Ανελέητος ο Ζελένσκι απειλεί την Ευρώπη με νέα μεγάλη κρίση στην ενέργεια-Να ετοιμαστούμε για μεγάλη ακρίβεια !

265
Η σύμβαση Ουκρανίας – Ρωσίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν θα ανανεωθεί
Επίσημη επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έστειλε ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Robert Fico, καλώντας την να παρέμβει για πρώτη φορά στην επικείμενη διακοπή της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την κυβέρνηση Zelensky την 31η Δεκεμβρίου.
Ο Fico υποστήριξε ότι η αποδοχή από την ΕΕ των ενεργειών του Κιέβου θα ήταν «εντελώς παράλογη και λάθος» και τελικά θα βλάψει την ίδια την Ευρώπη.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Fico πρότεινε η Σλοβακία να διακόψει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία ως αντεκδίκηση (η χώρα είναι βασικός εξωτερικός προμηθευτής).
«Πιστεύω ότι η αποδοχή της μονομερούς απόφασης του Ουκρανού προέδρου είναι εντελώς παράλογη και λάθος, και θα οδηγήσει σε εντάσεις και αντίμετρα», ανέφερε στην επιστολή του.
«Είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της ΕΕ οι ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας να γίνονται με λογικό τρόπο και όχι με αυτοκαταστροφικές και εξαιρετικά καταστρεπτικές κινήσεις» συνέχισε.
Ο Fico διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Ρωσία

Advertisement

«εύκολα θα διαθέσει αυτήν τη μικρή ποσότητα φυσικού αερίου σε άλλες αγορές» και έτσι θα μπορέσει να μειώσει τις απώλειές της.

Στο μεταξύ, το Bloomberg συνόψισε τους αριθμούς που παρουσίασε νωρίτερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ως εξής:
Ο Fico, η χώρα του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, εκτίμησε ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον κόστος 40-50 δισεκατομμυρίων ευρώ (42-52 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο και επιπλέον 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω αύξησης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίθετα, η Ρωσία θα χάσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αν η Ουκρανία σταματήσει τη διέλευση φυσικού αερίου, είπε.
Ο Fico συναντήθηκε αυτό το μήνα με τον Putin στη Μόσχα, σε μια στιγμή που οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπλητταν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα.
Η αντιπολίτευση της Σλοβακίας έχει κατακρίνει τον Putin ως «προδότη».
Ο Fico επιτέθηκε στον Zelensky πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες: «Αλλά ποιος νοιάζεται για τη Σλοβακία, έτσι δεν είναι, κύριε Zelensky; Αλλά όταν χρειάζεστε κάτι για να μην παγώσετε τον χειμώνα, φωνάζετε από απογοήτευση», είπε για την ηγεσία της Ουκρανίας.
Ο Zelensky απάντησε το Σάββατο κατηγορώντας τη Σλοβακία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ότι άνοιξε ένα «δεύτερο ενεργειακό μέτωπο» κατά της Ουκρανίας κατ’ εντολή της Μόσχας.
«Φαίνεται ότι ο Putin έδωσε στον Fico την εντολή να ανοίξει το δεύτερο ενεργειακό μέτωπο κατά της Ουκρανίας εις βάρος των συμφερόντων του σλοβακικού λαού», έγραψε ο Zelensky στο X.
«Οι απειλές του Fico για τη διακοπή της έκτακτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία επιτίθεται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και στο δίκτυο ενέργειάς μας, μπορούν να εξηγηθούν μόνο με αυτό», τόνισε.
Ο Putin «σέρνει τη Σλοβακία στις προσπάθειες της Ρωσίας να προκαλέσει περισσότερη ταλαιπωρία στους Ουκρανούς».

Ανοησίες τα περί εντολή Putin

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Zelensky ότι ο Vladidmir Putin έδωσε δήθεν εντολή στον Σλοβάκο Πρωθυπουργό Robert Fico να «ανοίξει ένα δεύτερο ενεργειακό μέτωπο» εναντίον της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας, «απορρίπτουμε οποιαδήποτε ανοησία σχετικά με το άνοιγμα ενός δεύτερου ενεργειακού μετώπου, όπως αβάσιμα φαντάζεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, καθώς και τα σενάρια περί κάποιοας φανταστικής συμμαχίας με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Παρακολουθούμε στενά και υπομονετικά τις επικοινωνίες της Ουκρανίας στο πλαίσιο σεβαστών σχέσεων, αλλά πρώτα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε μια παράλογη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο – να αγοράσει τη συγκατάθεση της Σλοβακίας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όχι με δικά του χρήματα (αν και δεν πωλείται!), αλλά με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Τώρα ο Zelensky απειλεί τη Σλοβακία με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ η χώρα του δεν είναι καν μέλος ακόμα.
Όλα αυτά, ωστόσο, θα μπορούσαν γρήγορα να στραφούν εναντίον της ίδιας της Ουκρανίας».
Η Σλοβακία υπογράμμισε επίσης ότι συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα στην Ουκρανία και σημείωσε ότι «η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας της αποφέρει σημαντικά έσοδα για την υποστήριξη της οικονομίας».
«Κατανοούμε πλήρως ότι οι Ουκρανοί υποβάλλονται σε μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά ακριβώς γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να δημιουργούν εχθρούς και να φαντάζονται την εμφάνιση κάποιου είδους δεύτερου μετώπου», κατέληξε η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου.

Tέλεια καταιγίδα

Εκτίναξη τιμών στην Ενέργεια και κρίση θα πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές και τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist…
Έτσι, παρά τη χιονοθύελλα συμφωνιών μεταξύ των υπουργών Ενέργειας με τους γίγαντες των ορυκτών καυσίμων, η αβεβαιότητα για άλλη μία χρονιά θα κυριαρχήσει στην αγορά.
Πώς θα έμοιαζε μια τέλεια καταιγίδα; Το χειρότερο σενάριο θα περιλαμβάνει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στην Ευρώπη, με το ρωσικό αέριο να εξαφανίζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου.
Η γηραιά ήπειρος δεν θα ξεμείνει από καύσιμα βραχυπρόθεσμα: εκτός από τα αποθέματα ρεκόρ, διαθέτει άφθονη πυρηνική ενέργεια (πολλοί γαλλικοί αντιδραστήρες, που έκλεισαν το 2022, είναι ξανά σε λειτουργία) και υδροηλεκτρική ενέργεια (μετά από βιβλικές βροχές).
Αλλά θα δει τα αποθέματά φυσικού αερίου να εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα.
Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για φορτία LNG, αυξάνοντας τις τιμές spot.
Η Anne-Sophie Corbeau του Πανεπιστημίου Columbia εκτιμά ότι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν τα 16 δολ. ανά mbtu στις αρχές του έτους.
Οι πλουσιότερες ασιατικές χώρες και η Κίνα θα μετριάσουν τις αγορές τους σε μεγάλο βαθμό, επειδή αγοράζουν μεγάλο μέρος του LNG τους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που αναπροσαρμόζονται βάσει της τιμής του πετρελαίου.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι αγορές της Ευρώπης είτε πραγματοποιούνται στην αγορά άμεσης παράδοσης είτε αναπροσαρμόζονται σε τιμές spot…
Σημειωτέον, η γηραιά ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φυσικό αέριο, αφού έχει αποσύρει τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή οι καταναλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επωμιστούν το υψηλότερο κόστος, σημειώνει ο Economist.
Οι φτωχές, πολυπληθείς αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να μην αντέξουν.
Λόγω των χαμηλότερων τιμών από πέρυσι, μερικοί επέστρεψαν στην αγορά ή ακόμη και εισήγαγαν LNG για πρώτη φορά.
Μια άνοδος των τιμών σίγουρα θα έδινε ένα απότομο τέλος σε αυτή την εξέλιξη. Πολλοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον άνθρακα, μερικοί μπορεί να αναγκαστούν σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Η αναμονή για νέες προμήθειες μπορεί να είναι μακρά.

Εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου ετοιμάζει η Μολδαβία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για πιθανή εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Moldovagaz, το 50% της οποίας ανήκει στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.
H Gazprom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία την 1η Ιανουαρίου , από τις 05.00 GMT (07.00 ώρα Ελλάδας), λόγω μη καταβολής πληρωμών.
Μιλώντας κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ο Ρετσεάν είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμάσει τις νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εθνικοποίηση.
«Πρέπει να δράσουμε στους στρατηγικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, αυτές οι εγκαταστάσεις μας αφαιρέθηκαν επίσης κάποτε… Και θα πρέπει να τις επιστρέψουμε στην κρατική ιδιοκτησία» δήλωσε ο Ρετσεάν, αναφερόμενος στη δομή ιδιοκτησίας όταν ιδρύθηκε η εταιρεία το 2013.
Εκτός από το μερίδιο της Gazprom, ο φιλορωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας κατέχει περίπου το 13%, ενώ η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατέχει το 35,6%.
Η Ρωσία προμηθεύει τη Μολδαβία με περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η ποσότητα αυτή διοχετεύεται μέσω της γειτονικής Ουκρανίας, η σύμβαση της οποίας με τη Ρωσία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το Κίεβο έχει αρνηθεί να παρατείνει τη συμφωνία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, καθώς ο πόλεμος που διεξάγει κατά της Ρωσίας, πλησιάζει τα τρία χρόνια.
Η Moldovagaz μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Υπερδνειστερία, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φτηνής ενέργειας που πωλείται σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Μολδαβίας περιοχές.
Η Μολδαβία αμφισβητεί ότι καθυστερεί προηγούμενες μεταφορές φυσικού αερίου και κατηγορεί τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της χώρας, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία έχουν επιβάλει οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής.
Αναλυτές δήλωσαν ότι θα απαιτηθεί η έγκριση του κοινοβουλίου για να μπορέσει να προχωρήσει οποιαδήποτε εθνικοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας