ως «αυτοκινητόδρομο από την Αρκτική μέχρι τη Βόρεια Αμερική» και σημείωσε ότι η αυτόνομη χώρα, η οποία είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντική καθώς το κλίμα θα γίνει πιο θερμό τα επόμενα χρόνια.
«Ο Trump έχει 100% δίκιο και πάλι, αυτή τη φορά για τη Γροιλανδία.
Εάν ο μεγάλος σύμμαχός μας η Δανία δεν μπορεί να δεσμευτεί να υπερασπιστεί το νησί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέμβουν, όπως είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος», πρόσθεσε.
«Η Γροιλανδία είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για την Αρκτική, η οποία θα είναι το κρίσιμο πεδίο μάχης του μέλλοντος, επειδή, καθώς το κλίμα θερμαίνεται.
Η Αρκτική θα είναι ένα μονοπάτι που ίσως ακόμη και να περιορίσει τη χρήση της Διώρυγας του Παναμά», υποστήριξε.

greenland_3.jpg

Πλούσια σε ενεργειακούς πόρους

Στη Γροιλανδία, που έχει έκταση 2.166.086 km2 υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου και λιθάνθρακα.
Επίσης υπάρχουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στα εδάφη της επίσης βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών.
Τόσο η παραγωγή πετρελαίου, όσο και αυτή του φυσικού αερίου δεν είναι σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ εκφράζονται διάφορες αντιρρήσεις σχετικά, για περιβαλλοντολογικούς και πολιτιστικούς  λόγους. 
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση του ουρανίου και των σπάνιων γαιών (τα κοιτάσματά τους περιέχουν ουράνιο), καθώς ο νόμος που ισχύει στη Γροιλανδία δεν επιτρέπει την εξόρυξη ουρανίου, αν και έχουν γίνει συζητήσεις για σχετικές τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια.
Η Γροιλανδία ήταν η κύρια χώρα παραγωγής φυσικού κρυόλιθου, ο οποίος χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία του αλουμινίου, αλλά τη δεκαετία του 1970 τα αποθέματα εξαντλήθηκαν.
Επιπλέον παρήγε μόλυβδο και ψευδάργυρο, αλλά και αυτά εξαντλήθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Επί του παρόντος κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η αλιεία.
Η επεξεργασία των ψαριών αποτελεί επίσης σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα.
Κύρια αλιευτικά προϊόντα είναι οι γαρίδες, οι πληθυσμοί των οποίων όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μείωση ενώ τη δεκαετία του 1960 είχε γνωρίσει για κάποιο διάστημα αύξηση και η βιομηχανία επεξεργασίας μπακαλιάρου.
Λίγοι κάτοικοι ασχολούνται στις νοτιοδυτικές ακτές με περιορισμένες καλλιέργειες και εκτρέφονται λίγα βοοειδή, πρόβατα και πουλερικά.
reuters_7.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας