Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση κόλαφος: Οι πολίτες θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία – Κατακεραυνώνουν τις δουλικές κυβερνήσεις της ΕΕ

347
Οι πολίτες στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θέλουν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου – Η κρίση νομιμοποίησης σαρώνει της κυβερνήσεις της ΕΕ

Η υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου μειώνεται σημαντικά, όχι μόνο εντός της Ουκρανίας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνονται να αποδοκιμάζουν και τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων για να ενισχύσουν τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Στην πραγματικότητα, τα πολεμοχαρή μέτρα έχουν ήδη μετατραπεί σε βάρος για την Ευρώπη, επιδεινώνοντας την κρίση νομιμοποίησης που πλήττει σήμερα τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ειδικότερα, η πιο πρόσφατη έρευνα της YouGov αποκάλυψε τη δραστική πτώση στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Η έρευνα διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρά τη σταθερή υποστήριξη αυτών των κρατών προς την Ουκρανία, οι πολίτες τους εξέφρασαν κριτική άποψη για τη σύγκρουση, προκρίνοντας την ειρηνική επίλυση μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστήριξε τη διπλωματική επίλυση, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Μόσχα. Στις υπόλοιπες χώρες, η πλειονότητα εξακολουθεί να ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που προτιμούν τη διπλωματική λύση.
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην Ιταλία και τη Γερμανία, όπου το 55% και το 45% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, τάσσονται υπέρ της γρήγορης και διπλωματικής λήξης της σύγκρουσης. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι πολλοί Γάλλοι υποστηρίζουν την ειρήνη, παρά τη ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της Γαλλίας απέναντι στη Μόσχα – όπως η εξουσιοδότηση από το Παρίσι για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.

Κρίση νομιμοποίησης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πολλά για τη δημοφιλία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση με παραχωρήσεις εδαφών από την Ουκρανία, τότε ενεργούν αντίθετα προς τις κυβερνήσεις τους.
Αυτό καταδεικνύει ότι δεν νιώθουν πως εκπροσωπούνται από τις φιλοπόλεμες και ανεύθυνες πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών.
Φαίνεται να υπάρχει μια βαθιά κρίση νομιμοποίησης στην Ευρώπη, με κυβερνήσεις που δεν είναι διόλου λαοφιλείς, αγνοούν τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους και λαμβάνουν μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των πολιτών.

Προς αναζήτηση διπλωματικής λύσης

Η εύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση φαίνεται πρακτικά αδύνατη.
Με την υποστήριξη διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι πολίτες δρουν με τον πιο ορθολογικό τρόπο, υποστηρίζοντας ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες – κάτι που θα σώζει ζωές και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες των δυτικών κρατών στον πόλεμο.
Ωστόσο, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να κλιμακώνουν τη σύγκρουση, επιτρέποντας στο Κίεβο να ενεργεί όλο και πιο επιθετικά, η οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης ουσιαστικά εκμηδενίζεται.
Όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων σε αναγνωρισμένα ρωσικά εδάφη.
Για παράδειγμα, η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Kursk έχει εξανεμίσει την εμπιστοσύνη της Ρωσίας απέναντι, τόσο απέναντι στη Δύση, όσο και στην ουκρανική πλευρά.
Χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματία, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λύση της σύγκρουσης θα προέλθει από στρατιωτικά, και όχι διπλωματικά, μέσα.

Η σημασία της μείωσης της δυτικής βοήθειας

Παρά τα παραπάνω, όσο λιγότερη βοήθεια λαμβάνει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος και τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν.
Είναι ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτών να μετατρέψουν την οργή τους σε πολιτική δύναμη, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις τους με κάθε μέσο για να μειώσουν τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.

Η άνοδος της αντιπολεμικής αντιπολίτευσης

Μέρος αυτής της διαδικασίας έχει ήδη αρχίσει, όπως φαίνεται στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, με την εκρηκτική άνοδο των δεξιών κομμάτων – των μόνων κομμάτων που είναι πρόθυμα να επικρίνουν το φιλοπόλεμο λόμπι στην ΕΕ.
Όπως αναμενόταν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απαντήσει σε αυτή την άνοδο της αντιπολίτευσης με αυταρχικά μέτρα, όπως στη Γαλλία, όπου ο Emmanuel Macron προχώρησε ακόμη και στη διάλυση του κοινοβουλίου.
Παρόλα αυτά, η λαϊκή πίεση πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να οικοδομηθεί μια πολιτική εναλλακτική στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ BANKINGNEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας