“Νευρικός κλονισμός” στις οικονομίες της Ευρώπης από την απόφαση της Ουκρανίας να “κόψει” το ρωσικό φ.α.

239

Η απόφαση του Κιέβου (βασικά απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Στάρμερ στο Λονδίνο) να μην ανανεώσει την συμφωνία αγοράς και διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, αναβαθμίζει κάθετα την Τουρκία και την μετατρέπει στον μοναδικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.

Αλλά μετατρέπει την Τουρκία και σε μοναδική πηγή -και άρα πολύτιμη- εσόδων της Ρωσίας από την πώληση στην ευρωπαϊκή αγορά ρωσικού φυσικού αερίου

Το πενταετές συμβολαίου που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν ανανεώθηκε «για να μην ενισχυθεί οικονομικά η Ρωσία», αλλά αυτό θυμίζει τους καθολικούς μοναχούς του Μεσαίωνα που… έκοβαν τα γεννητικά τους όργανα για να μην έχουν ερωτικές ορμές.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να μοσχοπουλά το φυσικό αέριό της (ήδη οι τιμές ανέβηκαν 4,5% σε μία ημέρα) και όλη η κεντρική και δυτική Ευρώπη είτε θα αγοράζει πάλι από την Ρωσία, μέσω Τουρκίας, είτε θα αυτοκτονήσει ενεργειακά – βασικά η Γερμανία που ήδη έχει πάρει την «κάτω βόλτα».

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, βασίζεται στη Ρωσία για σχεδόν το 50% του φυσικού αερίου της.

Όμως, στο χρηματιστήριο ενέργειας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 20% μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας.

Στην Ελλάδα οι πολίτες θα προτιμούν στο τέλος του χειμώνα να κόβουν τα δένδρα και να τα καίνε, παρά να πληρώνουν την ΔΕΗ και τους παρόχους, όχι γιατί δεν θα έχουμε (άφθονο θα είναι το ρωσικό αέριο) αλλά γιατί θα είναι πανάκριβο.

Και το ίδιο ισχύει και με τις τιμές φ.α. του TAP που μεταφέρει κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο (οι Αζέροι δεν «ξοδεύουν» τα δικά τους κοιτάσματα της Κασπίας, αλλά προτιμούν να γεμίζουν τον αγωγό με το φθηνότερο ρωσικό αέριο). 

Όσο για το αμερικανικό LNG, οι τιμές είναι εξαπλάσιες από το ρωσικό και κανείς στα σοβαρά δεν συζητά ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

«Σταματήσαμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου, πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας γεγονός. Η Ρωσία χάνει αγορές, θα υποστεί οικονομικές απώλειες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.

Ψεύτης βέβαια, αλλά στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα…

Η Gazprom, κατήγγειλε την ουκρανική πλευρά: «Λόγω της επανειλημμένης και ρητά εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτή τη συμφωνία, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», πρόσθεσε η εν λόγω ρωσική κρατική επιχείρηση.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία διαμαρτύρονται έντονα κατά του Κιέβου, αλλά έχουν λάβει υποσχέσεις από την Ρωσία και την Τουρκία ότι ο Turk Stream θα αναπληρώσει τις απώλειές τους.

Σε πιο υψηλές τιμές φυσικά.

Η διακοπή της διαμετακόμισης του αερίου μέσω της Ουκρανίας θα έχει «δραστικό» αντίκτυπο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στη Ρωσία, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. 

Ο τερματισμός της διαμετακόμισης θα κοστίσει στη Σλοβακία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε απωλεσθέντα έσοδα διαμετακόμισης.

Στην Υπερδνειστερία, το ρωσόφωνο, αναγνωρισμένο από την Ρωσία κράτος «σφηνωμένο» μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας που αποσχίστηκε μετά από αιματηρό εμφύλιο το 1991, με πληθυσμό 300.000 πολιτών θα ταλαιπωρηθεί από τον ουκρανικό αποκλεισμό.

Η Μόσχα ανέφερε τότε ότι «Θα προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες της στην Υπερδνειστερία» και μένει να φανεί πώς θα γίνει αυτό.

Η Ρωσία διαθέτει περί τους 1500 στρατιώτες ως ειρηνευτική δύναμη στον θύλακα, αλλά πρακτικά όλος ο άρρην πληθυσμός, περί τις 50.000 ενεργοί στρατιωτικά Ρώσοι της Υπερδνειστερίας, είναι «οπλισμένοι και έτοιμοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας