Αρχίζει να «σπάει» ο ισραηλινός στρατός – Λειψανδρία και παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών

78

Εκατοντάδες Ισραηλινοί αξιωματικοί αποσύρθηκαν φέτος από τη στρατιωτική θητεία – επικαλούμενοι το «βάρος του πολέμου» και τις μη ικανοποιητικές συνθήκες για τους εφέδρους, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom στις 19 Δεκεμβρίου.

«Περίπου 500 ταγματάρχες έχουν ήδη αποσυρθεί φέτος», ανέφερε το Israel Hayom. Ο ισραηλινός στρατός είναι «έκπληκτος από την έκταση του φαινομένου και παραδέχεται ότι εκτιμούσε ότι το κύμα των αποχωρήσεων θα επεκτεινόταν όταν οι μάχες υποχωρήσουν και όχι εν μέσω του πολέμου», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα πέρυσι με μια «ιδιαίτερα οξεία κρίση ανθρώπινου δυναμικού».

Το 2022, ένας αριθμός ρεκόρ, πάνω από 600 ισραηλινοί ταγματάρχες, αποχώρησαν από την υπηρεσία. Ενώ ο ρυθμός των αποχωρήσεων επιβραδύνθηκε στις αρχές του 2023, καθώς ο πόλεμος ξέσπασε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η «τάση τώρα επιδεινώνεται» και πάλι και οι «προοπτικές για το 2025 δεν είναι ενθαρρυντικές».

Ένας από τους λόγους είναι «το αφόρητο βάρος που έχει επιφορτιστεί [οι στρατιώτες] από τον πόλεμο». Πολλοί έχουν κουραστεί να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για έναν «όχι και τόσο ικανοποιητικό» μισθό.

«Ο στρατός ενδιαφέρεται να αυξήσει τον αριθμό τους προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερες μονάδες μάχης, περισσότερα τάγματα άμυνας, περισσότερες μονάδες αεράμυνας κ.ο.κ. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πώς ο στρατός θα καταφέρει να το κάνει αυτό», σύμφωνα με την Israel Hayom.

Όχι μόνο οι ταγματάρχες και οι λοχαγοί διστάζουν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους, αλλά και οι διοικητές των μονάδων.

Οι χερσαίες μάχες στη Γάζα και τον Λίβανο έχουν επιβαρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις. Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη του πολέμου και των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, η Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι το Ισραήλ αντιμετώπιζε «τεράστια» έλλειψη στρατιωτών λόγω σοβαρής κρίσης κατάταξης.

Η εφημερίδα ανέφερε τότε ότι χρειάζονταν επειγόντως 7.000 νεοσύλλεκτοι.

Οι φρικαλεότητες και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εναντίον αθώων Παλαιστινίων στο πλαίσιο της γενοκτονίας που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν επίσης επιφέρει ψυχολογικό φόρο σε ορισμένους στρατιώτες.

Νωρίτερα φέτος, δεκάδες ισραηλινοί έφεδροι υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία έλεγαν ότι δεν θα υπακούσουν σε κυβερνητική πρόσκληση για τη Γάζα, επικαλούμενοι τις θηριωδίες που διαπράττονται εκεί.

Ένας ισραηλινός διοικητής δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι στρατιώτες που σταθμεύουν στο διάδρομο Netzarim στη Γάζα, ο οποίος χωρίζει τη λωρίδα στα δύο, έχουν αυστηρές εντολές να «πυροβολούν οποιονδήποτε» εντοπίζουν να πλησιάζει την «περιοχή δολοφονίας».

«Η περιοχή θανάτου είναι το πεδίο βολής των ελεύθερων σκοπευτών … Σκοτώνουμε πολίτες εκεί και αυτοί λογίζονται ως τρομοκράτες», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει “ανταγωνισμός” μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του στρατού που κατέχουν τον διάδρομο από ανατολικά προς δυτικά. «Αν η Μεραρχία 99 σκότωσε 150, τότε η επόμενη στη σειρά θα προσπαθήσει να φτάσει τους 200».

Ο πόλεμος έχει επίσης προκαλέσει σημαντικό σωματικό φόρο, πέρα από την ψυχολογική πτυχή.

«Ο στρατός εκτιμά ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός των ανάπηρων στρατιωτών θα φτάσει τους 100.000, ενώ το 60% αναμένεται να πάσχει από ψυχικές διαταραχές», ανέφερε την Τετάρτη το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ (KAN).

Όλο και περισσότεροι στρατιώτες αρνούνται επίσης να υπηρετήσουν στο στρατό. Πολλοί έχουν κατάθλιψη, είναι εξαντλημένοι, ψυχολογικά κατεστραμμένοι και χωρίς κίνητρα, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού Ha-Makom που δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας